Skocz do zawartości
Greg87

Sump

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam pare pytań . Czy opłaca sie montować sumpa jak mam tylko pod szafka mało miejsca szerokość to tylko 30 cm zamieścili by sie tam coś o wymiarach 30szerkoscu 30 długości .nie wiem zabardzo czy to wogle sie sprawdzi i czy go wogle zakładać proszę o pomoc gdyż jestem ciemny i nie bardzo mam z kim o tym pogadać akwa mam 165 l .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem sump jest dobrym pomysłem, dlatego aby wsadzić cały sprzęt. Będzie ładnie wyglądać akwarium bez całego sprzętu i będzie więcej miejsca w akwarium.

Edytowane przez Tigr123 (wyświetl historię edycji)

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki masz odpieniacz, grzałkę itp. jeżeli te rzeczy zmieszczą Ci się w tak małym sumpie, myślę że warto go zrobić, nawet bez żadnych przegród.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli odejdzie sprzęt widoczny (szpecący) w akwarium to zawsze warto..

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki masz odpieniacz, grzałkę itp. jeżeli te rzeczy zmieszczą Ci się w tak małym sumpie, myślę że warto go zrobić, nawet bez żadnych przegród.

Bez przegród to raczej lipa lepiej jedną na pompę nawet małą zrobić

Jak spływ przyblokuje to może górą Ci przelać

Ale sump jak najbardziej jestem ZA

Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump

Odpieniacz DIY,

Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led

Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L

Obieg: Eheim 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że jak zrobi nawet małą przegrodę w sumpie 30x30 to tam może nie wejść, ani pompa, ani odpieniek, wszystko zależy jaki autor wątku ma sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale jak da odpieniacz który wymaga np 20 cm wody i coś się stanie na górze to woda może się nie zmieścić na górze i się wyleje

a jak da małą komorę nawe10 cm szerokośći to wypomuje tylko z tej komory

Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump

Odpieniacz DIY,

Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led

Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L

Obieg: Eheim 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greg87,

Może ten wątek będzie pomocny.

>Moje akwa<

90x53x50 cm (238,5 l. + 63 l.), oświetlenie PS BP 140W XM, odpieniacz DIY na Tunze Hydrofoamer Silence 9410.04, obieg Eco Runner 3700, falownik Jebao WP-25 8.000L, cyrkulacja Tunze 6025 i Koralia 1600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz ma zewnętrzny V2Skim 300 Compact grzalka jest trochę spirala i zajmuje trochę miejsca . Bardzo chciał bym sumpa bo wiem ze by mi ułatwił życie , szafka jest problemem ma 2 komory po 30 cm więc albo sump 30 cm albo jakoś zmodyfikowac szafke . Wyglada ona następująca ma ktoś jakiś plan , bo ja już straciłem wszelka nadzieje): ta środkowa deska mnie wku£&@ bije sie ze jak ja jakimś cudem usune wszystko sie rozleci

post-16312-0-76946200-1357651615_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wyciąłbym przegrodę, tylko musisz oszacować, czy szafka bez przegrody utrzyma akwarium. 165 l. to już ładny ciężar. Ja bym bezwględnie ją wzmocnił jakimś stelażem wewnątrz (boki również).

Jeśli akwarium już stoi na szafce i nie będziesz go opróżniał, to musiałbyś to mocno przemyśleć (np. wstawienie podpórki / spięcie boków taśmą transportową, demontaż przegrody, montaż stelażu, demontaż podpórki).

Jeśli akwa nie stoi na szafce, to będzie łatwiej. Szafkę rozbierasz do 0, budujesz stelaż, który ma przenieść ciężar i obudowujesz to płytami z szafki (to stelaż, a nie płyty mają przenosić ciężar).

Pomyśl też o wentylacji do szafki z sumpem. Na forum jest kilka relacji z budowy stelażu.

Przyłożyłbym się to tego, jak się będzie rozjeżdżać / wyginać po zalaniu akwa, to będzie niewesoło.

>Moje akwa<

90x53x50 cm (238,5 l. + 63 l.), oświetlenie PS BP 140W XM, odpieniacz DIY na Tunze Hydrofoamer Silence 9410.04, obieg Eco Runner 3700, falownik Jebao WP-25 8.000L, cyrkulacja Tunze 6025 i Koralia 1600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.