Yarcio Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Witam, posiada ktoś wbudowany wavebox wewnętrzny w akwarium ? chodzi mi o takie przedłużenie wew. komina. Zastanawiam się jak to jest technicznie rozwiązane, czy sam wavebox jest wyżej od komina, bo jeżeli tak to w ten sposób ogranicza się spływ do komina tylko do jednej ścianki. Według mnie Wavebox powinien być wyżej żeby woda się do niego nie wlewała z góry, ale nigdy jeszcze tego nie widziałem więc moja wiedza jest tylko czysto teoretyczna. Chciałbym zobaczyć jak to jest technicznie rozwiązane. Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 bierz wymiary z plastikowego oryginału i rób taki ze szkła - nie ma znaczenia czy wewnątrz czy na zewnątrz akwarium u mnie komora na pompę jest wysokości akwarium (poziom wody oczywiście niżej) i ma otwór na pompę Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Podbij z tematem do inmara. Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Domel, widziałem akwa od Marka, ale on ma komin zewnętrzny,a ja tym razem chce zrobić wewnętrzny. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Chyba Snocho robił wavebox wewnątrz. Czeba poszukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Patrząc na to jak jest to zrobione u snocho, z tym, że on ma komin zewnętrzny (użyczyłem jego zdjęcie) to musiałbyś dać go wyżej, żeby woda się do niego z góry nie wlewała. Nie obawiasz się, że komin zajmie Ci dużo miejsca w akwarium? Kwestia jeszcze jaki ma być wymiar tego akwarium i jak rozmieszczony komin (dłuższym bokiem równolegle do "pleców" akwarium czy też bocznej szyby). Edytowane 9 Stycznia 2013 przez S_Y_N_E_K (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Dominik Grabowski Było 410 l SPS PROJECT 21.09.2007 - 20.06.2009 Później sie działo Cisza..........,ale............. ............jeszcze powrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Czy warto wogóle robic waweboxa?? Dobre pompy tj. tunze plus multikontroler zrobią swoje. Zapytajcie tych co używają na codzień. Ja przy nowym projekcie 1000l bez waweboxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Komin na pewno zajmie mniej miejsca niż komin zewnętrzny i bedzie w prawym tylnim rogu, a wavebox na bocznej szybie doklejony do komina. Osobiście uważam że warto robić waveboxa, jest skuteczniejszy niż same pompy. Akwarium będzie na 150 długie Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 same pompy tunze nie rozbujają wody tak jak wavebox, może vortech tak Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Też mam komin w zewnętrznym kominie, ale zasada jest taka sama. Tu masz zdjęcie, gdzie trochę lepiej widać: Dobrze kombinujesz z wysokością. Krawędź boxa falownika powinienna być trochę powyżej krawędzi przelewu do komina. Woda do boxa powinna wpływać jedynie przez otwór pompy, kiedy ta nie pracuje. W tym poście opisałem wymiary, jakie zastosowałem u siebie: http://nano-reef.pl/topic/50761-wavebox-zintegrowany-z-kominem/#entry504468 Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki za wymiary Snocho. Jedno pytanko - z Waveboxa raczej nie będzie się wylewało górą ? chodzi mi o to czy komin z waveboxa może się kończyć równo z baniakiem ? Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 same pompy tunze nie rozbujają wody tak jak wavebox, może vortech tak dlaczego nie ?? tylko na jakim sterowniku? bo tym starym,ręcznym,z pokrętłami nie da rady ! najkrótszy czas pracy pompy to chyba 0.7sek. a to o wiele za dużo. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 same pompy tunze nie rozbujają wody tak jak wavebox, może vortech tak Nic podobnego. Sam rozbujałem swoje akwa 200l zwykłą jpv-102. Oczywiście testowo po bo ta pompa się do tego nie nadaje. Generalnie wiedziałem sporo akwarium bujanych bez waveboxa i w zasadzie nie rozumiem po co on jest. Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za wymiary Snocho. Jedno pytanko - z Waveboxa raczej nie będzie się wylewało górą ? chodzi mi o to czy komin z waveboxa może się kończyć równo z baniakiem ? Szansa na to, że woda wyleje się górą jest niewielka. Widzę tylko jedną możliwość - pompa wypadnie z mocowania, a jej wylot skieruje się pionowo w górę. Dla bezpieczeństwa, jeśli masz możliwość zrób choć 1cm niżej, tak dla świętego spokoju. Nic podobnego. Sam rozbujałem swoje akwa 200l zwykłą jpv-102. Oczywiście testowo po bo ta pompa się do tego nie nadaje. Generalnie wiedziałem sporo akwarium bujanych bez waveboxa i w zasadzie nie rozumiem po co on jest. Wavebox ma jedną bardzo istotną zaletę. Box "zwielokrotnia" moc zastosowanej pompy. Przykładem może być moje akwarium, gdzie 1125l buja jeden Wavebox ustawiony na minimalne napięcie 12V. Samą pompą tego nie zrobisz. Jest jeszcze jedna sprawa, choć poza przykładami kilku wymienionych Motorblock'ów, nie potrafię jej w żaden sposób potwierdzić. Pompy Tunze, te 12/24V niespecjalnie "lubią" pracę włącz/wyłącz (ustawienie "Interval 1" na Multicontrolerze). Pomimo zastosowania w nich "miękkiego startu" ustawione w ten sposób wysiadały po 6-12 miesiącach pracy. Przestawiłem wszystkie Tunziaki na "Interval 2" (schodzi do 30% mocy) i usterki się skończyły. Pompa zastosowana w Waveboxie na pewno jest inna, ale nie wiem na czym polega różnica w jej budowie. Jej z kolei nie służy ciągła praca, co podkreśla sam producent. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez snocho (wyświetl historię edycji) Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 To by wyjaśniało dlaczego hydor w swoim sterowwniku 4-way ma zaprogramowaną minimalną moc pomp 30% i niżej nie da się zejść.Po prostu pompą są mocniej obciążone przy włącz/wyłącz niż przy 30%-100%. Snocho cenna uwaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Ale w malym waveboxie tunze jest zwykla pompa 6055 co tez wyraznie jest w opisie producenta. Ona tam pracuje ciagle 0-100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 W Nano Waveboxie jest pompa 6206.200 - Nano Wavebox Pumpe. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Myślę że centymetr,a może nawet dwa wda się zrobić poniżej krawędzi akwa. W niedziele chce skończyć projekt i wysłać do realizacji. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Jarek Cię wzieło na waveboxa.Jestem ciekaw Twojego nowego szkiełka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 No widzisz - wzięło i to bardzo. Ma to być docelowe szkiełko i mam nadzieje że wszytko się uda Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Chodzilo mi o wavebox tunze 6208. Tam jest zwykla 6055. http://www.tunze.com/index.php?id=149&L=6&C=UA&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter060 Edytowane 10 Stycznia 2013 przez szwagier (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyszka17 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Podepnę się pod temat jak można, jeśli akwa prostokątne z prostokątnym kominem wewnętrznym to sprawa jest dla mnie w miarę jasna, ale podpowie mi ktoś co można wymyślić sensownego do kostki 100x100x60 z kominem trójkątnym w rogu akwa? w kominie nie ma sensu robić waveboxa bo uderzenie fali będzie szło w przeciwny róg i wtedy chyba nie uda się trafić w rezonans aby to grało tylko zrobi się bajzel bo fala będzie się odbijać w dwie strony? Dobrze myślę? jeśli wave to tylko prostopadle do którejś ściany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Mi właśnie dwie 6055 pracujące na Interval 1 padły po niecałym roku. Ja się przy swoim nie upieram, bo jak pisałem wcześniej nie mogę tego potwierdzić, ale zbyt wiele tak pracujących pomp musiałem odesłać na naprawę do Tunze, żeby nie było w tym "czegoś". W dużym Waveboxie wszystkie części pompy są "pożyczone" z innych modeli, oprócz bloku silnika. A to ten element był uszkodzony w pompach, które odsyłałem do naprawy. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach