Skocz do zawartości
mani80

Pojawilo sie Bryopsis - jak z tym walczyc? +Ankieta

Walka z bryopsis  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moja walka z bryopsis zako?czy?a si?:

• Moj? wygran?
    • Wygran? bryopsisu
    • inne/nie mialem bryopsis
    • Obecnie walcz?
  2. 2. Jak uda?o Ci si? pokona? bryopsis?

• Natur? (ryby, ?limaki, je?owce...)
    • Chemi? (podniesienie Mg i Kh)
    • Chemi? i natur?
    • Wpierw chemi?, pó?niej natur? i to pomog?o dopiero
    • Wpierw natur?, pó?niej chemi? i to pomog?o dopiero
    • Nic nie robi?em
    • Wstrzyma?em podmiany wody
    • Reset systemu (nowa ska?a/u?miercenie ska?y)
    • inne
  3. 3. Czy uwa?asz, ?e bryopsis to najci??sza plaga w morszczy?nie?

• Zdecydowanie tak
    • Najci??sza z jak? mia?em do czynienia
    • S? trudniejsze do pokonania "plagi"
    • Bryopsis - ?aden problem w pokonaniu
    • inne
    • Nie wiem/nie mam zdania

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie reasumując,czy jest sens podnosić Mg do wartości ~ 1500mg/l w walce z tym dziadostwem?

I na ile bezpieczna jest ta metoda bo mi już sił brak,praktycznie co tydzień obieram to ze skał i sps'ów.

W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promil, prawda jest taka, ze jesli nie zwalczysz Bryopsisu to korale i tak stracisz, takze chyba nie masz nic do stracenia...
Kombinuj powolutku, rowniez z kh moze sie uda. Przepisu raczej nie dostaniesz, zbyt duze ryzyko.
Powodzenia

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam panowie miną miesiąc od kiedy zaczołem walke z tym badziewiem i powiem że powoli widać skutki więcej opisze jutro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Bryopsis pojawił się na mocowaniu pompy.Przestawiłem ją tak aby była w zasięgu kraba.Calcinus laevimanus, taki z czerwonymi łapkami załatwił te glony błyskawicznie.Z obserwacji czyści też tylną szybę z glonów, wszędzie tam gdzie może sięgnąć.Z ciekawości zapytam czy te twoje glony są twardawe.Te u mnie były szorstkie jak szczotka ryżowa.

580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle to ująłem,mam praktycznie wszędzie te chwasty ale bardzo malutkich grupach.

Co do wyglądu,kiedyś kiedy były soczyście zielono-niebieskawe były twardawe i szorstkie w dotyku.Od czasu kiedy je zamęczam,są jakby cieńsze i delikatniejsze o jaśniejszym kolorze.

czytałem kiedyś,że one rosną w "dobrej" jak i "złej" wodzie.

Stani,masz rację muszę coś zrobić,od dziś zabieram się za podnoszenie KH i Mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im gorzej im sie dzieje, tym latwiej je szczotkowac. Napewno ten moment zauwazysz. Wtedy juz nie ma co patrzec, ze sie rozpylaja po calym akwarium tylko szczotkuj ile wlezie. Moze nowe juz nie wyrosna, skoro stare zaczna padac. To dlugi zabieg, ale cierpliwosci napewno Ci wystarczy.;)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te chwasty próbował ktoś potraktować podobnie jak aiptasie -kwaskiem cytrynowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też to miałem ale u mnie to przeszło w zasadzie samo. Jedyne co niektóre skałki (co mogłem) odwróciłem więc nie miały więcej światła , w nocy widziałem jak mały dziki krabik to wcinał i miałem wyższe zasolenie ok 1.27 na dojrzewaniu . Aha i mocno świeciłem w akwarium (ok 2w/l) już w okresie jak dojrzewało - tylko na max przez 4-5 h . Nie lałem żadnej chemii tylko podmiana wody ok 15 % co tydzień . Używałem 3 rodzajów soli w tym czasie na starcie wiec i tak niezły misz masz był.

Nano Rafa Lido 120,LED 7x11W,Deltec MCE600,Koralia 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim dojrzewającym zbiorniku również pojawiło się to dziadostwo, na razie w niewielkich ilościach, ale bardzo rozsiane - na większości skał i szybach po kilka krzaczków. Jak najlepiej z tym walczyć w świeżym zbiorniku - ograniczyć światło, zdrapywać, zwiększyć magnez czy KH? I jeśli poprzez zmianę parametrów, to jak najprościej i niedrogo zwiększyć Mg lob KH? Nie planuję później żadnej suplementacji, więc nie chcę kupować zbędnych preparatów. Za wszelkie info z góry dzięki :clowning

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również rozpocząłem walkę. Dziś w 30l wiadrze wylądowały skały najmocniej porośnięte. Podniosłem w tej solance magnez do 1700 i KH, nie wiem o ile, jutro zmierzę (z7,4). Użyłem płynów od ballinga. Grzałka, cyrkulacja, zaciemnienie i czekam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak pół żartem pół serio to kupcie sobie mocno przewymiarowany odpieniacz i będzie po sprawie tylko taki odpieniacz może szybciej uśmiercić korale a to badziewie na końcu :clowning Miałem tego troszkę kiedyś, potem kupiłem BK, potem poleciało kilka acropor i w końcu ten syf też(chociaż wcale nie próbowałem z tym walczyć, poprostu był to efekt za silnego odpieniacza). A tak serio to wysoki magnez powinien pomóc.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie, ale niewiele się dowiedziałem :clowning

Baniak dojrzewa, korali nie ma, odpieniacz raczej słaby i innego nie będzie.

To, że wysokie Mg i KH pomaga już wyczytałem, tylko interesuje mnie jak można w miarę prosty, niespecjalnie kosztowny sposób podnieść te parametry w startującym zbiorniku (coś o sodzie oczyszczonej mi w oko wpadło). Czy wystarczy tylko podnieść tylko jeden z nich, czy są jakoś powiązane, czy trzeba koniecznie podnosić również inne parametr?

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwoli ścisłości,proszków do Mg jest 2.

MgSO4x6H20 oraz MgCl2x6H20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o rozwiązaniu, które zastosował Stani (jeden z pierwszych postów), czyli podniesienie KH do ok. 15. Korali jeszcze nie mam, inna obsada to drobnica z przypadku, więc strat większych nie będzie. Czy do podnoszenia KH bezpieczna jest soda oczyszczona? Czytałem na forum, że gotowe preparaty do podnoszenia KH to w zasadzie to samo (tylko x razy drożej).

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez 48h podniosłem w moim testowym wiadrze ze skałą: kh z 7.4 do 13.1 i Mg poza skalą testu wg moich wiliczeń 1700. Wiadro zaciemnione, temp ~25c, cyrkulacja. Byropsis trzyma się wyśmienicie.. Nietknięte. Jutro KH na 15 i ciąg dalszy obserwacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do podnoszenia kH sluzy NaHCO3.

Gdybys mial korale to takie tempo by je zabilo.

Podnosisz kH i Mg, to fajnie, ale nie spodziewaj sie wynikow w ciagu kilku dni. Ja podnosilem przez miesiac i czekalem ze dwa. Pozniej powolutku zmniejszalem obydwa parametry a i tak kilka korali stracilem.

Tak to juz jest z naszym hobby; jak cos sie zepsuje to na wyniki trzeba dlugo i cierpliwie czekac, a przede wszystkim dzialac powoli.

Moze tez sie pozniej zdazyc, ze gdy skale oswietlisz, to bryopsis powroci. Raczej myslalem o powolnym dzialaniu w akwarium, zeby na skale mogly zaczac rosnac np: rozowe glony wapienne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście,praktycznie wszystkie suplementy do Ballinga kosztujące sporo,a w swoim składzie mają to samo co mieszamy w "swoim" ballingu.Co do czystości odczynników to nie miałem okazji sprawdzić,ale np.zamawiając odczynniki w POCH'u możemy liczyć na związki o stopniu czystości "cz."lub "cz.d.a"

Z doświadczenia o NaHCO3,zamówiłem ok 1 kg w pewnym sklepie z morszczakami i wyglądała trochę dziwnie,o sporej granulacji i lekko ciemniejszym kolorze.Gdy na gwałt skończy się nam NaHCO3 ze 100% pewnością możemy zakupić spożywczą sodę oczyszczoną,ona trzyma parametry czystości bo przecież jest stosowana w przemyśle spożywczym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za info, zacznę w takim razie powoli podnosić KH i jednocześnie nękać glony brakiem światła i usuwaniem.

Pozdrawiam :clowning

PS.

To "cz." i "cz.d.a" kompletnie nic mi nie mówi :D

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cz-czysty,cz.d.a-czysty do analiz.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie rozwinąłem jako "czystość do akceptacji" :clowning

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#225084 Stani :

Do podnoszenia kH sluzy NaHCO3.

Gdybys mial korale to takie tempo by je zabilo.

Podnosisz kH i Mg, to fajnie, ale nie spodziewaj sie wynikow w ciagu kilku dni. Ja podnosilem przez miesiac i czekalem ze dwa. Pozniej powolutku zmniejszalem obydwa parametry a i tak kilka korali stracilem.

Tak to juz jest z naszym hobby; jak cos sie zepsuje to na wyniki trzeba dlugo i cierpliwie czekac, a przede wszystkim dzialac powoli.

Moze tez sie pozniej zdazyc, ze gdy skale oswietlisz, to bryopsis powroci. Raczej myslalem o powolnym dzialaniu w akwarium, zeby na skale mogly zaczac rosnac np: rozowe glony wapienne.

Glony wapienne już są, skała w zbiorniku 4 miesiące. Izolacja i zaciemnienie pozwoliły mi na szybką zmianę parametrów.

Glon powinien schodzić szybko, zasugerowałem się tym: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1113109

Dam znać o rezultatach... oby nie odrosło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może w skrócie przetłumaczyć jak gość walczył z tym "@#$%$"

Z góry dziękuję:clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podniósł magnez do 1600 ppm, zwiększał od 1100 ppm o ok. 80-100 pppm dziennie (Kent Tech M), w ciągu kilku dni wykończył glony.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.