tomcio Zgłoś Napisano 27 Lutego 2013 To, że odpieniacz wywala sporo syfu nie znaczy wcale, że jest wystarczająco dobry. Ile powietrza bierze ten odpieniacz ? T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartq Zgłoś Napisano 6 Marca 2013 u mnie preparat działa fajnie...troszku mi poleciały parametry... NO3 50, PO4 0,25 aż dziwne bo spsy nic nie pokazywały...ot przypomniało mi sie zeby zrobić te testy ....(CA, Mg, kH sa robione raz w tyg) zacząłem lać codziennie 1 xdz dawkę 3 ml/100 l (w moim przypadku ok 650 w obiegu, podawałem 18 ml) odpieniacz oszalał...jak wczęsniej raz na 2 tyg pół kubka...to teraz po pół co 2 dni....teraz sie uspokaja.... ale i po ok 12 dniach wlewania NO3 5-10 ( sorry ale w salifercie brakuje mi doskonałości odróżnienia dwóch różowych kwadracików...) PO4 0 zmniejszyłem dawke jak zaleca producent - dzisiaj poszło 12 ml i tak będzie za 3-4 dni zrobię testy dodatkowo podaje raz w tyg bakterie biogro Cytuj http:// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu23 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) witam. zrobilem dzis test salifertem po wykonczeniu butli. i szok. pierwszy raz od nie wiem kiedy, nawet juz nie pamietam no3 spadlo z ponad 50 do 10! zrobilem nowy test - tak samo... a wiec dziala! u mnie wydaje sie ze tak. leje dalej oprocz tego daje prodibio raz na 14 dni biodigest i bioptim. Edytowane 15 Marca 2013 przez michu23 (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2013 hm to ja mam baniak 545 l na opakowaniu pisze ze 1 ml na 100l czyli podaje 10 ml no3:po4 raz dziennie ? Nie patrzac na zawartosc stezenia po3:po4 ? Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2013 Ja tam mam na opakowaniu tabelki ktore podają różne dawkowanie w zasadzie zależne od poziomu NO3. No3 powyżej 10 - 3ml/100 , NO3 między 10 a 1 - 2ml/100 No3 poniżej 1 - - 1m/100 Trochę to uprościłem ale zgrubsza tak mam podane na opakowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aqua skalar Zgłoś Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Witam, Chciałbym zapytać, czy standardowy odpieniacz z ReefMax'a będzie wystarczający przy stosowaniu tej pożywki? Jutro wybieram się na małe zakupy i chciałbym właśnie kupić m.in. nopox. Edit - 28.07: po dwóch dniach stosowania nopoxu, tak oto zachowuje się oryginalny odpieniacz RM. Może coś jednak z tego będzie . Parametry już troszkę lepsze. Edit II: 13.08.2013r. Po 3 tygodniach stosowania nopoxu w ilości 2ml na ok. 1oo l wody w moim Reefmaxie udało mi się uzyskać następujące rezultaty. NO3: ~ 50ppm -> ~ 5ppm PO4: ~ 0,10ppm -> ~ 0,05ppm A tak pieni mój odpieniacz Słowem wyjaśnienia. Od początku funkcjonowania akwarium, w tym również przez ostatnie 3 tygodnie nie podmieniałem wody. Dlatego też poprawę parametrów można bez wątpienia przypisać temu specyfikowi. Niestety nie jestem do końca pewien, czy będzie on równie dobrze działał bez równoczesnego dozowania bakterii. Ja zaczynałem z tym preparatem http://www.dennerle.com/de/index.php?option=com_content&view=article&id=641:nano-marinus-fb7-bactoclean&catid=209:nano-marinus-pflege&Itemid=316 i wszystko było ok., do czasy gdy nie usunąłem z systemu ok. 1kg węgla i kilku kawałków waty stosowanych przeze mnie jako prefiltry. Od tego czasu parametry zaczęły się systematycznie pogarszać, pomimo lania nopoxu i w/w bakterii. Wzrosło również NO2, które w ubiegły piątek 09.08 wynosiło już ok. 1,5 mg/l. Nie mając wiele do straceni postanowiłem zaryzykować i od soboty rozpocząłem podawanie Nit-Out II w zalecanej dawce. Jednocześnie i nieprzerwanie,od ok. 3 tygodni stosując również nopox. I tak, w ciągu ostatnich 5 dni udało mi się uzyskać następujące rezultaty. PO4: nie było mierzone -> 0,05ppm NO2: ~ 2ppm -> 0,1ppm NO3: ~ 40ppm -> ~ 5ppm ( tych 40 mg/l nie jestem do końca pewien, gdyż moim zdaniem wykrywalne NO2 mogło wpłynąć na zawyżenie wyniku) Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez aqua skalar (wyświetl historię edycji) Cytuj Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach