luft Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2013 Temacik zrodził się w głowie na początku tygodnia. Większość z nas by nie łamać sobie języka na trudnych łacisnkich nazwach uzywa w miarę możliwości polskich okresleń czy to ryb czy korali np żółtek, borsuk, czy tuba i spagetti. To wiemy wszyscy, ale fajnie byłoby móc cofnąć się wstecz, gdy w Polsce była garstka morszczaków, którzy to przecierali szlaki w temacie. Można by się pokusić o co najmniej dwie rzeczy w tym temacie. 1) Jeśli to możliwe spróbować przypisać autorstwo polskiej potocznej nazwy danego życia 2) Opisać etymologie polskiego odpowiednika, zaczerpniętego z przekładu innego języka Temat otwarty. Zapraszam do dzielenia się własnymi spostrzeżeniami. Pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) ciekawe kto pierwszy użył nazwy " błazenek " bo to dla nas powinien być człowiek legenda ! Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Andretti (wyświetl historię edycji) Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2013 Gdzieś kiedyś spotkałem się z nazwą "clown fish" więc nasz błazenek to tylko tłumaczenie Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2013 Często polskie nazwy powstają od kolorów danego zwierzęcia Szczególnie pomysłowe są Kobiety jak Dziewczyna jednego z morszczaków powiedziała że chce w Akwarium Margaretki to ja nie wiedziałem o co jej chodzi jak przybliżyła że to ma wygląd Słonecznika to skumałem że chodzi jej o Zoathusy w sumie to wygląd mają jak słonecznik Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2013 Margaretki to też ciasteczka takie. Michał, popracuj nad stylistyką wypowiedzi. Znasz znaki interpunkcyjne ? Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Usunąłem wszystko bo by znowu wyszło, że tylko się czepiam. Przepraszam. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez rs (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2013 No czekam na wpis jakiegoś wilka morskiego siwą brodą hehe Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2013 Kiedys byly dosyc czasto pytania o zwalczanie aiptasii. Napisalem, ze tomentosus jest przydatny i tak brzydki, ze az ladny. Prawdopodobnie stad wziela sie nazwa "Brzydal". Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2013 Moja Połówka stwierdziła że jeśli chce zakładać akwarium morskie to ona chce w nim orke (niby nie wykonalne) a pokazałem jej odpowiedni gatunek błazenka a Żonka wpadła w euforie. Tak więc ilu ludzi tyle skojarzeń i polskich określeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach