Komarek Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Witam serdecznie Dostałem od znajomego miernik przewodności czynnej Voltcraft LWT-02 http://www.voltcraft.pl/miernik-przewodnosci-czynnej-voltcraft-lwt-02-2.html I tu moje pytanie - czy do kontroli osmozy wystarczy mi ten miernik czy potrzebny będzie TDS? pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Komarek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 To jest praktycznie to samo (w obu przypadkach pomiar jest konduktometryczny). Więc patrzyłbym raczej na cenę... Cytuj 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Tylko jednostki są inne... Ja używam konuktometru i wynik dzielę przez 2,5 - choć co do poprawności tej liczby zdania są podzielone... Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
And Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Dokładnie jak napisał tomcio - jeśli ci konduktometr wskazuje odczyt 1 lub 2 można przyjąć że TDS wskaże 0. U mnie na konduktometrze przy czystej wodzie jest wskazanie 1 natomiast TDS pokazuje 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 ok, dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Ten miernik na starcie wystarczy, ale przepływowy TDS z dwoma czujnikami będzie o niebo wygodniejszy i bardziej praktyczny. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 fajnie. jak kiedyś będzie potrzebny kupię przepływowy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach