Skocz do zawartości
devilart

Padł zasilacz dolewki Tunze 5017

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, padł mi zasilacz przy dolewce Tunze 5017 załączam zdjęcie opisujące dane tego zasilacza i teraz pytanie czy ten http://allegro.pl/zasilacz-12v-1-6a-20w-tasma-led-sterownik-2-1-mm-i2900410165.html może być jako zamiennik, nie znam się na tych sprawach i bardzo proszę o pomoc. Jeżeli ten który podałem się nie nadaję to również prosiłbym o wskazanie o ile to nie problem który kupić. Pozdrawiam

post-10564-0-24898000-1358973297_thumb.jpg

Edytowane przez devilart (wyświetl historię edycji)

Reefmax/ReefMaster White LED - NA SPRZEDAŻ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam drogi kolego tu masz coś co będzie pasowało ogólnie muszisz mieć zasilacz 11 voltowy który ma minimum 1600mili amper lub 1,6 ampera ten w linku ma zapas mocy bo ma aż 2 ampery czyli inaczej 2000mili amper

http://allegro.pl/za...2948551720.html

nie wiem tylko jak z wtyczką ale jak masz jakiegoś kolege z lutownicą bądz potrawisz choć troszkę polutować to dasz rade powodzonka :)

a co do tego twojego z linku to nie wiem jak sie zachowa elektronika jak dostanie jednego volta więcej bywa róznie

Edytowane przez roczek (wyświetl historię edycji)

112L + ok 40L sump +14kg żywej skały (start 10.03.2013)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wtyczka do kontrolera jest DC 5,5/2,1.

W tym momencie jest podpięta na uniwersalnym zasilaczu który jest ustawiony na 9V i na zasilaczu pisze że prąd maksymalny to 1000mA. Tak więc naprawde nie mam pojęcia co dobrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ta w moim linku jest mniejsza możesz sobie redukcje dorobić żeby gwarancji na nowy zasilacz nie stracić ten co ci podałem będzie dobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za pomoc, pytanie tylko które muszę zadać sprzedającemu na aukcji którą mi podałeś to jaka jest polaryzacja w tym zasilaczu, teraz mam ustawioną - w środku + na wtyczce. odwrotnie jak przestawie na zasilaczu to nie działa. Czekając na odp od sprzedawcy może jeszcze któryś z kolegów się wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtyk to nie problem zawsze mozesz przelutowac i bedzie ok lub jakas przelotke zrobic zeby gwarancji nie stracic bo to gniazdo w aukcji ma 3,5mm a ty masz 5,5mm pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, działa, zrobiłem po swojemu, nie posłuchałem kolegi roczka. A wszystko wygląda następująco:

Kupiłem zasilacz z tej aukcji którą podałem w pierwszym poście zapłaciłem za niego 16,99zł + 5zł za przesyłkę. 1 zdjęcie

Do tego doszedł zakup trochę większej końcówki, ponieważ otwór w końcówce zasilacza okazał za mały. Nowa końcówka 2 zł.

Wszystko potem ładnie razem zlutowane wygląda jak fabryczne ponieważ dało się wymienić same "wnętrzności końcówki" i w tym momencie mieszcząc się kosztowo w 22 zł dolewka śmiga aż miło. Nie wiem czy zasilacz będzie miał wpływ na żywotność dolewki, nie znam się na tym, ale na pewno nie kupiłbym nowego zasilacza TUNZE za 17,00 EUR + koszt wysyłki http://www.tunze.com/149.html?&L=6&C=PL&user_tunzeprod_pi1%5Bpredid%5D=-infoxspare_9999.999

W razie pytań proszę śmiało o kontakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.