Skocz do zawartości
chinka

panel filtracyjny

Rekomendowane odpowiedzi

czy watro?

prosze o jakieś sugestie i rady

110x60x50,sump 70l,50 kgLR, LED 2x90W, Fiji Purple 39W, ATI Actinic Blue 39W, Deltec APF600, cyrkulacja 16000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy do czego, ile masz miejsca, jak duże akwa itd .............

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbiornik bedzie miał 100x40x40,

nawet myślałam o gotowym panelu który można kupic w sklepach internetowych np rafa.pl za ok 1000 zł

ale w między czasie trafiłam na świetny sklep w Gdańsku ( za polmozbytem), właściciel wrócił właśnie z usa gdzie zajmował sie akwarystyką morską i przywiózł kilka nowinek i naprawde fajnych rozwiazań rodem z Ameryki.

no oczywiscie sa ryby ( i inne) które mozna obserwować od chwili pojawienia sie w sklepie tzn przez cała kwarantane itd - więc towar jest sprawdzony

tam tez na poczatek zaopatrzę sie w wodę żeby ograniczyc koszty itd

110x60x50,sump 70l,50 kgLR, LED 2x90W, Fiji Purple 39W, ATI Actinic Blue 39W, Deltec APF600, cyrkulacja 16000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto. Alez oczywiscie, ze warto. :)

Sam mam w sumie taki panel ale stoi za akwarium. Wymiary akwarium 100x40x50(h). Wymiary panela 80x10x50(h). Dziala to fajnie tylko jest jeden maly bol. 10cm szerokosci to jak na moja reke za malo i moze byc problem ze wsadzeniem niektorych odpieniaczy. Lepiej byloby tak 15cm i wtedy to juz pelen wypas.

Pozdrawiam

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jest wybór - panel lub nic - to warto. Jeśli jest natomiast wybór panel czy sump - to nie warto. Tylko sump. Kwestia bezpieczeństwa, wygody i możliwość rozbudowy o dodatkowe urządzenia.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede faworyzowal paneli filtracyjnych... ale...

nie wiem dlaczego sump mialby byc bezpieczniejszy od sumpa?!

Jesli kiedys uda mi sie wygospodarowac miejsce, moze w nowym mieszakniu lub domu to z pewnoscia akwarium filtracyjne bedzie stalo na tym samym poziomie co zbiornik glowny.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można zastosować filtrację metodą plenum i dać sobię spokój zarówno z panelem i z sumpem. Ale Tomasz ma moim zdaniem rację, sam mam panel i faktycznie wygodniejszy byłby sump.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu jest madre slowo - wygodniejszy. Z tym musze sie zgodzic, poniewaz co juz napisalem w przypadku mojego panela filtracyjnego i jego 10cm szerokosci to mam problem z wydobywaniem rzeczy z samego dna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wasze podpowiedzi

własnie dziś zalewam swój mały zbiorniczek

zobaczymy jak to bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.