Ironista Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 Dejvix Jak kupujesz siporax 15 mm pakowany w pudełka po 500g (a ten chyba będzie bardziej odpowiedni do twojego sumpa niż ten duży), to jest pakowany w taką siatkę z bardzo dużymi oczkami zrobioną z cienkiej żyłki. Masz gotowca. Wkładasz w tej siatce, raz na jakiś czas robiąc coś w sumpie potrząśniesz żeby wywalić paprochy i po sprawie. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 ...a jakie kosze proponujecie do siporaxu. Czy macie jakies sprawdzone o konkretnych wymiarach np z allegro aby nie kleic sumpa pod kosz Ja mam koszyk zrobiony z resztek kratki rastrowej, odcinki są połączone trytytkami, a konstrukcja tworzy prostokąt. Konstrukcja jest bardzo wytrzymała, można ja śmiało wyciągać - nawet potrząsać, ze względu na duże oczka kratki, woda ma swobodny przepływ. Generalnie taką konstrukcję dostosujesz pod swoje wymiary w sumpie. Później wrzucę fotkę konstrukcji Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 to się powtórzę: Pytanie z innej beczki. Siporax i UV wyklucza się czy można łączyć? Teoretycznie jedno wybija to co drugie potrzebuje do funkcjonowania (bakterii) Pozdr Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) uv wybije bakterie ale tylko te co przechodza przez lampe Ttzn sa w toni. Te co siedza na siporaxie chyba nie chodza se poplywac? tak rozumuje ale pewnie nie jest tak prosto Zte Lefonu Pisz Ese Edytowane 7 Lutego 2013 przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 dokładnie i przy tym punkcie napiszę coś o czym nie wszyscy siporaxsiarze slyszeli. Warto przynajmniej na start wkladania siporaxu polać je dosłownie bakteriami, aby szybciej zasiedlić nimi złoże. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar3333 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 dokładnie i przy tym punkcie napiszę coś o czym nie wszyscy siporaxsiarze slyszeli. Warto przynajmniej na start wkladania siporaxu polać je dosłownie bakteriami, aby szybciej zasiedlić nimi złoże. Pozdro a jakimi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 tyle na rynku wypłynęło nowych produktów, a nawet wyszły podziały. Bezpiecznie, w klasycznym stylu udzielę odpowiedzi bakterie nitryfikacyjne. Mozna je kupić za grosze, ampułka biodigest (5zł), czy aquaforest BioPlus za 11zł, czy inne... Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach