Skocz do zawartości
balon

ceramiczna skałka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! jestem tutaj nowy i narazie jeszcze zielony w słonych wodach ale sie to bardzo szybko zmienia czytajac to forum... mam takie pytanko poniewaz w niedługim czasie planuje zmiane wody ze słodkiej na słona , co myslicie o (ponieważ zajmuje się produkcją róznego rodzaju skałek,grot itd.ceramicznych) włożeniu do akwa imitacji zywej skały zrobionej z wysokoporowatej nie szkliwjonej ceramiki a dokładniej o strukturze identycznej jak porowate bio ringi ceramiczne (szeroko stosowane w filtrach )oczywiscie ok. 10% prawdziwej zywej skały a reszta ceramiki.Wychodze z załozenia ze jeśli sie super sprawdza jako filtracja biologiczna w akwa słodkowodnych to tez by dała rade w morskim poza tym jest to produkt naturałny ,no i co najwazniejsze mógłbym sobie zrobic kształt jaki chce a nawet tło,co o tym myslicie??? Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zly pomysl. Tymbardziej, ze dopiero zaczynasz. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... a dlaczego ??? pytam poniwaz nie bardzo jeszcze sie orientuje w morskich a kazda rada jest dla mnie cenna.Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skala nie jest tylko struktura na której maja osadzać sie bakterie jak w przypadku ceramiki

130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balon - dlatego, ze zeby sie bawic w ceramike w akwarium morskim, trzeba zjesc zeby na standardowych systemach (czyli z zywa skala).Sa akwaria prowadzone na skale sztucznej, ceramicznej, ale one zazwyczaj maja zamienne sposoby oczyszczania wody - super mocne odpieniacze (nawet wsrod przodujacych firm niewiele jest takich, ktore mozna smialo polecic, jezeli juz, to zazwyczaj nie sa tanie), zloze piaskowe, bardzo duze regufia itp itd. Poza tym, zeby sie w to bawic, trzeba miec troche doswiadczenia a co za tym idzie doze intuicji, ktora chyba jest najwazniejsza. Przykladem zbiornika z tzw "riffkeramik" jest akwarium Iwana www.hausriff.ch . Mysle, ze najlepiej przejsc wydeptana sciezka niz starac sie na przelaj. pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywa skała, jak nazwa wskazuje, jest zamieszkała przez dużą ilość organizmów.

Wg niektórych źródeł, wiele z tych organizmów jest jeszcze nie skatalogowanych pod względem systematyki.

Bogactwo tych organizmów nie ogranicza się do flory bakteryjnej nitryfikacyjnej i denitryfikacyjnej.

Organizmy w LR pełnią wszechstronną rolę filtracyjną.

Jak napisał Szymon, są działające systemy w których zadania filtracji spełniają inne elementy (np. skimmer, DSB, MM) a sama ceramika pełni rolę raczej poboczną, bardziej jako konstrukcja na której są umieszczone zwierzęta (korale) niż główny element filtracji.

W zdecydowanej większości rafowych systemów akwariowych żywa skała (live rock - LR) jest wykorzystywana jako zasadniczy (chociaż nie wyłączny) stopień filtracji.

Eliminacja (nawet w 90%) tego stopnia filtracji w niedoświadczonych rękach nie prowadzi do niczego dobrego.

@balon,

wierz na słowo, że bardzo wielu przed Tobą zastanawiało się nad różnego rodzaju materiałami zastępczymi - i jak na razie nie ma dobrej uniwersalnej alternatywy dla LR.

Oczywiście istnieją jak zawsze wyjątki, np. wspomniany Iwan Lesser, ale to jest człowiek z ogromnym doświadczeniem.

W morskim jest wiele rzeczy które mogą się nie udać.

Nie ma co kombinować i wprowadzać dodatkowego ogniwa które może zawieść.

EDIT:

Jest taka uniwersalna zasada - stosować sprawdzone metody.

Jeżeli zdecydowana większość akwarystów coś stosuje, to znaczy że to się sprawdza.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr Jan Rogalski :

Oczywiście istnieją jak zawsze wyjątki, np. wspomniany Iwan Lesser, ale to jest człowiek z ogromnym doświadczeniem.

...

EDIT:

Jest taka uniwersalna zasada - stosować sprawdzone metody.

Jeżeli zdecydowana większość akwarystów coś stosuje, to znaczy że to się sprawdza.

Nie jest to żaden wyjątek. coraz wiecej ludzi przestawia sie na riffkeramik.

nie wiem co dokladnie uzyl siren do budowy akwa na targowku w w-wie (dlugosc 6m, wysokosc ok 1m. praktycznie FO, bo zaledwie kilka korali wprowadzili), ale tez jest to jakas ceramika.

inna sprawa , ze z tego co wyczytalem w necie to w wiekszosci przypadkow i tak zaczyna sie od wprowadzenia LR w pewnej ilosci aby "zaszczepic/zasiedlić" akwarium tymi organizmami które de facto wykonują w skale całą brudną robotę oczyszczania. czyli proces juz kilka razy dyskutowany na forum w kontekscie stosowania tufu itp. kiedys byla tez jak pamietam ciekawa dyskusja na temat budowy akwara bez uzycia LR - proponuje przeszukac forum. w ktorums z numerow corale magazine bylo opisywne akwarium ponad 1000litrow, w ktorym w ciagu 12 miesiecy od uruchomienia usunieta całą żywą skałę, a to co pozostało to wlasnie riffkeramik.

generalnie konkluzja jest taka, ze dzisiaj LR da sie zastąpić, ale na pewnym etapie budowy akwarium nie da sie obecności LR wyeliminować.

jeszcze insza sprawa, ze z ekonomicznego punktu widzenia w naszych realiach jest to tak sobie oplacalne, bo riffkeramik jak widzialem w jakims cenniku nie wychodzi taniej niz LR. no chyba , ze @balon pozna recepture i wyprodukuje polski odpowiednik , ktory przypadkiem nie zabije życia w akwarium i bedzie nam sprzedawal za rozsadne pieniadze. trzymam kciuki ;) .

moim zdaniem to jest ciekawa alternatywa i predzej czy pozniej sie rozpowszechni. juz w tej chwili w stanach jeden z najwiekszych dostawcow LR z florydy produkuje ja wrzucajac gruz sztucznej wyprodukowanej skaly do morza, 12 miesiecy lezakowania i wyjmuja to jako LR i sprzedaja, jak kiedys czytalem na reefcentral taka skala az kipi zyciem i spelnia swoja filtracyjna role.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki! Wasze odpowiedzi sa dla mnie na tym etapie mojej wiedzy wyczerpujace,jezeli chodzi o cene to sa to nieporównywalnie nizsze koszty , w naszym kraju jestesmy przyzwyczajeni do cen ceramiki takich jak ma np.hagen czy jbl...ale wkrótce sie to zmieni:D...Postanowiłem ze na początek wstawie wypasione ceramiczne tło na panel, 20% żywej i z 5% ceramicznej zobaczymy co sie bedzie działo...o efektach będę informował ale to za jakis czas,bo jeszcze u mnie pływają palety i jakos im nie śpieszno zmienic właściciela no i oczywiście musze jeszcze duzo,duzo,duzo poczytac,jak wyczaje jak sie wkleja fotki to pokaze Wam jakie fajne rzeczy mozna z ceramiki zrobic...na razie wracam do pilnego studiowania forum:DPozdr.i jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kaziko,

pisałem o wyjątkach, bo na każde 100 akwariów rafowych ile jest opartych na ceramice? 1,2,5?

A może mniej niż jedno na każde 100?

Substancja porowata wrzucona do naturalnego środowiska na okres zasiedlania to już zupełnie inna bajka.

Firma Sieren ...hmmm.

Widziałem akwarium założone w Millennium Plaza w Warszawie - nie mnie oceniać, jak ktoś będzie w pobliżu niech sam sobie wyrobi zdanie.

Gdzie jest akwa w C.H. Targówek?

Mam w miarę blisko, chętnie się przejadę.

@balon,

są metody sprawdzone i działające, po których wiadomo czego się spodziewać. Podążanie tą klasyczną ścieżką daje przewidywalne efekty i jest w miarę łatwe.

Oczywiście można zrobić inaczej i też może być dobrze - nie ma uniwersalnej receptury.

Są metody stosowane przez większość i te stosowane przez relatywnie niewielu. Ktoś kiedyś pisał, że z powodzeniem prowadzi akwa morskie na wodzie z kranu, ale większość stosuje RO/DI.

Sądzę że wielu chętnie przeczyta relacje i opis systemu, zobaczy foto akwarium rafowego prowadzonego na ceramice.

Zawsze to nowe doświadczenia i nowa wiedza.

EDIT:

@balon, fotki będziesz mógł wklejać jak napiszesz chyba 20 postów i automatycznie uzyskasz status klubowicza.

Na górze strony pojawi Ci się belka narzędziowa m.in. z Moje Pliki.

Wtedy będziesz mógł przegrywać pliki na serwer nano-reef i umieszczać bezpośrednio.

Jest też inny sposób - skorzystanie z zewnętrznych serwerów, np. Fotosik.pl

Tzn. albo podać bezpośredni link do zdjęcia umieszczonego np. na Fotosik.pl

albo wstawić tagi HTML aby pokazała się od razu miniaturka fotki - ale nie pamiętam jak to ostatnie technicznie się robiło.

Może ktoś pomoże?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko,dzięki poczekam na te 20 postów:p:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr Jan Rogalski :

pisałem o wyjątkach, bo na każde 100 akwariów rafowych ile jest opartych na ceramice? 1,2,5?

wlasnie jestem po lekturze artykulu D.Knopa na temat historii jego 6000litrow zbiornika i przebojow jakie mu to akwarium dostarczalo. miedzy innymi Knop napisal, ze jak stawial akwa to nikt nie mowil o czyms takim jak reaktor wapniowy, takie rozwiazanie nie istnialo. byl jednym z pierwszych ktory takie urzadzenie zestosowal. w ciagu paru nastepnych lat to urzadzenie stalo sie normą. na poczatku pewnie bylo ich 1,2,5 na 100.

Piotr Jan Rogalski :

Firma Sieren ...hmmm.

Widziałem akwarium założone w Millennium Plaza w Warszawie - nie mnie oceniać, jak ktoś będzie w pobliżu niech sam sobie wyrobi zdanie.

Gdzie jest akwa w C.H. Targówek?

Mam w miarę blisko, chętnie się przejadę.

to juz jest chyba bardziej M1, tam gdzie jest to cale centrum smaku za piotrem i pawlem, naprzeciwko wejscia do restauracji jaskniowcow. FO.

Piotr Jan Rogalski :

@balon,

są metody sprawdzone i działające, po których wiadomo czego się spodziewać. Podążanie tą klasyczną ścieżką daje przewidywalne efekty i jest w miarę łatwe.

Oczywiście można zrobić inaczej i też może być dobrze - nie ma uniwersalnej receptury.

Są metody stosowane przez większość i te stosowane przez relatywnie niewielu. Ktoś kiedyś pisał, że z powodzeniem prowadzi akwa morskie na wodzie z kranu, ale większość stosuje RO/DI.

Sądzę że wielu chętnie przeczyta relacje i opis systemu, zobaczy foto akwarium rafowego prowadzonego na ceramice.

Zawsze to nowe doświadczenia i nowa wiedza.

jak to ktos nie tak dawno napisal w innym watku ballinga musial Balling wynalezc i opisac, ciekawe kto to napisal ??? ;) , dzieki temu dzisiaj wielu go zna i stosuje. ;)

ja trzymam za @balona kciuki.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wszystko sie zgadza ;)

Pytanie tylko jaki efekt chcemy osiągnąć.

Czy być odkrywcami i niczym Balling zapisać się w historii ;) czy relatywnie łatwo i bezproblemowo założyć akwa morskie.

Ja też bardzo chętnie zapoznam się z powstawaniem i funkcjonowaniem zbiornika na ceramice zamiast LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze napewno warto sprubowac moze nie w proporcjach 10%lr moze z 50% ;) ceramika w miere szybko zlapie bakterie:)

130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ceramiczna skała jest w niemczech od pewnego cczasu standardem (szczegóplnie w dużych akwariach i bardzo dużych ) . Brawo Kaziko, ja dopiero zabieram się za artykuł Daniela Knopa. Royall exsclusiv stosuje ceramike jako standard .

Ja w jednym ze swych akwariów też z planuje jej użyć jako podstawy wymieszanej z żywą skałą ( Niemcy maja chopla co do ochrony środowiska - więc i stąd pomysł na jak najmniejsze użycie żywej skały )

Mimo to samo dodanie żywej skały jest niezbędne , bo żywa skała to dodatkowo całe bogctwo mikro i makro organizmów które skolonizują ceramikę.

Przy zbiorniku do 500l nie myślałbym o niczym innym niz żywa skała, ale przy większym a szczególni zbiorniku gdzie korale mają byc przy okazji zastanowiłbym się. Pamietajmy że dobrej jakości niemiecka ceramika jest nawet droższa od "żywej skały" tyle że jest dużo prostrza w budowaniu wymyślnych konstrukcji iec na pewno nie chodzi Niemcom o oszczędność.

Poizdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje, ze wraz ze wzrostem popularnosci bedzie tanialo.

bo jak mam placic tyle samo , albo i wiecej co za LR to tak sobie mi sie to podoba.

ale z drugiej stromy widzialem katalog standardowych dekorów i fotki gdzies w necie pokazujace budowanie akwarium z takiej ceramiki i rzeczywiscie mozna uzyskac ciekawe efekty konstrukcyjne malym nakladem sil.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie ten temat. Jak do tąd nie spotkałem żadnych opinni na ten temat!

jedynie:

http://nano-reef.pl/topic/11117-ceramiczna-skala/page__hl__+niemiecka%20+ceramika#entry110248

Więc chcę odświerzyć bo to ciekawe.

Jeśli ktoś miał, bądź ma, nich się podzieli opinnią.

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jaki temat nie spotkałeś opinii ? Skały ceramicznej ?

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Czemu wlasnie w tamtym temacie nie odswiezyles watku???

Już połączyłem.

SkoczekPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jaki temat nie spotkałeś opinii ? Skały ceramicznej ?

No właśnie. Co się tam z nią dzieje?? mogę mieć taką ze 4 kg nawet ładna, ale nie wiem czy jest sens ją do domu nieść.

Nie znam opinni ludzi, co ją kiedyś mieli.

Znam za to takich co lepią skałki z mielonych muszelek i żwiru koralowego, twierdzą że wychodzi "cacy"

Coś się musi dziać z tą ceramiczną skoro mogę ją dostać całkiem free...

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny temat został odkopany:)

Pojawia się uśmiech na ustach jak czyta się wypowiedzi ludzi z 2007 roku odnośnie stosowania ceramicznej skały, dziś nikogo to nie dziwi a wręcz jest moda na suchą skałę a o filtrację nikt się nie martwi.

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i tak,ale nadal 99% baniaków jest na LR.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.