Skocz do zawartości
gesco

Nemateleotris decora chciała zjeść wieloszczeta - słabo z nią:/

Rekomendowane odpowiedzi

Nemateleotris decora którą mam od 1,5 roku chciała dziś zjeść wieloszczeta :/ nie mam pojęcia dlaczego co i jak (karmię kostkę mrożonki 2 razy dziennie wieczorem już nie chce jeść). Pytanie czy wieloszczety mają jakiś jad lub substancję trującą w tych ich igłach nie mogłem znaleźć nigdzie takiej informacji (jedynie ze igły kłują ale nie są toksyczne).

Objaw jest taki że ryba się "słania" kładzie na koralach, chowa i ledwo co pływa oraz bardzo szybko "dycha".

Jest w takim stanie że bez ucieczki i walki dała mi się wyjąć ręką, zrobiłem to pod kątem "operacji" usunięcia wielu igieł z jej pyska i wokół niego (zabawa z pęsetą bez lupy - ciężko je dostrzec bo są białe prawie przeźroczyste).

Zabawa trwała ok 20 sekund i ryba trafiła do baniaka jednak gdzieś się zestresowana zaszyła a zauważyłem ze nie wszystkie igły wyjąłem, choć też ne chcę jej niepotrzebnie stresować.

Jakieś rady ?

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na perno zwierają jakiś jak bo mnie palce puchną i swędzą. Ale ryba to nie człowiek trudno powiedzieć. Mnie pomaga maść sterydowa. ale rybie to nie mam pojęcia. chyba wszystko co mozna to dobrze natleniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, zaraz... tylko nie smaruj tej rybki żadną maścią....

Przede wszystkim nie powinieneś był jej wogóle ruszać. Te igiełki to i tak zapewne połamałes/pourywałeś, a rybka tylko bardziej zestresowana. U mnie czasem błazenek jest cały w igiełkach ale po kilku dniach znikają.

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, trochę mnie uspokoiliście. Oczywiście nie będę ryby smarował jaką kolwiek maścia ;) mam nadzieję, że jej nic nie będzie, igły wydaje mi się że nie połamałem tylko wyciągnąłem powiedzmy 90%.

Woda jest dobrze natleniana więc dam jej spokój.

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem Ci tylko, że 99% nie wyciągnąłeś więc na przyszłość nie ruszaj. :)

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie brzydal chyba próbował lub zjadł wieloszczeta cały pysk ma w igiełkach. Ciekawi mnie jak się sprawa rozwiąże. Ktoś miał podobną sytuację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja babka kopiąca lubi sobie je podjadać. Póki co nic jej się nie stało.

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj brzydal opierdzielał cały czas i nic mu nie było :)

To pewnie mojemu też nic nie będzie. Póki co żadnych zmian nie widać.Mam nadzieje że po wbiciu pierwszej taki głupi nie był i wiedział co dalej czyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.