luft Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 Temat stworzony dla podjęcia dyskusji nt ryb i ich diety. Dwoimy się i troimy, aby zapewnić rybom urozmaiconą dietę. Pomijając gatunki ewidentnie gustujące w jedzeniu korali są też i takie, którym wg nas "odbija palma" i zaczynają jeść nie tylko mrożonki będąc "jaroszami", ale też nagle lub po jakimś czasie dostrzec mozecie, że dany pupil zjada Wasze kolorowe cukiereczki koralowe. I tutaj jest pole do dyskusji. Np dlaczego nieprzewidywalny hepatus bierze się za jedzenie zoa, czy podskubywanie lpsów? Czy można temu zaradzić. O czym często się zapomina prowadząc akwarium? Pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kazek.z.lasu Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 Temat stworzony dla podjęcia dyskusji nt ryb i ich diety. o moich pupilach w akwarium złego słowa nie powiem , jakie są rybki każdy widzi jak je kupuje , do własnego gniazda sie nie s.. wiec nie bedę na nie donosił wszem i wobec , cieszę się że mają apetyt , czasami wykraczajacy poza przyjęte normy , cza z tym żyć i im dać odrobinkę luzu w tej szklanej celi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PABLO 123 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Ja wszystko rozumiem ,iż należy być wyrozumiałym , i dać im trochę luzu , ale nie za bardzo , tym bardziej jak zakupiony brzydal ( w wiadomym celu ) , zamiast aiptasi zjada piękną acanastrea , która kosztuje cztery razy tyle , co on . Tym bardziej jeszcze gdy wspomniany brzydal nie zjadł ani jednej aiptasi podczas swojego pobytu w szklanej celi . Ja wszystko rozumiem - ale cierpliwość kiedyś się kończy :rant: . Pozdrawiam Paweł Ps. Poprawiłem błędy , a Ty popraw swoje Edytowane 30 Stycznia 2013 przez PABLO 123 (wyświetl historię edycji) Cytuj http:// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kazek.z.lasu Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 Ja wszystko rozumię ,iż należy być wyrozumiałym , i dać im trochę luzu , ale nie za bardzo , tym bardziej jak zakupiony brzydal ( w wiadomym celu ) , zamiast aiptasi zjada piękną acanastrea /ciach/ dlatego ja nie kupuję brzydkiego brzydala tylko piękną rybkę brutala aurigę i jak zrobi swoje to ją puszczam dalej w obieg po akwariach niech czyni swą powinność . A jak będzie za jakiś czas na powrót potrzebna przygarnę ją znowu do siebie na kilka tygodni . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 A ja nie rozumiem jak można pisać "rozumię".... ehhhh... byle do wiosny. T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Miałem nadzieję, że ktoś uzewnętrzni się z głębokimi przemyśleniami popartymi jakąś historią + menu i co udało się dzięki temu wyeliminować, czy poprawić. Mam nadzieję, że jeszcze taki post się pojawi Póki co zadowolić się muszę stwierdzeniem z którym się zgadzam - zwierzak to nie robot i nie można go zaprogramować, czy przemalować wg własnego widzi mi się. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 Karmiąc ryby często zapomina się, że są to stworzenia morskie i wymagają pokarmu, jak najbardziej zbliżonego do naturalnego. Jeśli ktoś karmi ryby wyłącznie artemią, wodzieniem itd... to nie powinien się dziwić, że rybom brakuje jakiś składników pokarmowych i zaczynają się za nimi aktywnie rozglądać. Przyznam, że bardzo rzadko spotykam w moich akwariach ryby, które prezentują nietypowe dla siebie zachowania pokarmowe. Moim zdaniem przyczyną jest fakt, że karmię je pokarmami zbliżonymi do tego, co jedzą w naturze: kryl pacyficzny i atlantycki, mysis, calanus, cyclopEeze, ikra ryb morskich i homarów itd... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) A ja myślę, że to nie ma znaczenia czy to jest artemia, kryl, lasonogi czy cokolwiek innego. Ja się nie pieszczę z rybami w ten sposób bo natura też tak nie rozpieszcza. Co złapie to jego. U mnie nawet małe ryby nauczyły się rozdrabniać i jeść np. lasonogi. Żółtek przy takiej diecie w końcu wziął się za porządne czyszczenie akwarium z glonów. Dla korali zmiksowana zupa z mrożonek i sproszkowany suchy pokarm. W porze karmienia aż im się polipy trzęsą Edytowane 30 Stycznia 2013 przez zulus (wyświetl historię edycji) Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2013 @zulus, jestem pewien, że AquaManiac nie miał na myśli problemów z rozdrobnieniem ale to, że inny skład ma pokarm pochodzący z wody słonej a inny ze słodkiej. Trudno nie przyznać mu racji - ja też myślę, że zwierzęta morskie, karmione (w sposób urozmaicony) pokarmami morskimi nie będą kombinować i szukać innych źródeł brakujących składników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach