Ali_Maga Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Wybaczcie głupie pytanie, ale podsłuchałam niedawno ciekawą dyskusję w sklepie. Czy akwarium z samymi tylko koralowcami, bez ryb, może się utrzymać jako stabilny ekosystem? Czy też ryby są jakoś potrzebne do zbalansowania procesów życiowych w baniaku? Jakie są Wasze doświadczenia? Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Ciekawa rozkmnika. Jeśli mówimy o zbiorniku w którym koralowców nie dokarmiamy to wg. mnie bez ryb ławiej uzyskać i utrzymać odpowiednie warunki. Rybki to główna fabryka azotanów, fosforanów. Regularne podmiany wody uzupełniałyby tylko braki pierwiastków typu Ca, Mg etc. Odpieniacza wtedy nie stosujemy chyba, że nastawiamy się na niefoto koralowce. Hmmm... da rade "no fish, just corals" ale sądze, że są rybki których obecność wpłynie lepiej niż ich nieobecność. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Chyba z tego co pamiętam @kawa93 nie miał rybek w swoim nano? Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 A skąd wiadomo, że rybie odchody nie zawierają "czegoś" potrzebnego do prawidłowego wzrostu i zdrowia korali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 albo rybki, albo akwarium Oczywiście, że tak i tak dobrych kilka lat temu to było nawet polecane dla rafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) @kawa93 miał niesamowite akwarium, ale chyba z racji litrażu bezrybne (?). No ale wracając do mojego pytania. Jestem na etapie kompletowania obsady do mojego akwarium i zastanawiam się nad wariantem bezrybnym na początek. Wydaje mi się, że koralowce same w sobie stanowią nielada wyzwanie. Za bezrybnością dodatkowo przemawia mały litraż mojej kosteczki (80L - 16L zabiera panel filtracyjny). Z drugiej strony zastanawiam się,czy rybki jak napisał @zielony mintaj, nie są jakimś ważnym elementem ekosystemu. Frapuje mnie jednak czy ktoś z Was ma doświadczenie porównawcze - tzn. prowadził akwarium coral only, a potem wprowadził ryby i zauważył np. radykalną poprawę, gdy chodzi o utrzymanie stabilności systemu, wzrost korali, czystość skały i piasku itp.? Przy braku ryb nie ma obowiązku codziennego (a nieraz i kilkurazydziennego) karmienia zwierzaków - oczywiście przy obsadzie z korali fotosyntezujących. Może macie jakieś ciekawe przemyślenia w kwestii "bezrybności"? P.S. tylko nie piszcie proszę,że na bezrybiu i rak ryba... P.S. 2 - w @kawa93'owym akwarium zamieszkały jednak rybony - Gobiodon Okinawae i błazenki! Edytowane 1 Lutego 2013 przez Ali_Maga (wyświetl historię edycji) Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Graal Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 U mnie działa bez ryb, bez podmianek - tylko dolewka i jest ok. Mam tylko korale i glony, co prawda nie miałem nigdy ryb i innych "mobilnych" zwierzaków, ale według mnie nano rafka z samymi koralami dostrcza wystarczająco duzo radości, nie potrzebuję dodatkowego źródła syfu. Cytuj Poskoczki! Piko rafa Słodkie Rzeka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natalie Zgłoś Napisano 20 Października 2020 W dniu 1.02.2013 o 20:54, Graal napisał: U mnie działa bez ryb, bez podmianek - tylko dolewka i jest ok. Mam tylko korale i glony, co prawda nie miałem nigdy ryb i innych "mobilnych" zwierzaków, ale według mnie nano rafka z samymi koralami dostrcza wystarczająco duzo radości, nie potrzebuję dodatkowego źródła syfu. A dasz wiecen info na temat swojej solniczki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 20 Października 2020 11 minut temu, Natalie napisał: A dasz wiecen info na temat swojej solniczki? Raczej niekoniecznie... Cytat Ostatnia wizyta 9 Lutego 2014 Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
odan Zgłoś Napisano 20 Października 2020 Pierwszą kostkę 30L miałem bez rybek, i tak się bujało przez 2 lata, potem z przyczyn różnych, zbiornik zlikwidowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach