Skocz do zawartości
Gruszkin

Nano rafka 64L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zbierałem się juz od roku do postawienia nano rafki ale dopiero teraz mam możliwość postawianie pierwszego takiego akwarium.W między czasie dosyć sporo czytałem . Chciałbym pokazać co sobie już wybrałem

Akwa 64l prostokątne opti klejone bezbarwnym sylikonem

oświetlenie 2x24w dzienna i niebieska

Odpieniacz Resun SK-300

AquaFilter RO+DI 75

Aqua Syncro Wavemaker HWM2000 x2

filtr HBL 301 z skimmerem

sól Red Sea Coral Pro 7 kg

eRybka Red Sea Mature Pro Kit Ułatwia dojrzewanie

żywa skala fiji 6 kg (to tak według wskazówek które znalazłem na forum ale może doała bym tak o 1 2 kg wiecej ? )

Żywy piasek Natural White Reef Sand 4,54kg (Ilośc też sugerowana z forum)

Jakiś hydrometr i zestaw testów na nh3 no2 no3 na ph i kh już miałem.( To tez testy sugerowane z forum pózniej dokupię wiecj)

Czy to da radę na początku ? Chciał bym się teżdowiedzieć ilę w taki mzbiornniku mogę trzymać ukwaiałów korali itp. Krewetkę planuję jedną i i może jedną rybkę, ale za to nawet chciał bym jakiś trudniejszy ukwiał-koralowaiec który musiał bym karmić i trochę lepiej zadbać, to tyle . No i może czy Poznan, Wrocław to miasta gdzie łatwo bym dostał zwierzęta,glonykorale i ukwiały ?(Niestyty do tych tylko mam najbliżej). To tyle i pozdrawiam bo to mój pierwszy post ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie chcesz sumpa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dodatkowy zbiornik już pod tym i tam ładuję cały sprzet ale muszę dokupić popkę jakąs ? Pytanie jaką ? I jak Wielki dodatkowy zbiornik ? Mam na stanie stary nieużywany zbiornik 20l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaskadę daj większą to chociaż jakieś adsorbery tam zmieścisz.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dodatkowy zbiornik już pod tym i tam ładuję cały sprzet ale muszę dokupić popkę jakąs ? Pytanie jaką ? I jak Wielki dodatkowy zbiornik ? Mam na stanie stary nieużywany zbiornik 20l

Zwykle jest pod ale nie musisz trzymać się kurczowo standardów. Może być za albo obok.

Chodzi o to, że oddzielny zbiornik filtracyjny bardzo podnosi estetykę, ergonomię i skuteczność całego systemu.

Sump to rzeczywiście dodatkowa pompka. To nie jest duży wydatek ale podniesie zapotrzebowanie całości na prąd. Jeśli stać cię na kilka złotych miesięcznie więcej to radzę skorzystać z tej możliwości.

Im większy, tym lepszy ale nawet bardzo mały lepszy niż kaskada.

Spokojnie przemyśl sprawę. Pytaj na forum - koleżanki i koledzy pomogą ci w każdym kroku.

Ważne kwestie: koszty i dostępne miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Miejsce jest pod szafka tak jak mówiłem tak na 20 l zbiornik będzie a ta pąpka to taka by dała radę ? http://allegro.pl/po...2989809821.html i pod co ja ją podłaczam toznaczy jak ma wyglądać wylot i wlot ?

Pompa chyba za mocna. Te pompy mają też opinię dość głośnych i prądożernych.

Ten "wlot i wylot" to najbardziej nieprzyjema kwestia. Dobrze byłoby wodę z akwarium grawitacyjnie "zrzucić" przy pomocy tzw. komina i poprzez plastikowe rury do sumpa. Powrót z sumpa do akwarium przy pomocy pompy.

Musisz niestety pooglądać rozwiązania w innych akwariach - zrozumiesz od razu o co chodzi.

W sumpie powinny się zmieścić: grzałka, odpieniacz, pompa powrotna. Na wszelki wypadek przyda się odrobina niezagospodarowanego miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dlaczego ta pompa nie może zasysać wody z akwa i pompować jej z powrotem ? Można poprosić o jakiś link do instrukcji jak to zrobić ? A ta pompa to może taka ? http://allegro.pl/pompa-hx-6520-praca-w-poza-woda-os-ceramiczna-i2989809821.html

Edytowane przez Gruszkin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link?

Dział dla nowicjuszy, gdzie jesteśmy.

Dlaczego pompa nie może zasysać? Zagiąłeś mnie...

Sump musiałby być hermetyczny i pompa poza nim, wymuszając obieg przez niego... A zasysanie... Zaraz...

Pewnie by się dało zrobić ale nie będzie to rozwiązanie ani bezpieczne ani wygodne. Jestem przekonany, że jeszcze się taki śmiałek nie pojawił na tym forum.

Wolałbym nie udzielać rad w tej kwestii - nie podołam.

To już lepiej tę kaskadę powieś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszeczkę sie pośpieszyłem ;p i nieprzemyślałem o co Tu chodzi(W Głowie miałem filtry kubełkowe które mam w słodkowodnych baniakach). Innaczej czy da się to zrobić bez wiercenia dziur .. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się - można użyć pudełka przelewowego. Podobno istnieją zadowoleni użytkownicy tego wynalazku.

Można też dokleić komin zewnętrzny. Wtedy wiercisz tylko w małej płytce i nie ma ryzyka. Po sklejeniu działa jak normalny komin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już sporego posta ale wszystko skasowałm zeby napisać tylko że... masakra... ;pKażdy robi sobie jakoś innaczej pozatym to skąplikowana sprawa . Ten komin zabrał by mi za dużo miesca w i tak już małym akwa. Nie znalazłem mnic o tym kominie zewnetrznym czy jakoś tak . Ale to pudełko przelewowe chyba jeszcze bym dał radę zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

To własnie jest fajne - dróg do sukcesu może być tyle, ilu akwarystów.

Ostatnio widziałem taki komin (zewnętrzny), chyba na zdjęciu w temacie "Debora" na ReefMaxie. Są też inne przykłady ale ten będzie ci łatwo odnaleźć. Ostatnie strony tamtego wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irytująca sprawa. Może powiecie co będzie najłatwiejszym rozwiązaniem ? Mam u siebie w mieście szklarza tyle że czeka się za czym kol wiek "trochę czasu" Bo doszedłem do wniosku że sump musi być bo daje dużo plusów. I tak na chłopski rozum jak wiercimy w akwa to też trzeba przewiercić stolik ? Dobrze że mam znajomego stolarza ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej będzie kupić cały zestaw. Zaglądaj na Targowisko - pojawiają się tam dość często bardzo dobre oferty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Sump jest opcją niemal idealną, cały osprzęt wrzucasz do sumpa a akwarium jest czyste id techniki.

Nie ma widoku fabryki w zbiorniku :nuke:

Jedyny minus to zajęte miejsce jeśli robisz komin wewnętrzny.

Osobiście dokleiłbym koronę z pasków szyby i zrobił komin zewnętrzny.

Nie zajmuje miejsca w zbiorniku, możesz go wysunąć poza obrys szafki i tym sposobem dziurę robisz w plecach szafki a nie w blacie.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie i nawet mi się podoba. Tylko tak kilka uwag planuje go z boku akwarium i muszę tam kawałek wyciąć szyby, czy mogę sam to zrobić jakimś narzędziem ? Druga sprawa kawałki szyb muszę sobie zamówić, jaki ten komin ma mieć mniej więcej rozmiary ? tzn na ile Litrów ma być, czy tak na oko. i jeszcze jedno w dnie tego komina jedna dziura starczy? Bo rozumiem ze woda która się przeleje do tego zbiornika będzie sobie leciała wężem do zbiornika pod szafką a z tego zbiornika pompą będzie pompowała wodę z powrotem następnym wężem do zbiornika, i jaką dać moc tej pompki. A i tego grzebienia nie da się zrobić z czegoś innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Szyby nie wycinaj. Doklej opaskę, na plecach baniaka zrób przerwę 10-20cm i doklej komin jak na rysunku.

Wymiarami się nie sugeruj :p Zrób w kominie 2 otwory na spływ główny i rewizję.

Doklejona opaskę i tak zasłonisz później koroną, nie będzie nic widać.

Projekt%2520Akwarium35.jpgRysunek zapożyczony z netu, mam nadzieję że autor mnie nie pozwie :p

Edytowane przez tuptus (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziękować tak zrobię tylko cóż to jest ta rewizja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Zapasowy spływ, gdy główny się zapcha oda spływa do sumpa rewizją zapobiegając przelaniu wody przez krawędź zbiornika.

Ale to już powinieneś znać zabierając się za morskie i myśląc o sumpie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to w sumie już wszystko wiem :) będę tu wklejał fotki z postępu moich prac. Jutro wybiorę się do szklarza zamówię sobie odpowiednie kawałki, sylikon akwarystyczny bezbarwny już mam, mam nadzieję że nie za papram całego baniaka ;p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Oklej boki taśmą malarską, jak skończysz odklejasz i masz czyste szybki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok komin zewnętrzny wykonany przerabiam teraz szafeczkę. I powoli przymierzam się do zamawiania wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zamówiłem dwie hydor koralia nano 900 zamiast tych z erybki chyba lepszy wybór nie ? Pompkę hydor pico 400 lepiej mocniejsza czy słabsza ? .Po weekendzie wybieram się kupić żywą skałe, jest jakaś zasada czym się kierować w wyborze ? Chyba że przy zamawianiu nie ma ryzyka i dadzą wszystkie fajne kawałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.