Skocz do zawartości
grzesiek wo

Uwaga Alergia!

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga na alergie morską! Pierwsze obiawy uwidoczniły się w połowie zeszłego roku . Odbiło się to zmianą szklanej gabloty o pojemności 1600L na 600L , pomimo zmiany z końcem roku alergia wygrała i rostałem się z morskim światem .Na jak długo , sam bym chciał wiedzieć . Tak to jest że stawiamy jakiś tam akwen morski i marzymy o więkrzym lub jeszcze jednym morskim , a tu niewiadomo skąd po iluś tam latach opcowania z morzem dostajemy alergie na słoną wode .

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale o jaka dokladniej Ci alergie chodzi ? wsyzstkei alergie sa psychosomatyczne , wiec sobie to jakos przetlumacz ja walcze od 10 lat i juz prawie moge z kotem wytrzymac :) hehe zyd tak konia oduczal jesc ;) ...jeszzce jeden dzien to bym go oduczyl ale zdechl ;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam szczegółów a z jego postu wprost wynika, że ma alergie.

Potraktowałem to serio, ponieważ spotkałem się z przypadkami alergii u nurków i sam zaczynam dostrzegać w tym problem u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawde , co ty nie powiesz ? a ja wlasnie z Grzeskiem rozmawiam i nie chodzi mu wcale o alergie typu psychosomatycznego tylko poprostu o ogolny wstret do akwarystyki morskiej , wiec nie badz taki do przodu bo ci tylu zabraknie geniuszu :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja może z innej mańki, zauważyłem od pewnego czasu, że jak tylko włożę łapy do tanku to od razu moja skóra brzydko reaguje, co gorsza zjawisko się nasila...

Jeżeli chodzi o syndrom grześka wo (to juz drugi po syndromie smk :)) to też czasem mam ochote to pier^%^&&ć, po czym przychodzi okres że nie moge sie odkleić od szyby mojego tanku, tak silnie jestem z nim emocjonalnie związany. Typowy przykład trudnej miłości.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ta woda wpływa na lakier na paznokciach...koszmar! :)

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tez sie Wam skóra na dłoniach tak wysusza?

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby sie wysuszała to bym nawet o tym nie wspomniał (joopa gdyby to pytanie zadała Ewa to bym się nie zdziwił ale tyyyy?), tu chodzi ewidentnie o reakcję skóry której się nie podoba kontakt z wodą z akwarium wiesz czerwone plamy, pieczenie, bąble i takie tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alex, pytam bo sie powoli zastanawialem czy od tego sie nie zaczyna czasem

wczesniej, na poczatku tak nie mialem

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alex :

joopa gdyby to pytanie zadała Ewa to bym się nie zdziwił ale tyyyy?

@Alex Pytanie z cyklu "co autor miał na myśli": Dlaczego gdybym ja je zadała to by nie było dziwne???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze po wyjeciu lap z akwarium trzebaby je oplukac slodka woda? Mam na mysli kranowke a nie taka z cukrem lub miodem.

@Alex

nie moge tego zaszyfrowanego wyrazu odczytac no bo jak pod " ^ " podstawiam " d " to pod nastepnym "^" "d" mi nie pasuje itd. Chyba, ze miales na mysli cos innego niz mi sie automatycznie narzuca.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niestety u mnie też jest podobnie, wszystko wskazuje na to że moje dzieci mają napady astmy od słonej wody dlatego jestem zmuszony czasowo rozstać się z akwarystyką morską :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ewa :
alex :

@Alex Pytanie z cyklu "co autor miał na myśli": Dlaczego gdybym ja je zadała to by nie było dziwne???

poniewaz jesteś kobietą, czyli wnioskuję że jesteś bardziej wyczulona na punkcie swojego wyglądu i chetniej dbasz o siebie niż przeciętny statystyczny facet.

Zaznaczam, że ja również nawet chetnie dbam o higienę, ale nie cierpię różnego rodzaju kremów, żelów, mleczek, zabiegów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no to dobrze, bo już myślałam, że próbujesz ze mnie blondynkę zrobić :) . A tak swoją drogą to rzeczywiście słona woda bardziej wysusza skórę i daje czasem jakieś dziwne odczyny skóry, zawsze po grzebaniu w akwarium myję ręce do wysokości do której ja moczyłam i nacieram kremem. Efekt: żadnego pieczenia, czerwienienia, itp. Uważam, że bezwzględnie należy dokładne umyć ręce mydłem po zabiegach w akwarium nie tylko z uwagi na słoną wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
arzal :

Witam

Niestety u mnie też jest podobnie, wszystko wskazuje na to że moje dzieci mają napady astmy od słonej wody dlatego jestem zmuszony czasowo rozstać się z akwarystyką morską :)

Z ta astma to walsnie tez mam ten sam problem , ale juz mi tak w (_._) ta astma dala zejest mi to w sumie obojetne ...raz mnie ledwo odratowali zreszta nie raz , ale dalej to bede robil bo Git`a nic nie ugnie ;):);) zreszta mi na zyciu nie zalezy wogole ;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbychu ty to w oparach Tangitu wykorkujesz, nie z powodu astmy zbiornikowej :)

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przeżyłem 2 takie alerfie i po każdej podchodziłem do morszczyzny z większym zapałem :) NA PEWNO KIEDYŚ WRÓCISZ JESZCZE DO TEGO ZE ZDWOJONĄ SIŁĄ

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Wildtom

.....no i tez piknie panocku :) (scheissegal)

Po za tym to jakas totalna bzdura z ta astma zbiornikowa , plynu lugola za duzo lejecie i was drapie w oskrzelach :] z baniaka wyparowuje tylko sama czysta RO i w dodatku nawilza powietrze co jest korzystne dla astmikow .

Akwaria morskie sa zalecaja wlasnie na astme a cukierki krofki som odchudzajace ! und tschüs :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alex :
Ewa :
alex :

poniewaz jesteś kobietą, czyli wnioskuję że jesteś bardziej wyczulona na punkcie swojego wyglądu i chetniej dbasz o siebie niż przeciętny statystyczny facet.

Zaznaczam, że ja również nawet chetnie dbam o higienę, ale nie cierpię różnego rodzaju kremów, żelów, mleczek, zabiegów...

Alex a z kad ta pewnosc ze Ewa jest kobieta ?:) czasami zdazyc sie moze ze zamiast Ewy klika "stary oblesny cygan ze zrogowacialymi pietami" :) buahhahah

Albo , naprzyklad oglondalem taki film gdzie z Einstein`a zrobili kobiete i z Marie Sklodowska Curie tez kobiete ! :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej2 no to teraz Ewa musi nam pokazac ze jest kobietom :):)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.