Skocz do zawartości
WolfAtTheDoor

Umierająca seriatopora i inne - akwarium jest po przeprowadzce.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponad 3 tygodnie minęło od przeprowadzki która była sprawnie zorganizowana przez poprzedniego właściciela.

Zaniedbałem trochę z zasoleniem bo spadło ono w pewnym momencie aż do 1,021 - teraz systematycznie podnoszę rozpuszczając sól małymi partiami i jest już prawie 1,024. Reszta parametrów jest w mojej stopce - caly czas mam niskie PH. Parametry mierzone dzisiaj o 14. Lampa świeci się od godziny 13:30 do 22:00 - na takich samym ustawieniach jak u poprzedniego właściciela, trochę przesadziłem pewnego razu bawiąc się ustawieniem lampy na 2 dni, przez co ucierpiała trochę euphilia i rico - po powrocie do starych ustawień euphylia sie trzyma jakoś, natomiast Rico jest wielkości orzeszka ziemnego bez skorupki i pozostaje w tym stanie niezmiennie od tygodnia.

Najgorzej wygląda obecnie seriatopora w chwili obecnej - nie wiem co jej dolega.

dsc03964q.jpg

Jeszcze tydzień temu było tak:

dsc03929qb.jpg

Wlasciwie pogodzilem się już ze stratą ale zauważyłem ze niestety inny sps zaczyna mieć podobne syndromy co na początku w/w seriatopora:

dsc03963m.jpg

Co byście polecili w tej sytuacji?

Martwi mnie też ta zwinięta rico (jakby co to moge też wkleić zdjęcie ale nie ma się czym chwalić zbytnio).

Reszta obsady bez zmian od przeprowadzki...

Pozdrawiam,

Rafal

Edytowane przez WolfAtTheDoor (wyświetl historię edycji)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiej soli używasz?

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie zrobiłem ani jednej podmianki - planuję zrobić za tydzień i będzie to miesiąc od przeprowadzki.

Sól to aquaforest. Cały czas używam balling + kilka suplementów też z aquaforst.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem że AF też miałem takie objawy i niestety zanim doszedłem że to sól to kilka tygodni minęło i niestety sporo spsów straciłem

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ze u poprzedniego właściciela wszystko hulało na tej soli :)

a odnośnie tej rico - to są jakieś szanse żę jeszcze się opamięta? jednak chyba z tym światłem przesadziłem.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znów sól winna :/ a jak tam no2 nh4 ??????

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podajesz mikroelementy ?

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam testów... jak będę miał okazję zrobić to zrobię w sklepie ale to gdzieś za tydzień,

tomcio jakie mikroelementy masz na myśli? podaję suplementy Coral A, E, V i B z aquaforesta oraz CoralFood. Poza tym Baling 1 + 2 +3 z AF 4 ml dziennie.

Mam też Jod z TM, ProF, ProBioF i ProBioS z AF ale nie dozuję póki co.

Edytowane przez WolfAtTheDoor (wyświetl historię edycji)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez pisałem jak używałem tej soli ze wszystko jest ok po 2 miesiącach jej używania ale problemy zaczęły się jakieś 4 miesiące od używania tej soli czyli wtedy jak już wymieniła się na cała w baniaku

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie bylo wymiany na całą - cała woda też była od poprzedniego właściciela.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwielbiam takie komentarze, przeprowadzka to pierwsze, chyba niewielu tego dokonalo bez strat, zawsze sa jakies, a spsy leca w pierwszym rzedzie, dwa, seriatopora jak na zdjeciach widac wystawia polipy ale robi sie biala, mozna napisac ksiazke dlaczego tak sie dzieje, do tego baniak nie mial zasolenia odpowiedniego, 1.021!!!. No fajnie, ale zabawa sie dopiero zaczyna, pH, totalna katastrofa, ciekawe w jakim kierunku dmuchaja pompki, podejrzewam ze w dol, zamiast conajmniej jedna na lustro wody,.

Sygen, kolega pisze ze u poprzedniego wlasciciela bylo ok, a sol jest ta sama, nic sie nie dzialo, taka przeprowadzka to stres dla calego systemu, parametry na pewno nie sa stabilne ale jest okazja wtracic swoje 3 grosze. Zmieniles sol to nie uwierze ze bylo dwa miesiace fajnie i nagle polecialo wszystko, dajesz sol to wiesz co tam jest, zrewidowales jeszcze inne dodatki? Najbardziej mnie rozbawia jak ludzie sol zmieniaja na inna a leja dalej to samo co na poprzedniej. Nie trzeba soli AF zeby wysadzic baniak, z kazda inna bardzo latwo ale najlepiej na sol zwalic wine a najczesciej to wlasciciel doklada reke ze akwarium wylatuje w kosmos.

Dodam jeszcze od siebie, ze z tego co wiem to kazde akwarium ma swoje prawa biologiczne. Nie jest powiedziane ze wszystkie reaguja tak samo i nie wazne na jaka sol ale zazwyczaj sa to naprawde pojedyncze przypadki. Do tej pory na AF jakos jada akwaria i nie ma problemu absolutnie zadnego.

Sygen musisz zrobic liste co zmieniles a czego wlasnie nie zmieniles, bo zazwyczaj to czego nie zmieniles wywala baniak przy zmianach soli. Kiedys do tego dojdziesz

pozdrawiam

Edytowane przez darecky3 (wyświetl historię edycji)

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwielbiam takie komentarze, przeprowadzka to pierwsze, chyba niewielu tego dokonalo bez strat, zawsze sa jakies, a spsy leca w pierwszym rzedzie, dwa, seriatopora jak na zdjeciach widac wystawia polipy ale robi sie biala, mozna napisac ksiazke dlaczego tak sie dzieje, do tego baniak nie mial zasolenia odpowiedniego, 1.021!!!. No fajnie, ale zabawa sie dopiero zaczyna, pH, totalna katastrofa, ciekawe w jakim kierunku dmuchaja pompki, podejrzewam ze w dol, zamiast conajmniej jedna na lustro wody,.

Sygen, kolega pisze ze u poprzedniego wlasciciela bylo ok, a sol jest ta sama, nic sie nie dzialo, taka przeprowadzka to stres dla calego systemu, parametry na pewno nie sa stabilne ale jest okazja wtracic swoje 3 grosze. Zmieniles sol to nie uwierze ze bylo dwa miesiace fajnie i nagle polecialo wszystko, dajesz sol to wiesz co tam jest, zrewidowales jeszcze inne dodatki? Najbardziej mnie rozbawia jak ludzie sol zmieniaja na inna a leja dalej to samo co na poprzedniej. Nie trzeba soli AF zeby wysadzic baniak, z kazda inna bardzo latwo ale najlepiej na sol zwalic wine a najczesciej to wlasciciel doklada reke ze akwarium wylatuje w kosmos.

Dodam jeszcze od siebie, ze z tego co wiem to kazde akwarium ma swoje prawa biologiczne. Nie jest powiedziane ze wszystkie reaguja tak samo i nie wazne na jaka sol ale zazwyczaj sa to naprawde pojedyncze przypadki. Do tej pory na AF jakos jada akwaria i nie ma problemu absolutnie zadnego.

Sygen musisz zrobic liste co zmieniles a czego wlasnie nie zmieniles, bo zazwyczaj to czego nie zmieniles wywala baniak przy zmianach soli. Kiedys do tego dojdziesz

pozdrawiam

jakim cudem miało odrazu coś się dziać jeśli zacząłem stosować sól w podmianach co dwa tygodnie 10% przecież w baniaku nie było po miesiącu czy dwóch 100% soli AF a ku twoich dociekliwości ze nie sprawdziłem innych możliwości to w innych watkach pisałem i tu cię zaskoczę że przez prawie 2 miesiące kolejne sprawdzałem wszystko i bez efektu i nie pomyślałem o soli i to był ostatni krok który zmieniłem i kłopot się skączył

jest sporo wątków właśnie ze korale lecą i właśnie używają soli lub używali AF i proszę cię nie pisz mi takich bzdur że muszę zrobić listę co zmieniałem itp.myślisz że tego nie robiłem? i ze kiedyś do tego dojdę to powiem ci że nie jestem od wczoraj w akwarystyce morskiej

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darecky3 pomka jedna dmucha na lustro wody, druga poziomo z lekkim wskazaniem na dół. Zasolenie fakt - trochę niedopilnowałem.

PH nie wiem jak podnieść - wietrzę pomieszczenie co chwilę, a mimo to nadal małe. Może test inny wypróbować? (obecne testy są od Saliferta więc dobre). Moze wezyk od odpieniacza za okno? Co byscie polecili w kwestii tego niskiego Ph? Powtórzę jeszcze test o 22.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale są wątki ze korale lecą na każdej soli jaką znam..... nawet pastelowe zeo wylatują w kosmos. Po przenosinach jest zawsze mini dojrzewanie. moze test tego nie wychwyci ale korale odczują na pewno.

wężyk za oknem zawsze sie sprawdzał... test dobrze by sprawdzić u kolegi

Edytowane przez zachu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilką powtórzyłem test na PH - niestety nadal 7,5 - co polecacie uczynić? chemia jakaś?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam dokładnie reefmaxa, ale może gdzieś w panelu możesz wrzucić kostkę napowietrzającą podłączoną do zwykłego brzęczyka ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nie wiem, nie słyszałem jeszcze o takim sposobie. A czy możę powodem tego niskiego PH byc ta umierajaca Seriatopora?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zwiększyć napowietrzanie - jeśli masz brzęczyk i kostkę i miejsce to zobaczysz czy po kilku dniach będą efekty. Jeśli będą to znaczy, że odpieniacz jest za słaby (za mały pobór powietrza) - a byż może coś się przytkało ? No i czytałem, że ten odpieniacz ma jakiś patent polegający na pobieraniu powietrza z kubka. Jeśli tak masz to wywal wężyk poza kubek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tydzień jak wrócę do domu pokombinuję z odpieniaczem - zacznę od przedłużeniem węzyka i wywaleniem go za okno.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kolego WolfAtTheDoor zostaw tą Seriatoporę w spokoju , to że zrobiła się biała , to znaczy że zrzuciła zooksantele . Jesli polipuje nic jej nie będzie i po jakimś czasie ( myślę że okolo miesiąca zacznie powoli wracać do swojego pierwotnego koloru ). Mówię to z własnego doświadczenia. Moja seriatopora początkowo rózowa , po zakupie zrobiłą się biała , ale tak jak wcześniej pisałem z tygodnia na tydzień wracała do swojego koloru - teraz piękna cienoróżowa :).

Ponadto ogarnij problem z parametrami i wszystko będzie ok :)

Pozdrawiam

Paweł

http://6220_6344.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja tam nie widzę zeby ona była biała tylko widzę że końcówki są ciemne i bez zoksanteli - a ciemne są od glonów chyba.

Póki co jej nie ruszma jeszcze :) Bo jeszcze cała nie umarła.

Pozdrawiam.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zdjeciach widac ze jest biala .... hmm ? Jesli leci od gory to nie czekaj skoro obumarcie sie powieksza tylko lam ja . Jesli sie nie zwieksza zostaw powinna sama sobie poradzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem , dla mnie jest ona biała i brak jest zooksanteli , tak jak pisze kolega rs4 daj jej spokój , jeśli polipuje wyjdzie z tego sama.

Pozdrawiam

Paweł

http://6220_6344.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dokarmiaj ja jeśli nie ma zooksanteli. U mnie po zmianie lampy wiekszość korali zrobiła się bardzo jasna, zbyt szybko dałem im wiecej światla. Ty również napisałeś, że bawiłeś się światłem. Uważam, że przypiekłeś ja troche, teraz napewno głoduje, musisz ją dokarmiać.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposob dokarmiac spsa?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.