dzym Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Witam, W związku z przymiarką i przekładką na większy baniak. Prośba o poradę czy taki sump ma sens. Będzie to miało obsłużyć baniak: 140,5 x 70,5, x 50h [cm] z kominem trójkątnym. Na czerwono przegrody. W środku główny sprzęt to: Odpieniacz to ATI PowerCone 200i Pompa powrotu NJ6000 UV + inne duperele Projekt. Wszystkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 No cóż ameryki nie ma, projekt powtarzalny Ale - od siebie dodam - komora nr 1 po lewej. Nie wiem czy nie lepiej dać na 25 cm bo tak mniej więcej większość odpienków działa. Wrazie coś to lepiej podnieść odpieniacz niż doklejać paski ze szkła. Ale to moja opinia. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) stanowczo podnieść pierwszą przegrodę lub opuścić ostatnią te po 20 cm jeśli podniesie się poziom wody na spływie to i w środkowej komorze też czyli odpieniek dostanie większy poziom wody (niestabilny) Edytowane 4 Lutego 2013 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Przegrody przed pompą powrotną zamieniłbym miejscami tzn, że do komory pompy woda wpływa dołem. Ewentualne bąbelki powietrza zostaną w tej wąskiej komorze. Pozdrawiam T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Chyba będzie łatwiej podnieść przegrodę pierwszą od lewej do 25cm i podnieść lekko odpieniacz Ameryka to będzie jak źle objętość na kominie i spływie policzyłem Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 5 Lutego 2013 Nie wiem, czy nie lepiej miec z 5 cm szersza pierwsza komore. Odpieniacze sie zmieniaja i gdy trafi sie jakis 32 cm szeroki... Tez duzej, srodkowej komorze to nie zaszkodzi. Duzo odpieniaczy potrzebuje 20-25 cm wody. Ewentualnie mozna ten Twoj poziom troche spietrzyc, nakladajac grzebien lub jakas nakladke (nie musi byc szczelna) , ale na stale chyba dalbym juz teraz 21-22 cm. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2013 Chcesz szaleć zastosuj ,taki system jaki Dyzma (o ile dobrze pamiętam) kiedyś pokazywał wymienne przegrody i zmienne wysokości . bardzo wiele możliwości modernizacji . może ktoś podrzuci linka Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach