Skocz do zawartości
maciek.mk

maćkowe 25 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu ruszyło moje małe cudo. Baniaczek został zalany 01.02.2013 i powoli sobie dojrzewa.

Akwarium: 25l (40x25x25 cm)

Oświetlenie: 2x24 T5 (Sylvania Aquastar 10000K + Narva Blue 2)

A w środku 5kg LR i 4 LS...

Póki co wszystko prezentuje się tak:

post-10702-0-31561600-1360704424_thumb.jpg

Ze skały wylazło póki co mnóstwo rurówek, trzy wieloszczety i kiełż, nieśmiało pojawia się też inne życie, niestety póki co nie można określić co to będzie, na szczęście aiptasii póki co brak :thumbup:

W piątek dojdzie już ciliopagurus strigatus, tectus fenestratus i dwa nassariusy vibex, cały czas wybieram pomiędzy sexy a lysmatą amboinensis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały czas wybieram pomiędzy sexy a lysmatą amboinensis

Jedno drugiego nie wyklucza o ile akwa nie jest za małe dla lysmata.

To są dwa zupełnie inne zwierzaki - sexy mają 2-3cm i głównie siędzą w jednym miejscu i się gibają :) a czyszcząca jest aktywniejsza :)

A sexy wypada wziąć min, 3 :)

Edytowane przez cYg (wyświetl historię edycji)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na krewetki za wcześnie, daj jakąś cyrkulację, ten kożuch na powierzchni wody nie wygląda najlepiej

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i elegamdzko,

Zwarzywszy ze kolega prawie, z moich okolic. Jeszce lepiej

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cYg- cały czas właśnie wydaje mi się, że lysmata za duża troche będzie i może przytłaczać wszystko; ponieważ nie planuje żadnych ryb, oprócz funkcji, które krewetki mają spełniać, chodzi mi także o wygląd;

petrus1- napisałem, że zastanawiam się nad wyborem krewetek, a nie, że przyjdą one razem z obsadą czyszczącą, każdy krok w taki małym akwarium chce dokładnie zaplanować :) cyrkulacja jest i to całkiem niezła, ale planuje zmienić ją na koralie nano bo troche grzeje wode za bardzo; co do kożycha, to po prostu są bąbelki z obluzowanej kostki z odpieniacza, już ich nie ma :thumbup: ale i tak planuje kupić kaskade ze skimerem żeby zbierała syf z powierzchni, przy okazji wpakuje do niej odpieniacz;

Diabeł prawdziwy- elegancko będzie za jakiś czas, ale i tak dzięki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze debelius?

Ladna czerwien. Moj mieszka razem z dwoma znacznie mniejszymi seticaudata i nie ma problemow nawet w 30 litrach ;)

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na drobną aktualizację. Nie będę wrzucał zdjęć całego baniaczka, każdy chyba widział u siebie jak przebiega proces dojrzewania, pochwalę się za to ekipą czyszczącą :harhar:

Ze ślimaków doszłedł tectus i dwa nassariusy (które zamiast przekopywać piasku, uparły się żeby buszować po szybach), do tego krabik elegans :laughing:

post-10702-0-13578100-1361566261_thumb.jpg post-10702-0-96306400-1361566206_thumb.jpg

Cyrkulacje zmieniłem na koralie nano 900 tak, jak zaplanowałem.

Od jakiegoś tygodnia parametry wody utrzymują się już na stałym poziomie, oprócz azotanów, których poziom cały czas powoli spada:

pH: 8.0

KH: 11

Ca: 550

Mg: 1560

No3: poniżej 15 mg/l

No2: 0

Po4: 0

Temp.: 25o

Zasolenie: 1.025

Z absorbentów używam tylko węgla, do tego cały czas działa odpieniacz, wywala mnóstwo syfu póki co... zastanawiam się czy warto już na tym etapie kupować purigen, czy może jednak jeszcze poczekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz pokazac jak wygląda to oświetlenie? Coś DIY?

I jaki masz ten odpieniacz?

P

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj do zbiornika zawitali nowi mieszkańcy, zielone, fioletowe i żółte zoa, clavularia green fluo, czerwona discosoma i xenia, a także trzy sexy shrimp :laughing:

post-10702-0-68406600-1362348875_thumb.jpg post-10702-0-59775300-1362348889_thumb.jpg post-10702-0-63072400-1362348899_thumb.jpg

Co cieszy, zoa wystawiły prawie wszystkie polipy, clavularia też nieśmiało wita świat, grzybek i xenia się pompują.

Teraz polował będę na fajne kolorki ricordei i rhodactisów :)

Parametry wody prezentują się tak:

pH: 8.0

KH: 11

Ca: 550

Mg: 1550

No3: ~ 2 mg/l

No2: 0

Po4: 0

Temp.: 26o

Zasolenie: 1.025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do doświadczonych morszczków. Zaraz po przybyciu w sobote i całą niedziele xenia była napompowana, a dzisiaj wygląda tak:

post-10702-0-34463000-1362421149_thumb.jpg

Nie wiem czym to jest spowodowane, czy może jest podrażniona przez wieloszczeta, który akurat w tym miejscu się kręcił, może przykleiłem ją zbyt blisko lampy albo ma za duży ruch wody, czy jest to tylko taki sobie foch? :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.