Skocz do zawartości
ni3miec

listwa z wyłącznikami- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Hej chodzi o to że mam 2 listwy, nówki sztuki. na jednej mam odpieniacz, 2xcyrkulacja, kaskada, i grzałkę. Na drugiej mam lampę 64W+ ta wcześniejsza listwa. Przy wyłączeniu lampy pstryczkiem zgasło wszystko. Jak odłącze wszystko i wszystkie 6 pstryczków dam na ON, świecą się słabiutko. A jak cokolwiek podłącze to cisza. Wiecie może co jest? w środku wszystko wygląda ok.

Pozdrawiam Bartek

ED. o takiej mowa: http://allegro.pl/listwa-z-wlacznikami-przedluzacz-z-wylacznikiem-i3021038226.html

Edytowane przez ni3miec (wyświetl historię edycji)

70x45x45 (140l) panel 70x17x45 (53l)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało Ci się rozebrać? bo one jakimiś kołkami metalowymi zabite. Jak chciałam rozmontować, to złożyć już się nie dało. Tam nic w środku nie ma. W sencie elektroniki. Tylko proste połączenia, więc pewnie coś nie kontaktuje,abo odwrotnie zwarcie powoduje, że gdzieś coś. Reperacja czysto mechaniczna- wyczyścić i sprawdzic czy styka tam gdzie powinno.

Ja to juz chyb 4 taka listwę zużyłam ale u mnie pekaja te lampki -wyłaczniki tzn plastik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sprawdzałeś gniazdko w które jest wpięty ten przedłużacz?

Zacznij od tego bo mi to wygląda na to że gdzieś przewód neutralny się upalił/odłączył...

Jeżeli gniazdko do którego wpięty jest przedłużacz jest ok to sprawdzaj po kolei czyli pierwszy przedłużacz wpięty bezpośrednio w gniazdko, potem drugi...

450 Malawi

Podchody do solniczki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gniazdko działa, inna listwa działa, a w środku nie śmierdzi spalenizną, ani nic. Zauważyłem że pod tą zepsutą listwą gniazda zrobiły się bardzo luźne, aż na tyle luźne że jak bym obkręcił gniazdami w dół to wtyczka wypadłaby ;)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listwa kosztuje tyle co paczka papierosow, inne bywaja po kilkaset zlotych, czego sie spodziewac ? Jak cos tam jest luzne, to jednak kupilbym prawdziwa listwe lub kilka tych kolorowych i ryzykowalbym dalej. Juz pol Polski na nich jedzie a domow wiecej sie nie spalilo, takze "spoko".

Kiedys dostalem takie dwie w prezencie od Seba. Jedna "rozebralem" (mlotkiem) i sie przerazilem prymitywizmem i ze to dziala.

Mimo to, druga uzywam i to po wylamaniu bolcow uziemienia, bo wtyczki z europejska norma nie maja tych super dziurek, jakie maja polskie. Wylamanie bolcow nic nie zmienilo w "bezpieczenstwie", bo one i tak nie byly uziemiane kablem (przynajmniej w mojej listwie).

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz nie chodzi mi tu o koszta :D dziwi mnie fakt tylko że prąd dostaje, który jest na tyle słaby że nie pociągnie nawet wszystkich diód w tym zasilaczu :)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem rozwiązany. Kawałek drucika od ostatniego wyłącznika nie był wycięty, i on spowodował zwarcie które nie wywaliło korków ale spaliło (pewnie gruby) miedziany przewód od kontaktu do listwy. Wymiana kabla pomogła ;)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo to, druga uzywam i to po wylamaniu bolcow uziemienia, bo wtyczki z europejska norma nie maja tych super dziurek, jakie maja polskie.

Phi, to jedynie niemieckie wtyczki spełniają europejskie normy? Co za nacjonalizm :p

Duńczycy są w Unii, wtyczki mają uśmiechnięte i też jest piknie :)

K_plug_typical.jpg

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, fakt, co kraj to inna wtyczka ;)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.