Skocz do zawartości
MixEEr

Korale nie pompują sie, zanika tkanka, stagnacja, śmierć, masakra :(

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem podobny problem i regulacja lampy led (ta z allegro 120W chińczyk)załatwiła sprawę . Z tego co zauważyłem niebieskie światło nawet odkręcony na maxa nie przeszkadza ale białe jak podkrece za mocno to Korale zaraz marudza . W chwili obecnej wszystko hula dobrze tylko duncan coral marudzi i otwiera sie troszkę z rana ale mam go z 2 tygodnie więc moze sie rozkręcić jeszcz

Edytowane przez Arkadiusz2607 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lampę zostaw w spokoju nie daj się wprowadzać w błąd. Kupuj rzeczy markowe do akwarium zamiast wyszukiwać najtańsze zamienniki na allegro. Kup sól i dodatki do wody red sea i twoje problemy znikną. Poczytaj na reefcentral co jest aktualnie na topie.

Jaja sobie robisz prawda? Podaj chociaż podstawy tych głupich porad. Zwłaszcza z lampa.

Sprawdziłem historie tego co to napisał. Ta sama osoba w swoich az trzech postach wyzwala Polaków od złodziei wiec raczej nie jest kompetentna osoba do udzielania rad.

Edytowane przez CNCRob (wyświetl historię edycji)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozmowie z Mrówą przez tel doszliśmy (znaczy Mrówka mi powiedział:p) do wniosku że:

-możę być to wina zbyt małego odpianiacza przy soli AF

-zmienić żarełko- dawać więcej drobnicy (wrotka + Solowiec)+ Coral E i A w ilości 2 krople

-jak odpieniacz i żarełko nie załatwi sprawy, dołożyć2x 54w T5 blue plus, ale świecić nimi dosłownie pare (2-4h)

dziennie by rozbić blinki.

-wrócić do cotygodniowych podmian.

na ten moment strategia taka zostaje, czekam na odpieniacz. i działam wg zaleceń, soli nie zmieniam (nie wiem czy to dobry pomysł?)

lampę skręcę -białe na 20%, niebieskie na 100%.

dołożę węgiel . . .

jak to nie pomożę, to następny etap zmiana soli + dołożenie t5, i redukcja ledów . . .

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MixEEr nie daj się wkręcać w jakieś głupoty, nie rób wszystkiego naraz bo nie dojedziesz ładu z baniakiem lub wysadzisz go w kosmos a trochę życia tam masz, pisałem Ci o skręceniu ledów i dołożeniu T5 ale zarówno w barwie Coral Plus jak i w barwie Blue Plus, przerabiałem temat i nie piszę głupot, zresztą zrobisz jak chcesz, ja np jadę od 5 lat na soli Preis nigdy nie zmieniałem nie robiłem eksperymentów

bo akurat wchodziły nowe, inne, sole i uwierz wszystko jest w jak najlepszym porzadku, regularnie co miesiąc wymieniam Rowaphos w filtrze przepływowym, z PO4 nie mam problemów,

z karmieniem i dodatkami do wody uważaj bo jak sam widziszisz i piszesz masz wysokie NO3 i PO4, dopuki nie będziez miał odpowiednio wydajnego odpieniacza bądź powściągliwy, bo pogorszysz sytuację, ale oczywiście zrobisz jak chcesz, tak od serca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dozuje nic, karmie 4 kostki dziennie, glony wychodzą z sumpa, stosuje vsv od paru dni

napisał ile karmi i co dodaje w poście nr 5, zatem moja umiejętnosć czytania nie jest taka zła jakby Ci się wydawało

jeszcze raz powtarzam, zrobi jak będzie chciał, chciałem pomóc na podstawie swoich doświadczeń, a Ty się wypowiadasz za zainteresowanego to chyba mały nietakt...

każdy buduje swój własny cmentarzyk dla korali, tyle tylko że jeden mniejszy inny większy

ps.

nic o węglu nie pisałem, nie używam więc nie mam nic do powiedzenia temat węgla,

Edytowane przez rutra (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam co się dzieje, kolega używa metody probiotycznej bez wiedzy o jej stosowaniu. Zbyt wysokie Ca MG i KH, dodtakowo za słaby odpieniacz który nie wywala nadmiaru bakterii. Do tego wódka jest nie zalecana.

Lektura o tej metodzie tutaj: http://www.aquafores.../Przewodnik.pdf

Skutek jest taki że korale bledną a następnie tracą tkankę.

Przerabiałem to też, jak i wiele osób na tym forum.

MixEEr zmieniaj szybko sól, bo stracisz korale.

Pozdrawiam

dokładnie to co pisze kolega i ja już dawno pisałem o tej soli (priobiotyki) to większość pisała mi że się soli czepiam

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisał ile karmi i co dodaje w poście nr 5, zatem moja umiejętnosć czytania nie jest taka zła jakby Ci się wydawało

jeszcze raz powtarzam, zrobi jak będzie chciał, chciałem pomóc na podstawie swoich doświadczeń, a Ty się wypowiadasz za zainteresowanego to chyba mały nietakt...

każdy buduje swój własny cmentarzyk dla korali, tyle tylko że jeden mniejszy inny większy

ps.

nic o węglu nie pisałem, nie używam więc nie mam nic do powiedzenia temat węgla,

Ale to Ty kazesz użyć rowe nie czytając, ze w systemie jest refugium, DSB i skrobaczka wiec mieszasz metody i w tej chwili doradzasz glupotami.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CNCRobe nie napisałem "każę Ci zapodać 500 ml Rowaphos"

naisałem zapodałbym, ja zapodałbym, a to jest różnica, umiesz czytać?

ja zapodałbym u siebie w swoim zbiorkiku i nic nikomu do tego

a MixEEr zrobi jak będzie chciał bo to jego zbiornik,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....no coz, chcesz sklocic cala Polske? napisz ze masz problem w akwarium.... :realmad::offtopic:

Edytowane przez darecky3 (wyświetl historię edycji)

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nikt sie nie kluci. Nawet w najlepszym małżeństwie trafiają sie sprzeczki a Wy chcecie aby obce dla siebie osoby miały jednakowe zdanie :) na tym to polega aby jeden cos powiedział, inny skrytykował a kolejny dodał cos nowego. Czwarty podsumował a piąty zastosował :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zainteresowanemu robi sie w głowie bajzel :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wazne żebyś to fito odstawil o którym nie wiem czy tu pisales. Przy takixh parametrach wody nie trudno by zrobily zla robote a zjesc potrafia wszystko co zyje

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Powiem wam tak. Mam 4 zbiorniki połączone razem. Łącznie to około 300 - 400 litrów. Pływają tam 2 pary błaznów, mandaryn i para pterapogonów. Jest dużo miekasów i makroglonów oraz cała masa ślimaków. Leję fito 3- 4 razy w tygodniu. Karmię codziennie mrożonkami [2-3 kostki] i pokarmami w proszku dla narybku. Jak woda wyparuje do dolewam kranówki tak żeby dostarczyć trochę krzemianów. Codzienie dozuję żelazo . Nie ma na tym obiegu odpieniacza, scrubbera, adsorbentu fosforanów, krzemianów. Jest tylko węgiel aktywny i wata filtracyjna. NO3 i PO4 salifert nie wykrywa. Nie ma zadnych plag - zero cyjano i dino. Mikrobiologia Panowie mikrobiologia to podstawa - naśladowanie natury. Przyjżyjcie się jaki jest skład chemiczny wody morskiej. Jest w niej całkiem sporo krzemianów i żelaza i to te pierwiastki mają być dostępne. Ocean to pustynia własnie ze względu na brak NO3 i PO4 a życie kwitnie w nim tylko w miejscach gdzie jest dostęp do NO3 i PO4 i dzięki temu "kwitnie" fotosynteza. Życe bujnie rozwija się też tam gdzie są kominy hydrotermalne i gdzie rozwija się dużo bakterii "żywiących" się tym co wydobywa się z tych morskich "wulkanów". Ale ten drugi przypadek jest praktycznie nie mozliwy do odtworzenia w akwarium.

Moim zdaniem nie jest to ani światło, ani sorbent PO4, ani pienidło [LPS-y lubią jak woda nie jest dobrze wypieniona]. Hodujesz fito na nie odpowiedniej mieszance i kropka. Lejesz za dużo azotanów i system nie daje rady tego przerobić.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj jeszcze zmierzyć jod - pod ledami moje koralowce wsysały go jak gąbkę a jak zabrakło to miały podobne objawy jak Twoje.

Cześć,

Również słyszałem teorię, że przy ledach zbiorniki mogą cierpieć na niedobór jodu.

Ja mam lampę 2x110w cree, ustwiłem na 45% mocy i 20 000 k w sumie same lps-y i czują sie ok.

BeRsErk jakim testem mierzysz jod?

Początek 01-10-2010

Szkło 120x55x50 optiwhite , cyrkulacja 2x tunze 6045 1 x tuzne 6055, Odpieniacz BK 200 mini VS12, UV JBL 18 W, Tunze Wavebox,Phobos 2x110 Cree + 2x39W T5 .... masa innych rzeczy

dsc02048d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam tak. Mam 4 zbiorniki połączone razem. Łącznie to około 300 - 400 litrów. Pływają tam 2 pary błaznów, mandaryn i para pterapogonów. Jest dużo miekasów i makroglonów oraz cała masa ślimaków. Leję fito 3- 4 razy w tygodniu. Karmię codziennie mrożonkami [2-3 kostki] i pokarmami w proszku dla narybku. Jak woda wyparuje do dolewam kranówki tak żeby dostarczyć trochę krzemianów. Codzienie dozuję żelazo . Nie ma na tym obiegu odpieniacza, scrubbera, adsorbentu fosforanów, krzemianów. Jest tylko węgiel aktywny i wata filtracyjna. NO3 i PO4 salifert nie wykrywa. Nie ma zadnych plag - zero cyjano i dino. Mikrobiologia Panowie mikrobiologia to podstawa - naśladowanie natury. Przyjżyjcie się jaki jest skład chemiczny wody morskiej. Jest w niej całkiem sporo krzemianów i żelaza i to te pierwiastki mają być dostępne. Ocean to pustynia własnie ze względu na brak NO3 i PO4 a życie kwitnie w nim tylko w miejscach gdzie jest dostęp do NO3 i PO4 i dzięki temu "kwitnie" fotosynteza. Życe bujnie rozwija się też tam gdzie są kominy hydrotermalne i gdzie rozwija się dużo bakterii "żywiących" się tym co wydobywa się z tych morskich "wulkanów". Ale ten drugi przypadek jest praktycznie nie mozliwy do odtworzenia w akwarium.

Moim zdaniem nie jest to ani światło, ani sorbent PO4, ani pienidło [LPS-y lubią jak woda nie jest dobrze wypieniona]. Hodujesz fito na nie odpowiedniej mieszance i kropka. Lejesz za dużo azotanów i system nie daje rady tego przerobić.

więć co sugerujesz ? jako nawóz do fito stosuje Aquaplant tropicala . . .

Ps. od miesiąca nie leje fito, a poziom no3/po4 jest taki jaki był . . .

Edytowane przez MixEEr (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Aquaplant się nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak pisałem mam podobny problem z No3 i kupiłem NO3PO4 RedSea i od dwóch dni dawkuję zobaczymy co to da,jak spadnie za tydzień to ci napiszę czy warto stosować.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aquaplant się nie nadaje.

Wiec powiedz co sie nadaje albo dlaczego sie nie nadaje. Nie lubię takich odpowiedzi bez wyjaśnień.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Mixeer mam ten sam problem z caulastrea u mnie wygląda jeszcze gorzej... strasznie straciła tkanke az szkielet wychodzi.

Mam malutkie akwa 43l swiecilem od poczatku 2x11w aquael i bylo wszystko w porządku. Niestety w końcu sie zaczęło.

Na początek zacząlem dokarmiac ją z igły ;) tzn na kazda morde podawalem pokarm kazdego rodzaju, od suchego po artemie ikre, invertfood itp. troche to uciążliwe bo musialem wylaczac cyrkulacje narakmic najpierw krewetke do syta i ryby żeby jej z mordek nie wyżerały, ale jak juz sie to udało oglądalem jak calustrea ładnie wszystko wsysała. :)

Na początku przynosiło to efekty po nawet 15 minutach od takiego karmienia nastepowal jakby przyrost tkanki na szkielet. Problem jest w tym ze caulastrea w takim stanie jak nasze nie wystawia w nocy polipów i nie odzywia sie. Po jakims czasie zaczeła dalej tracic tkanke.

Dołożyłem więc jeszcze jedna swietlowke aquaela 2x11w do tego preparaty grotech a i b (bo c nie mieli ) bakterie prodibio.

Pamietam też ze raz zrobilem większa podmianke wody, czyściłem wtedy skałki z glonów, po tym zabiegu dolalem świeżej solanki i tez na drugi dzien nastapiła znaczna poprawa.

Niestety na dzień dzisiejszy nadal marnieje.

Jak na moje oko to nie problem w oświetleniu. Dodam że inne korale też mają się dobrze.

Ps. Bede śledził temat może Ty pierwszy znajdziesz złoty środek. :) Powodzenia

Edytowane przez t2mek2 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kolejna Claulustere leci na forum a to przecież lps a one sa łatwiejsze w chodowli?? Akurat ten koral nie jest łatwy jak by sie wydawało sam kiedyś straciłem jedna.Kiedys także kupiłem 2 głowy w dobrym stanie fajne pulchne to ładnie sie dziela i rosną a także kupiłem w nie za ciekawej formie wsumie to miała cała tkankę tylko jakoś żadko kiedy watawialy polipy w nocy to do teraz kuleje zero przyrostow.Podstawa to kupić w dobrym stanie to będzie żyła :) Ps jakie masz Po4?

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mija trzeci dzień jak skręcone światło białe mam do 20 procent

Na koralach zero wrażenia, te co wyglądały źle, dalej tak wyglądają, te co wyglądały dobrze, to tak się mają!

Więc wina oświetlenia chyba odpada?

tapnięte z telefonu

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdanie 3 dni to za krotko by byc pewnym

5908_5997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet gdyby nie bylo w trzy dni poprawy, ani w dwa tygodnie, to zrob jedna zmiane i te kilka tygodni odczekaj.

Gdy za miesiac nie bedzie poprawy to zacznij kontrolowac lub powoli zmieniac cos innego.

Masz tego sporo (DSB, odpieniacz, swiatlo, skrobaczka, glony, wegiel?, adsorber fosforanow?, plankton, inne ?) i przy takim "super" ukladzie jest trudno znalezc przyczyne, bo kto to wszystko moze opanowac ?

Ps; to akwarium jest bez odpieniacza, bo nic w stopce o nim nie ma ?

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Również słyszałem teorię, że przy ledach zbiorniki mogą cierpieć na niedobór jodu.

Ja mam lampę 2x110w cree, ustwiłem na 45% mocy i 20 000 k w sumie same lps-y i czują sie ok.

BeRsErk jakim testem mierzysz jod?

Arek - salifert Ci wystarczy - na jod nawet niezły test mają.

Mi caulastrea, favia i lobophyllie podniosły się w ciągu niecałych dwóch dni od zapodania fiolki prodibio jodi+ do ok 150L obiegu.

Teraz zapodaję fiolkę co 2 tygodnie i jest ok

Objawy podobne jak u Ciebie - tkanka opięta na szkielecie, powolne tracenie kolejnych polipów.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.