Skocz do zawartości
Jacek_s

Podstawa akwarium z bloczków?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukając odpowiedniej podstawy pod nowe akwarium wymyśliłem "razem" z żoną, że zamiast szafki postawię bloczki z gazobetonu a na nich płytę meblową. Bloczki okleję płytkami imitującymi kamień.

Zastanawiam się nad wytrzymałością takiej konstrukcji. Akwarium 90x80x50, 360l

Może jest ktoś na forum, kto ma u siebie podobny patent? Proszę o opinie i porady w tym temacie.

Pozdrawiam

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosuj dwa punkty podparcia ,blat 36mm .Będzie żyło ,aczkolwiek zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stelaż .

Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem przez lata 500 l na 10 cm. Bez problemu. "Obudowalem" panelami podlogowymi. :blushing:

Wymurowalem boki i tyl. Rozpietosc 1 m. Powyzej 1m, z przodu, wpuscilbym belke murarska, choc potem przeszkadza.

Grubosc scianek tez zmniejsza szafke, w moim przypadku o 20 cm. Moze warto wymurowac z 10 cm dluzsza niz akwarium ?

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślę zrobić. Grubość bloczków zawęzi wnętrze a tam muszę zmieścić sumpa 80x30.

Zastanawiam się nad grubością bloczków?

Grubość płyty nie ma tu chyba większego znaczenia ponieważ cała konstrukcja będzie zbliżona wyglądem do litery H.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek, tylko dobrze zabezpiecz go przed wilgocią bo on bardzo lubi pić wodę, a nie wiadomo jak sól się w nich zachowa. Nie wiem jak Twój strop, ale może lepiej zastosować bloczki fundamentowe?

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to litera "H" ? Chyba odwrocone "U" ?

Juz napisalem ze mialem bloczki 10 cm grube...

cYg dobrze pisze o zabezpieczeniu przed wilgocia, na szczescie sa rozne plyny do impregnacji.

Bloczki stawialem na 4 cm grubej plycie, zeby ciezar sie rowno rozkladal i zeby juz miec w szafce gotowe dno.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o bloczkach fundamentowych. Są one jednak sporo cięższe a strop to wielka płyta:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litera "H" - dojście do wnętrza z boku podstawy a nie od przodu.

Środkowa ścianka będzie bliżej przodu, nie na środku. Z przodu ze dwie półki na "pamiatki z wakacji" a z tylu po prawej stronie dojście do sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje poprzednie akwarium na bloczkach (chyba jednak mialy tylko 8 cm):

l9jfd10.jpg

kksyNnY.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast "pamiatek z wakacji" bedziesz potrzebowal miejsce na zbiornik z dolewka itd. Chyba przemyslales, jak wstawiac odpieniacz do sumpa (cos jakby niskie to "wejscie").

Kazdy stara sie miec jak najwiecej miejsca w szafce i na pamiatki nie moze sobie pozwolic... :secret:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stani foty oldschool :thumbup:

@jacek a dlaczego nie zagospodarujesz całej powierzchni pod baniakiem ?

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani a kto strzyże ten żywopłot ? ;)

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Półka to wymysł mojej żony. Stąd też pomysł na takie rozwiązanie. Z bloczków lepiej będzie mi to zrobić, tak przynajmniej mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odradzam ze względu na bardzo ograniczone miejsce na sumpa przy takiej konstrukcji.

stelaż metalowy nie jest przecież drogi.

pozostaje jeszcze możliwość lub brak poziomowania "szafki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczki fundamentowe są strasznie ciężkie a stelaż łatwo zrobić samemu(mając sprzęt) albo sąsiadowi zlecić. Obudowę do tego ładną i jest pięknie i miejsca sporo, dodatkowym plusem jest to że w razie czego można całość przesunąć a beton to beton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój z fundamentowymi , po pierwsze ciężar po drugie zmniejsza ci automatycznie wielkość sumpa.

Moim zdaniem 60mm w zupełności da radę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fundamentowych nie biorę pod uwagę ze względu na wagę i wymiary.

Jeśli chodzi o zrobienie konstrukcji to z tym nie mam najmniejszego problemu. Czy to będzie z bloczków, drewna czy metalu.

Ważne jest aby dobrze przemyśleć zanim zacznę cokolwiek robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się przekonać żonę i stanęło na stelażu z drewnianych kantówek. Jakiej wysokości postawić stelaż? Akwarium ma 50 cm wysokości.

Pozdrawiam

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się przekonać żonę i stanęło na stelażu z drewnianych kantówek. Jakiej wysokości postawić stelaż? Akwarium ma 50 cm wysokości.

Pozdrawiam

Jacek

Taki, żebyś mógł swobodnie operować na dnie akwarium i żeby Ci się odpieniacz do sumpa zmieścił.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.