Jacek_s Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Witam, szukając odpowiedniej podstawy pod nowe akwarium wymyśliłem "razem" z żoną, że zamiast szafki postawię bloczki z gazobetonu a na nich płytę meblową. Bloczki okleję płytkami imitującymi kamień. Zastanawiam się nad wytrzymałością takiej konstrukcji. Akwarium 90x80x50, 360l Może jest ktoś na forum, kto ma u siebie podobny patent? Proszę o opinie i porady w tym temacie. Pozdrawiam Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Zastosuj dwa punkty podparcia ,blat 36mm .Będzie żyło ,aczkolwiek zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stelaż . Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Mialem przez lata 500 l na 10 cm. Bez problemu. "Obudowalem" panelami podlogowymi. Wymurowalem boki i tyl. Rozpietosc 1 m. Powyzej 1m, z przodu, wpuscilbym belke murarska, choc potem przeszkadza. Grubosc scianek tez zmniejsza szafke, w moim przypadku o 20 cm. Moze warto wymurowac z 10 cm dluzsza niz akwarium ? Edytowane 25 Lutego 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Tak właśnie myślę zrobić. Grubość bloczków zawęzi wnętrze a tam muszę zmieścić sumpa 80x30. Zastanawiam się nad grubością bloczków? Grubość płyty nie ma tu chyba większego znaczenia ponieważ cała konstrukcja będzie zbliżona wyglądem do litery H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 mialem 120x60x70 na 2 kolumnach z bloczkow po zewnetrznej i tez zylo, szkoda tylko miejsca pod akwa na bloczki. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Jacek, tylko dobrze zabezpiecz go przed wilgocią bo on bardzo lubi pić wodę, a nie wiadomo jak sól się w nich zachowa. Nie wiem jak Twój strop, ale może lepiej zastosować bloczki fundamentowe? Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Jak to litera "H" ? Chyba odwrocone "U" ? Juz napisalem ze mialem bloczki 10 cm grube... cYg dobrze pisze o zabezpieczeniu przed wilgocia, na szczescie sa rozne plyny do impregnacji. Bloczki stawialem na 4 cm grubej plycie, zeby ciezar sie rowno rozkladal i zeby juz miec w szafce gotowe dno. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Myślałem o bloczkach fundamentowych. Są one jednak sporo cięższe a strop to wielka płyta:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Litera "H" - dojście do wnętrza z boku podstawy a nie od przodu. Środkowa ścianka będzie bliżej przodu, nie na środku. Z przodu ze dwie półki na "pamiatki z wakacji" a z tylu po prawej stronie dojście do sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Moje poprzednie akwarium na bloczkach (chyba jednak mialy tylko 8 cm): Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Tak to w przybliżeniu będzie wyglądalo. podstawa.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Zamiast "pamiatek z wakacji" bedziesz potrzebowal miejsce na zbiornik z dolewka itd. Chyba przemyslales, jak wstawiac odpieniacz do sumpa (cos jakby niskie to "wejscie"). Kazdy stara sie miec jak najwiecej miejsca w szafce i na pamiatki nie moze sobie pozwolic... Edytowane 26 Lutego 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 @stani foty oldschool @jacek a dlaczego nie zagospodarujesz całej powierzchni pod baniakiem ? Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Stani a kto strzyże ten żywopłot ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Półka to wymysł mojej żony. Stąd też pomysł na takie rozwiązanie. Z bloczków lepiej będzie mi to zrobić, tak przynajmniej mi się wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 odradzam ze względu na bardzo ograniczone miejsce na sumpa przy takiej konstrukcji. stelaż metalowy nie jest przecież drogi. pozostaje jeszcze możliwość lub brak poziomowania "szafki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Bloczki fundamentowe są strasznie ciężkie a stelaż łatwo zrobić samemu(mając sprzęt) albo sąsiadowi zlecić. Obudowę do tego ładną i jest pięknie i miejsca sporo, dodatkowym plusem jest to że w razie czego można całość przesunąć a beton to beton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Daj sobie spokój z fundamentowymi , po pierwsze ciężar po drugie zmniejsza ci automatycznie wielkość sumpa. Moim zdaniem 60mm w zupełności da radę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Fundamentowych nie biorę pod uwagę ze względu na wagę i wymiary. Jeśli chodzi o zrobienie konstrukcji to z tym nie mam najmniejszego problemu. Czy to będzie z bloczków, drewna czy metalu. Ważne jest aby dobrze przemyśleć zanim zacznę cokolwiek robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 5 Marca 2013 Udało mi się przekonać żonę i stanęło na stelażu z drewnianych kantówek. Jakiej wysokości postawić stelaż? Akwarium ma 50 cm wysokości. Pozdrawiam Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 5 Marca 2013 Udało mi się przekonać żonę i stanęło na stelażu z drewnianych kantówek. Jakiej wysokości postawić stelaż? Akwarium ma 50 cm wysokości. Pozdrawiam Jacek Taki, żebyś mógł swobodnie operować na dnie akwarium i żeby Ci się odpieniacz do sumpa zmieścił. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach