Skocz do zawartości
snocho

Cirrhilabrus jordani, prośba o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forum miał/ma w swoim akwarium z C. jordani? Wiele wskazuje na to, że w najbliższym czasie uda mi się spełnić jedno z moich akwarystycznych marzeń i będę miał możliwość kupić parę tego gatunku.

Na anglojęzycznych forach, jak to zwykle bywa, sporo (często sprzecznych) opinii. Najbardziej nurtuje mnie sprawa skoczności tych wargaczy. Mam otwarte akwarium z ramką "euro bracing", która ma szerokość 6,5cm. Bardzo nie chciałbym znaleźć takiego wargacza na podłodze. Czy one skaczą jakoś bardziej, niż ich kuzyni?

Ryby planuję wpuścić na początku do akwarium szczepkowego, które szczelnie przykryję, więc nie będzie opcji, żeby wyskoczyły "w pierwszych nerwach". Później jednak będę chciał, żeby były ozdobą głównego zbiornika. Też mogę go na kilka dni przykryć, ale na dłuższą metę nie da rady.

Drugim tematem jest żywienie. Spotkałem kilka opinii o problemach z wykarmieniem. Czy to zależy od sztuki, czy rzeczywiście jest jakaś dodatkowa trudność?

Jakby ktoś miał jakieś dodatkowe spostrzeżenia, to będę bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi.

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza jordani miałem jeszcze z tego rodzaju randalli i rubrisquamis. Dwa ostatnie pływają do dzisiaj, jordani sforsował 45 cm obudowę nad akwa i wyskoczył. Rubrisquamis wyskakiwał dwukrotnie ale miał szczęście bo byłem w pobliżu i wracał do zbiornika. Generalnie jeśli cokolwiek je wystraszy wpadają w panikę i albo idą w piasek albo w przeciwnym kierunku. Odpada np. nagłe włączanie i wyłącznie oświetlenia bo długo nie pożyją. Dodatkowo bywają agresywne i jak jeden drugiego pogoni też może wykonać ostatni skok. Co do trudności ciężko powiedzieć, nie miałem problemu, jadły prawie od początku. Po wpuszczeniu zakopywały się w piasek i pojawiały się mniej więcej po tygodniu. Mam troche wargaczy i niestety Cirrhilabrus skaczą najbardziej.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Trochę utemperowałeś mój entuzjazm. Chyba nie warto ryzykować. 45cm zabudowa... taki skok robi wrażenie. Wychodzi na to, że u mnie nie miałyby większego kłopotu, żeby opuścić lokal. Chyba poszukam czegoś innego.

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam te wariatke:

http://www.meerwasse...ntidorsalis.htm

Co kilka godzin walnie w plekse od lampy. To jakis cud, ze jeszcze zyje. Czasami wycieram dodloge przy akwarium, bo lubi sobie bez zadnej przyczyny chlapnac. Mam wrazenie, jakby w ten sposob kazala mi w koncu zaczac rozmrazac pokarm.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.