Skocz do zawartości
peterbart1976

lampa łed z alledrogo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tylko żarówka 135w świeci jak hqi 40w gdyby takie istniało. Chyba dalsza dyskusja nie ma sensu.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, tylko morskich zbiorników nie oświetla się żarówkami. Xenony 105W odpowiednikiem HQI 750W? A głupie ludzie jakieś ledy za ciężkie pieniądze kupują, żeby na prądzie zaoszczędzić... Jak podasz jakieś konkrety (ze szczególnym uwzględnieniem postu Rafała), to będzie można dyskutować. Na razie to duby smalone.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponadto kolega ukończył kiedykolwiek jezyk polski w szkole?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja,głupi zamówiłem 2 lampy maxspect r420r ,a mogłem mieć ''moc'' za pare zł. ot,głupi ja,głupi...

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sylwek, nie przekonałeś mnie. Nigdzie wcześniej nie pisałeś, że to porównanie do HQI.

Gdybym był złośliwy, to zapytałbym do jakiej barwy porównujesz, bo ilość lumenów zmienia się wraz z temperaturą barwową. Twoje "dowody" nie są poparte niczym konkretnym. Wolałbym poznać wielkość strumienia światła (lm) z tych pasków LED'owych niż czytać o subiektywnych odczuciach.

Nie zgadzam się też z tym, że jak się na tym nie znam, to mam się nie odzywać. Pytam z nadzieją na wytłumaczenie. Coraz mniejszą zresztą, nie musisz odpowiadać. Dam już spokój.

:cheers:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie,może lepiej tak jak będziesz kiedyś przejazdem w Żywcu to zapraszam na browarka zobaczysz ocenisz a daleko nie masz.

a co do barwy to wyzej pisałewm i tu niema czego porównywać

xenony specjalnie zamawiałem 15000k

jedne ledy ustawiałem na 12000k

drugie ledy ustawiałem na 25000k

brak białych ledów

Edytowane przez axela1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu właśnie chyba Ty kolego nie rozumiesz a zarzucasz to innym. Nikt nie mówi że TO nie świeci. Owszem na pewno świeci. Żarówka w kiblu też świeci i nikt się o to spierał nie będzie. Jednak Twoje obliczenia są wytrzepane z kapelusza i na to zwracamy Ci uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''Pokaż mi swój zbiornik a powiem Ci ... jakie masz światło'' :question:

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pooglądaj sobie mój zeszłoroczny temat sprzedam tam wszystko widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1-świecę3 x XENON=pobór prądu 35W przy zasilaniu 12V umieszczony w odpowiednim odbłyśniku świeci z mocą HQI 250W czyli 3x250=750W przy poborze 105W

cos z tymi mocami to kolega generalnie ma problem, co prawda swiatlo rowniez jest nosnikiem energii i idzie to przeliczyć na W ale nie tak jak to zostało wyzej pokazane.

strumien swietlny xenon 30-50lm z 1W i sprawnosc 4,4-7,3%

strumien swietlny HQI 65-115lm z 1W i sprawnosc 9,5-17%

Ponadto w HQI tez sie stosuje odbłysniki, nie tylko w XENON-ach

przepraszam za brak polskich znakow ale z ipada to bym godzine pisal

kiedys na forum DIY audio był podobny "teoretyk" SENICZ, gdyby nie to że niestety odszedł na druga strone, byłbym przekonany że to on wypisuje.

dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu wyjdzie, że się czepiam... Ale chciałbym tylko się dowiedzieć czy stosowanie lamp ksenonowych ma sens i nie chcę podważać niczyjej wypowiedzi.

Skoro ksenony mają dwukrotnie mniejszą sprawność (dają dwa razy mniej lumenów) niż HQI to czy poniższy szacunek ma sens?:

Żarnik BLV Nepturion 150W 5200kK daje 73lm/W, ale o temp. 14kK ma tylko 45lm/W, a więc o 30% mniej niż podana wyżej minimalna wartość. Jeśli barwa lampy ksenonowej ma taki sam wpływ na strumień świetlny (taki sam spadek sprawności) to należałoby przyjąć jakieś 20lm/W.

Czyli 105W ksenonowej da ok. 2100lm.

BLV 250W 14kK ma 10600lm.

Z tego wynika, że ksenony 105W świecą pięciokrotnie słabiej niż 250W HQI.

Oczywiście nie wiem jaką sprawność ksenonów przyjąć i stąd moje pytanie:

Czy ktoś wie jak jest naprawdę?

edytka.

Znalazłem informację, że ksenony UCD moga mieć nawet ok.100lm/W (pewnie przy barwie najcieplejszej) więc ich sprawność jest podobna do HQI.

Czyli świecą tak samo.

ed.2

To znaczy, że moja następna lampa będzie na LED'ach :)

Edytowane przez rs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nawet lepsza

odrobiłeś dosyć dorze lekje,po za jednym trikiem nie przy barwie najcieplejszej tylko przy najźimniejszej :animier:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo tą to można nad 200-250 lit. powiesić śmiało, 120 W a nie 14.7 ! no i kolor można dobrać ,za taką cene ...! LUX !!!

Edytowane przez robi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nawet lepsza

odrobiłeś dosyć dorze lekje,po za jednym trikiem nie przy barwie najcieplejszej tylko przy najźimniejszej :animier:

Zgadza się, tu występuje pewien paradoks - światło ciepłe (wizualnie, "dla oka") ma niską temp. barwową. Zastosujmy więc odpowiednie określenie - o niskiej temperaturze barwowej.

Drugi paradoks - nadzwyczajnej sprawności twojej lampy, wciąż pozostaje nierozwikłany :)

Ale już nie będę tego drążył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał, tylko nie mów że kapitulujesz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.