Skocz do zawartości
jacaga

AquaBee UP3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo proszę o wypowiedź osób posiadających pompę AquaBee UP3000, czy jest ona cicha, tzn czy można przy niej spać (szafka z pompą w sypialni)?

Czy może OR2500 jest cichsza?

Gdzieś na forum widziałem info że jest to pompa zanurzeniowa. Czy można jej stosować jako zewnętrzną?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć ciche są pompy Deltec tyle że drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam miałem tą pompe "aquabee" i była bardzo głośna zareklamowałem ją i dostałem drógą i była tak samo głośna nie polecam

teraz mam pompe eheim 1060 i jest super choć bezgłośna to ona też nie jest

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delteca mogę z czystym sumieniem polecić. Jest bezgłośna i do montażu na zewnątrz sumpa. Najsłabsza ma chyba wydajność 4400l/h i dość wysokie podnoszenie. Jednak cena może odstraszać.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deltec'a na Ebay'u niemieckim mo?na du?o taniej dosta?. Sam mam tak? i polecam. BARDZO CICHA!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem UP3000. Nie byla bardzo glosna ale wg mnie nie nadaje sie do sypialni. Jesli chcesz nowa pompe to raczej tylko eheim w zblizonej cenie.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam UP3000 od Harnasia i wiem, że pracuje bo woda chlupie. Wszystko jest kwestią wyciszenia i podłączenia. Sama pompa w zasadzie nie może być głośna - to wynia z ich konstrukcji (nie ma tam łozysk, kół żębatych ani nic co mogłoby hałasować). Albo wirnik nie wyważony, albo gdzieś trze, albo za mocno skręcona, albo źle podłączona. Nie ma głośnych pomp - są źle eksploatowane :(

Ciekawostka: mam w malawi (750 litrów) ogromną pompę fonatnnową za jakieś smieszne pieniądze - kupiłem ją na moment, żeby akwa uruchomić, pracuje już połtora roku, a teraz myślę, że jak kiedyś posolę to malawi to ją zostawię...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nie ma głośnych pomp - są źle eksploatowane"

niestety z tym sie nie zgodze ja prubowałem wyciszyć te pompy wszystkimi sposobami i nic nie pomagało a z pompą eheim nie było żadnego kłopotu podłączyłem i odrazu było cicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbuj np wirnik od takiej głośnej pompy wyważyć - owszem najczęściej są to tanie pompy i dlatego niedbale wykonane. Ale przy odrobinie wysiłku można przeprowadzić takie operacje:

- wyjąc wirnik, nasadzić go na "uchwyt tokarski trójszczękowy samocentrujacy się" :( czyli w naszym przypadku najczęściej wiertarka i teraz dwa sposoby:

a) staczamy wszystko tracąc na mocy pompy, po prostu zbliżamy bardzo powoli noż tokarski i staczamy po obwodzie wirnik/łopatki

:( szykujemy tusz techniczny, wiertarka na najnizsze obroty i powoli zblizamy "potuszowany" klocek do kręcącego się wirnika. Jak puknie - pilniczkiem usuwamy tusz. :( Bywa, że na wirniku zostaje "wąs" od wtryskarki. Przy tych obrotach, taki wąs zaczyna sporo ważyć i pompa "ma bicie"... buczy, warczy, szafka wpada w rezonans.

Pozostaje jeszcze miękkie ułożenie pompy i podłączenie jej elestycznym łącznikiem, od biedy może to byc nawet dętka rowerowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze, że wirnik jest JEDYNYM ruchomym elementem pompy. Ma on namagnesowaną oś i obraca się dzięki polu magnetycznemu wytwarzanemu w stojanie. STOJAN NIE MOŻE HAŁASOWAĆ. Jedynym elementem mogacym hałasować, lub powodującym choćby minimalne drgania (rezonujące w obudowie szafki itp) jest wirnik i to TYLKO W NIM należy szukać przyczyn hałaśliwości pomp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.