wrsdz Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 hejka, powoli przyszedl czas na planowanie obsady. w nastepnych tygodniach do dzialaajcego zbiornika dojdzie odpieniacz zewnetrzny DIY zrobiony przez doswiadczonego morszczaka oraz kolejne korale pare SPS oraz miekkie . chcialbym prosic o podpowiedz dotyczaca ponizej obsady do mojego zbiornika ( 60 litrow Cube z panelem filtracyjnym ): -2 x ocealarisy -1 x gobidon okinawe -1 x Stonogobiops yasha lub 1 x Cryptocentrus Cinctus ( ale czy nie za male akwa na nia?) -1 x Pictichromis diadema lub 1 x pictichromis paccagnellae -1 x Nemateleotris decora lub 1 x Nemateleotris magnifica na ta chwile z zycia jest dopiero 1 x Textus oraz jeden maly krabik czerwononogi , szukam jeszcze jezowca oraz kilku Turbo + cos do udrazniania piachu. ponizej link do mojego tematu dotyczacego szkla jakie prowadze. http://nano-reef.pl/topic/52693-sera-cube-60l-powrot/page__st__20 z gory dziekuje za wszelkie sugestie oraz rady. Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Rozumiem, że jako max założyłeś 6 rybek ? Jak dla mnie max to ta parka plus coś niewadzącego im np. brzydal, mała babka, pseudochelinneus hexateania. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Rozumiem, że jako max założyłeś 6 rybek ? Jak dla mnie max to ta parka plus coś niewadzącego im np. brzydal, mała babka, pseudochelinneus hexateania. tak dokladnie max 5-6 rybek ale to tylko zalozenie przyjmujac okolo 10 litrow na 1 rybe (znowu zalozenie) Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 To zależy jak wydajny będzie ten odpieniacz - 6 ryb to już sporo - mimo, że małe. Wg mnie błazenki, decora i cinctus w parze z krewetką pistoletową to będzie fajna obsada chociaż moja decora wyłazi ze skały tylko przy karmieniu, a babkę z krewetką widzę co trzeci dzień Gobiodon też nie powinien wadzić - tylko wpuszczaj je nie wszystkie na raz bo system może nie wydolić Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Wstaw dwa blazny. Cinctusa z pistoletem, a pozniej zobaczysz jak bedzie... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 DWA Cinctusy Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach