Skocz do zawartości
mega

Podstawowy sprzet !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow.

Dopiero zaczynam moja przygode z akwarium morskim, dlatego mam sporo pytan, zacznijmy od osprzetu.

Posiadam zbiornik okolo 225 l.

- Pytanie podtawowe odnosnie filtracji, posiadam obecnie 2 zewnetrzne filtry firmy Eheim typ 2013 ( http://www.eheim.com ) zobaczcie w liscie produktow. Powiedzcie czy te filtry wogole zdadza mi sie na cos ?

- Pytanie drugie to jak powinien wygladac filtr biologiczny, ktory mialby ewentualnie pracowac obok wyzej wymienionych 2 zew. filtrow ?

- Odpieniacz - czy umiescic go w filtrze biologicznym czy w calkiem osobnym zbiorniku ?

- Oswietlenie, jakiego typu zastosowac i jak powinno wygladac oswietlanie zbiornika tzn. ile czasu jakim swiatlem i jak wyglada oswietlenie nocne o ile takowe jest potrzebne. Czy filtr biologiczny tez powinien byc oswietlany, jezeli tak to jakim swiatlem i ile godzin na dobe ?

prosze o wszelkie wskzowki i porady :)

www.flash-freaks.com flash community

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Eheimy raczej się nie przydadzą (może jako dodatkowy filtr zew.) wypełniony wkładem ceramicznym, zawsze to jest miejsce do kolonii bakterii, natomiast w swoim akwarium mam eheima (akwa:120 litrów) kupiłem go aby usuwał niepożądaną "zawiesinę" i ogólnie czyścił wodę. Natomiast teraz jak przeniosłem się do 500 litrowego to wykorzystam go do tego samego, aczkolwiek rurki spustu nie będąw zbiorniku ogólnym tylko w sumpie (130 lit.) i mam zamiar jeszcze podpiąć do niego filtr UV. Myślę że jest to jedyna najlepsza metoda wykorzystania tego eheima.

Filtr biologiczny myślę że chodzi ci o sumpa, w takim zbiorniku jak twój jest to najlepszy sposób, tylko nie napisałeś czy masz komin, jeżeli tak to wszystko jest ok.

Mój odpieniacz pracuje sobie w pierwszej komorze sumpa (w tej do której głównym spustem leci woda z komina), proponuję zakup odpieniacza raczej zewn.

Oświetlenie - cóż do tej pory miałem 5 T5 po 24 w każda, teraz mam 2x150 HQI + 3 x T5 po 54 w każda. Różnica jest ogromna, choć byłem do tej pory zwolennikime świetlówek to muszę przyznać się że HQI jest poza klasą i konkurencją, owszem cenowo jest też poza konkurencją.

Hqi pracuje u mnie 8 godzin, natomiast na początku jak wsadziłem żywą skałę to ustawiłem go na 3 godziny i sukcseywnie zwiększałem (przez 2 tyg.) zapobiega to zbytniemu rozwojowi glonów niktowatych.

Natomaist oświetlenie sumpa jest jak najbardziej wskazane, ponieważ zwykle mieści się tam tzw. filtr glonowy na podkładzie np. biosendiment kenta (taki piasek) i żeby roślinki mogły rosnąć zamontowałem tam 24 watową T5 (T5 mają to do siebie że lepiej świecą, dłużej niż tradycyjne T8, a przedwszystkim są chłodniejsze).

Ufff, na razie to wszystko jak będziesz miał jakieś pytanko to napisz

Tomek

sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komin wlasnie wywiercilem :) no ale co powinno sie dokladnie znalesc w tym filtrze biologicznym i w jaki sposob powinien byc podzielony ten sump tzn. co w jakiej komorze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtry eheim przydadza sie aby je sprzedac, powinno to byc latwe i dostaniesz pare zl.

Najlepszy filtr biologiczny to zywa skala (i ewentualnie zloze piasku ale to w Polsce niepopularne)

Odpieniacz najlepiej w sumpie, sa tez zewnetrzne, ale glupio wyglada z boku zbiornika

Oswietlenie - najlepiej HQI

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużą uwagę przywiązujesz do bio. filtracji, w morskim bio filtrem jest żywa skała, więc właściwie bio. filtr taki jak akwa. słodkim jest zbędny. Ostatnio sama zgłębiałam temat i w celach edukacyjnych obejrzałam kilka zbiorników i praktycznie filtracja składała się z:

- żywa skała

- zywy piasek

- refugiem (podłoże dla glonów + glony + trochę żywej skały + światło)

- odpieniacz

+ czasem niektórzy używali zeolitu jeśli mieli masę zwierzaków (wtedy przydaje się kaskada, albo kubełek)

- silne światło

Filtrów mech., gąbek etc. się już praktycznie nie stosuje, a jeśli już to biobolle (osobiście nie widziałam jeszcze rafy z biobolami, za to wszędzie refugia)

Wydaje mi się, że kupienie odpieniacza zewnętrznego, sprawi, że prawie cały sump można poświęcić na refugium. (schemat fajnego refugium znajdziesz na stronie firmy które robi Mirical Mud [opinie co do tego ostatniego są jednak podzielona, jakośc wszyscy preferują podłoże Kenta]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz wiedzieć jak u mnie wygląda podział sumpa to proszę bardzo:

sump składa się z 3 głównych części (patrząc od góry) w pierwszej podzielonej na jedną małą część wpada woda z komina (rura 40 mm) w drugiej (większej części) znajduje się pompa do odpieniacza, odpieniacz powieszony na ścianie, pompa i filtr fosforanowy (jakoś tak)

W drugiej głównej części jest refugium (zajmuje ok 55% całości sumpa), niestosuję w refugium żywej skały tylko biosendiment + oświetlenie

Trzecia część to wypływ wody, dwa otwory w ścianie bocznej sumpa umożliwiają pracę pomp głównych (pompy są na zewnąrz).

W kominie dałeś jeden otwór czy dwa (drugi na rewizję).

Zastanów sięnad wyborem hydrauliki (orurowania), ja po długim namyśle wybrałem dwie firmy (wszystkie połączenia kołnierzowe firmy GF+, natomiast reszta;zawory kolanka itp. firmy Effast) wiem że są drogie ale zobaczysz sam....

Jak masz umieszczony komin (centralnie, z lewej bądź prawej strony)

Pozdro

sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba rozumialem cos innego przez slowo komin. Otoz moje akwarium jest w ksztalcie trojkata z półokrągłą przednią szybą, wywiercilem jeden otwór pod rurę PCV w tylnej części akwarium o średnicy 40mm co nazywałem kominem. W akwarim nie mam innych przegród. Takie rozwiązanie polecono mi w lokalnym sklepie akwarystycznym, długość tej rury odpowiada wysokości poziomu wody w akwarium a poprzez 5 mm nacięcia w rurze woda miala by spadac do zbiornika pod akwarium gdzie znajdowałby się odpieniacz oraz filtr bio. Może polecicie mi inne rozwiązanie, obecnie tylko z takim się spotkałem.

Teraz odnośnie tych dwóch filtrow Eheim, wygląda na to ze zupelnie nie potrzebnie je kupilem, polecono mi to rowniez w sklepie akwarystycznym, a jako wklad do nich mialby byc :

-> wata / piach koralowy / wegiel / wata.

Skoro i tak je juz mam to moze mogą slużyc jako dodatkowe filtry oraz pompy cyrkulacyjne w koncu kazdy z nich przerzuca 440 litrow na godzine. A skoro mowa juz o "przerzucaniu" wody to jaka pompę polecacie (o jakiej wydajności ?) do sumpa jako pompę główną ?

Czy woda ktora wraca do akwarium powinna być wpuszczana w jakiś odpowiedni sposób tworząc tym samym prąd wody czy nie ma to znaczenia ?

Aha jeszcze jedno w tym sumpie bo teraz bede go wykonywal, w jaki sposob przelewac sie powinna woda z komory do komory oraz jaka powinna być odpowiednia kolejność w sumpie tzn. gdzie odpieniacz, gdzie zywa skala a gdzie powrot.

tak jak widzicie pytan sporo, i pewnie bedzie jeszcze wiecej. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Komin jest taki prostopadłościan, umieszczony z reguły z tyłu akwarium, u mnie jest on umiejscowiony centralnie po środku z tyłu i ma wymiary 2x20 i 2 x 18 cm (wymiary były brane pod grzebień aquamedica) w środku tego komina (patrząc od góry są dwa otwroy jeden średnicy 40 mm drugi chyba 32 mm (jak się nie mylę), ten duży otwór oczywiście "uzbrojony" w śrubunek GF+ służy do zrzutu wody, wpasowałem do niego krótką (15 cm rurę z ponawiercanymi dziurami chyba 10) oczywiście ta rura ma kapturek założony od góry-dlaczego zaraz napiszę), druga rura ot tzw. rewizja czyli odatkowe zabezpieczenie na wypdek przelania się wody w górnym zbiorniku), w śodku komin wypełniony kulkami bactoballs (chyba poszło ok 30 litrów), a kapturek na rurę 40mm jest po to aby jakaś niepożądana kuleczka nie zatkała nam głównej rury spustowej i w efekcie doprowadziła do zalania mieszkanka. Górę komina przykrywa kratka zraszająca Aqua medica + 3 grzebienie.

Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem jak u ciebie, masz o tyle kłopot że modernizujesz akwarium słodkowodne-narożne, ale na to jest sposób, dokładnie z tyłu tam gdzie masz wycięty otwór wklej 1 ściankę (o grubości szkła powiedzmy 8mm) które będą tworzyły trójkąt równoramienny.

Co do eheimów to uważaj na watę a na pewno na węgiel, nie stosuje się go chyba że po leczeniu ryb lekami, z tego co wiem węgiel absorbuje jakieś szkodliwe substancje (po leczeniu) normalnie się go nie używa - Moim zdnaniem facet ze sklepu nie ma pojęcia o akwarystyce morskiej, to co piszesz stosuje się w słodkowodnej.

Prąd w akwarium ma kapitalne znaczenie, niwelu powstawanie tzw. martwych stref - czyli miejsc w których woda "stoi" w moim akwa ma 2 wyloty śr 25 mm każdy, a napędzaje je pompy po 5000 l/h, ale to było też nie wystarczające musiąłem dokupić jak na razie jedną pompkę maxi jeta 1000/l wystwarzającą ruch wody

Jeżeli chodzi o samącyrkulacjęwody to przyjmuje się min 10 krotność objętości wody w akwa na godzinę, czyli jak masz 225x10-2250 litrów/h taką moc pompy powienieneś mieć przynajmniej, pamiętaj jeszcze o tym że pompa musi mieć siłę popchnięcia wody na górę (u mnie 1,5 metra) oraz to że producenci z reguły zawyżają osiągi pompy. Aczkolwiek Eheim podaje prawidłowe wartości.

Chcesz wiedzieć jak wygląda sump (jesteś może z Warszawy lub okolic) :)

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę wiedzieć jak wygląda sump ale nie stety do Warszawy mam jakieś 1600 km :) , tak więc będzie to nieco kłopotliwe :)

Odnosnie tych Eheimów to dam sobie z nimi spokuj a faceta ze sklepu w ide zastrzelić :)

Co do tego komina to mniej wiecej rozumiem jak powinien on wygladac, dokleje ta szybkę tworząc tym samym trójkąt tylko teraz na jaką wysokość - na równą wysokości lustra ? no i odnośnie tego zrzutu wody, obecnie mam otwór ca. 45 mm oraz pasująca do niego mufę zaciskową w którą moge włorzyć rurę o średnicy 40mm. Jak powinien wyglądać dokładnie ten zrzut wody tego nie qmam z twoich wyjaśnień mógłbyś to opisać bardziej szczegółowo ? Bo z tego co zrozumiałem to owa rurka 40 minimetrowa powinna wystawać z dna akwarium 15 cm, ale w taki sposób zejdzie prawie cała woda z akwarium ?!

hmm...

kurcze jeszcze troche a sie calkiem zniechęce ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.