Roman.P Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam. Mam taką prośbę do fachowców instalatorów. Czy może mi ktoś narysować tak po chłopsku schemat połączenia/podłączenia pieca c.o. na eko groszek + zasobniki c.w.u z instalacją w domu. Jeśli są jakieś dodatkowe elementy nie sterowane przez sterownik pieca np. zawory czterodrożne, pompy cyrkulacyjne itp to poproszę o łopatologiczny opis, jeśli zawór to jaki, jeśli zawór bezpieczeństwa to gdzie, jeśli termometr, lub czujnik to gdzie i jaki. Będę mocno zobowiązany. Pozdrawiam. I już dziękuję tym którzy odpowiedzą. Tym którzy nie mają nic związanego z treścią postu dziękuję za nie wypowiadanie się i nie zaśmiecanie tematu. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 A jaki piec? Układów jest wiele.Czy masz wymiennik ciepła czy zwykły bojler?. Czy podłogówka jest? Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Piec standard z Pleszewa z podajnikiem ślimakowym 19KW ze sterownikiem dla pompy obiegowej c.o i cuw. Ma być zasobnik cuw dwu płaszczowy 140 l. Może dwa warianty? - jedno obiegowy otwarty - dwu obiegowy jeden zamknięty, drugi otwarty z wymiennikiem płytowym o mocy 50 KW (taki mi leży w garażu) Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) wyjscie z pieca trojnik jedno wyjscie do zasobnika tam pompa po drodze ma byc, dalej lecimy bajpas z zaworem zwrotnym a po drugiej stronie bajpasu pompa obiegowa to wchodzi w wymiennik a ponad wymiennikiem wyzej dajesz baniak wyrownawczy otwarty, a jak nie ma wymiennika to odrazu do wyrownawczego otwartego i z powrotem.termometry ja daje przed wejsciem do wymiennika i na wyjsciu czyli 4 szt wtedy wiesz czy odbiera cieplo, na piecu powinienes miec tez termometr jak nie masz to doloz na wyjsciu. a jeszcze jakis manometr by sie przydal. to w zasadzie jest bardzo proste do zrozumienia najlepiej pojdz do kogos kto to ma zamontowane i sam bedziesz wiedzial co ci potrzeba Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez dirty_pig (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) wyjscie z pieca trojnik jedno wyjscie do zasobnika tam pompa po drodze ma byc, dalej lecimy bajpas z zaworem zwrotnym a po drugiej stronie bajpasu pompa obiegowa to wchodzi w wymiennik a ponad wymiennikiem wyzej dajesz baniak wyrownawczy otwarty, a jak nie ma wymiennika to odrazu do wyrownawczego otwartego i z powrotem.termometry ja daje przed wejsciem do wymiennika i na wyjsciu czyli 4 szt wtedy wiesz czy odbiera cieplo, na piecu powinienes miec tez termometr jak nie masz to doloz na wyjsciu. a jeszcze jakis manometr by sie przydal. to w zasadzie jest bardzo proste do zrozumienia najlepiej pojdz do kogos kto to ma zamontowane i sam bedziesz wiedzial co ci potrzeba Dzięki. Nic nie zrozumiałem. Moja prośba wynika z tego że posiadam jakieś tam zdolności manualne i wiele potrafię zrobić sam np. zbudować dom, ale w instalacjach grzewczych jestem słaby. Chcę pomóc samotnej kobiecie mieszkajacej na zadupiu której nie stać na instalatora. Wielkim wyczynem i do tego z zakupami na raty porywa się na to bo brak jej sił i środków na obsługę obecnego systemu ogrzewania. Dlatego proszę o podanie na tacy schematu jak to zrobić. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez BAU (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie narysuje ci tego bo nie bardzo potrafię na tym moim lapku. Zasobnik cwu będzie dobry, a do niego pompa potrzebna którą piec steruje. nie polecam pompy do mieszania cwu bo się nie bardzo sprawdza.Do co kolejna pompa i najlepiej 3 biegowa. ja dał bym zawory trójdrożne, jeden na podłogowe a drugi na grzejniki.Piec będzie bardziej stabilny. Dodatkowo układ zamknięty z dużą przeponą tj naczynkiem wyrównawczym ciśnieniowym.Tego nie zalecają producenci .Pojemność naczynka zależna jest od ilości wody w układzie. Zawory bezpieczeństwa zależy ile jest kondygnacji i jaki jest słup wody ale max 4,5 atm na piecu a na wejściu3,5 plus po jednym na układ cwu co,3 atm. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez czapa771 (wyświetl historię edycji) Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 czapa771 ale czy ten uklad nie powinien pracowac jako uklad otwarty? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Może pracować w otwartym ale mniej problemów z zamkniętym. Producent zaleca zawsze otwarty. Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) No a to są piece z pleszewa a tam jeszcze żaden producent nie polecił montażu w systemie zamkniętym, więc to raczej odpada. Postaram się zrobić rysunek i strzelę fotkę i do niedzieli wyślę na pw. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Darev (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia2002 roku kocioł na paliwa stałe powinien być zamontowany w układzie otwartym: „zabrania się zasilania z kotła na paliwa stałe instalacji ogrzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynia wzbiorcze jesli kocioł ma zawory bezpieczeństwa do odprowadzania nadmiaru ciśnienia można zastosować zawór czterodrogowy tu masz najprostszy układ grzewczy http://obrazki.elekt..._1286311335.jpg a tu jest schemat Klimosza http://www.polmark.c...ad_zamknity.pdf edit: zamiast zaworu czterodrogowego można włożyć sprzęgło hydrauliczne Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Jak piec ma pochodzić dłużej niż jeden sezon i do tego ogrzewać zasobnik cwu to koniecznie trzeba zainstalować zawór czterodrogowy. Zapobiega on rdzewieniu pieca i utrzymuje wysoką temperaturę w obiegu pieca a niską w grzejnikach. Wtedy zasilanie cwu idzie z pompki pracującej na obiegu malym czyli z kotłem a druga pompka pracuje w obiegu dużym czyli z grzejnikami. O wiele łatwiej zagrzać wodę jak w obiegu bojlera płynie woda o temp. 60-70 stopni a na skręconym zaworze czterodrogowym obieg grzejników ma wtedy np. 30 albo 40 stopni - zależy też od typu grzejników. Generalnie temat jest obszerny, polecam forum muratora. Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia2002 roku kocioł na paliwa stałe powinien być zamontowany w układzie otwartym: „zabrania się zasilania z kotła na paliwa stałe instalacji ogrzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynia wzbiorcze jesli kocioł ma zawory bezpieczeństwa do odprowadzania nadmiaru ciśnienia można zastosować zawór czterodrogowy tu masz najprostszy układ grzewczy http://obrazki.elekt..._1286311335.jpg a tu jest schemat Klimosza http://www.polmark.c...ad_zamknity.pdf edit: zamiast zaworu czterodrogowego można włożyć sprzęgło hydrauliczne Ja tam mam układ zamknięty i całość hula bez rozporządzenia ministra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Przy piecach na ekogroszek najlepiej robić dwa obiegi tj: jeden krótki na cwo gdzie piec można bujać na 60 stopni i drugi przez zwykły trójdrożny gdzie będzie można łatwo wyregulować temp...Te piece jak i inne tego typu nie są ekonomiczne przy wyższych temp.Do tego problemy mogą wystąpić z ślimakiem i program strażaka nie pomaga. Ale to tylko moje zdanie i nie każdy się z nim zgodzi. Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz85 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Ja mam już 2 lata i na układzie roztwartym piec pracuję cały czas na 60 stopniach nie ma żadnych problemów w tym roku zmienię zawur na cz tero drożny ponoć lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak piec pracuje na 50-60 stopni to ok, ale wiosną czy jesienią nie musisz mieć tyle w grzejnikach. Jak na piecu będzie 30-40 stopni to skrapla się woda na ściankach płaszcza wodnego i piec zaczyna rdzewieć aż dziura wyleci i woda zacznie cieknąć. Po to zakłada się zawór trój lub cztero-drogowy żeby temperatura pieca i wody w grzejnikach były niezależne i możliwe do regulacji. Ja mam starą instalację, grzejniki bez regulacji czy termostatów więc jak puszczę na grzejniki 60 stopni to będę miał saunę w pokojach. A pożar w ślimaku malo prawdopodobny, jak ślimak jest ustawiony że pcha co minutę przez 6 sekund, a jak piec jest w stanie czuwania to nie dmucha tylko co jakiś czas podtrzymuje palenisko. Bau, co do zasobnika to weź pod uwagę jego objętość i moc, jedna osoba do kąpieli zużywa 40-50 litrów wody, a żeby szybko się woda nagrzala to musi być moc wymiennika w zasobniku ok. 20kW. Taką moc wymiennik ma ale jak w obiegu nagrzewnicy płynie woda o temperaturze 80 stopni. Jak jest np. 50 stopni, to ta sama nagrzewnica ma tylko np. 3-4 kW więc wolniej będzie nagrzewać wodę. Obowiązkowo musi być sterownik pokojowy, który podpinasz pod sterownik pieca, bo on daje oszczędność nawet do 30% jak ustawisz sobie niższą tempraturę w nocy o 2 stopnie albo o 10 jak się wyjeżdża na dlużej. Tak jak napisałem, to temat rzeka. Będziesz miał konkretne pytane to pisz na priv albo na murator.pl Wrzucam schemat połączenia od mojego pieca. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 BAU na drugim obrazku imperator ci dokładnie przedstawił co i jak. polecam to podłączenie i to samo miałem na myśli. Pozdrawiam Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach