witek2000 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam Zakupilem nowe wiadro 25kg soli IO. Jako ,ze od jakiegos czasu mam reaktor i "walcze"z wyzszym Mg (1520) -postaniwilem,ze zmienie sol na "ubiozsza" -i zakupilem wlasnie IO. Po ok 4-5 h mieszania w beczce 60 l pompami cyrkulacyjnymi 2x5200 - zrobilem testy solanki i to co wyszlo troszke mnie zaskoczylo: Ph=8,20 Kh-11,2! Ca=500! Mg=1600! Takie wartosci jak Ca i Mg byly dla mnie malym szokiem -spodziewalem sie duzoo nizszych . Pytanie do Was -czy wyniki uzyskane podczas badania probki wody (testy nowe redsea) , mogly byc wypaczone np. zlym wymieszaniem solanki? Bo jezeli nie -to kupilem BARDZO BOGATA sol IO!? Czytalem w necie sporo opinii i kazda mowila ,ze to UBOGA sol -idealan np. "pod reaktor Ca".... pozdr W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 przy jakim zasoleniu takie parametry Ci wyszły? no i czym mierzone - refraktometr, czy salimetrem? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Salimetrem Sery 1,023 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 ostatnio jednemu morszczakowi (inna sól) wszystko zaczeło padać. Obwiniał sól. Okazało się, że karteczka ze skalą w salimetrze plywakowym AM opadła. Faktyczne zasolenie było powyzej 1.030. Często zdarza się również pomyłka w odczycie przez morszczaków wyniku z salimetra. Proponuję zbadanie solanki refraktometrem i wrócenie do tematu z wynikiem tego badania. Pozdrawiam kiedyś założyłem taki temat http://nano-reef.pl/...tr-ostrzezenie/ - może komuś przy okazji pomoże Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 ale chińskie reflaktometry to chyba jeszcze większa loteria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Po zakupie należy dobrze przemieszać zakupioną sól. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu3754 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Po zakupie należy dobrze przemieszać zakupioną sól. zgadza się ja również mam wiadro 25kg i po dłuższym transporcie i przenoszeniu wystepuje zjawisko sedymentacji drobniejszych frakcji na dno a większych na powierzchnię... cząstki "wapna" występują w większej frakcji i wybijają do góry mają kształt płytek lub większych bryłek od ziarna soli... pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Salimetr Sery to szmelc,napewno przedobrzyłeś z solą. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 przy salimetrze sery musi być 1027 aby zasolenie miało 1025 kolega porównywał http://nano-reef.pl/topic/23155-odczyt-wynikow-z-hydrometra-sera/page__hl__+hydrometr%20+sera#entry208771 Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 No to dodam jeszcze, że przy wysokim KH testy na Ca i Mg zazwyczaj zawyżają wyniki pomiarów. Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Rozrobiłem właśnie 30l solanki na w.w. soli i Mg wyszło mi na Salifercie 1240 Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Diabelss (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Mi na tej soli przy 1.024 zasoleniu wychodzi magnez około 1120 - 1140 . Wedle Aqua Calculatora ta sól także ma dość niski poziom magnezu, poniżej 1200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 wyjalem drugi splawik i zasolenie identyczne z ta z sery...wezme i wymieszam sol w wiaderku i rozrobie na "test z 10 l solanki i sprawdze raz jeszcze -bo cos mi tu nie gra.... jutro podjade do znajomych i sprawdze na refraktometrze poziom zasolenia ... dziekuje wszystkim za podpowiedzi. W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 struktura soli wydaje sie byc identyczna w calym wiaderku -przemieszalem ja -teraz zbieram RO i zabiram sie za test.... pytanie ile ta sol nalezy mieszac? pozdr W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam Dzis zrobilem kolejne testy na nowej solnace (14h mieszania przy 25C) i ..pokryly sie one z wynikami wczorajszymi! Wniosek sol IO ,ktora mam jest bardzooo bogta w Mg i Ca pozdr W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 mierzone na refraktometrze? Jesli tak to racja jest po Twojej stronie dlatego dobrze jest mierzyć zasolenie solanki kontrolnie (dla tych co sypią sól miarką/kubeczkiem) no nie ma idealnych soli. Niezależnie od ceny i marki soli, moze sie trafić jakas partia soli... ale przede wszystkim wpierw trzeba wyeliminowac błąd pomiarowy z własnej strony (bo tak jest najczęściej) pozdrawiam Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
el_kocurro Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Aby wyeliminować błąd pomiaru proponowałbym - oczywiście jeśli masz możliwość - wykonać testy salifertem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach