evilcyc Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Echinometra mathaei 1 Pterapogon kauderni 4 Cryptocentrus cinctus 1 Amphiprion ocellaris 4 Centropyge bispinosa 1 Centropyge loricula 1 Centropyge potteri 1 Centropyge bicolor 1 Synchiropus picturatus 2 Paracanthurus hepatus 1 Zebrasoma flavescens 1 Zebrasoma desjardinii 1 Zebrasoma scopas 1 Macropharyngodon bipartitus 1 rozgwiazda piaskowa 1 krewetka czyszcząca 2 pustelniki kraby 4 ślimaki turbo 2 co do koralików jeszcze myślę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 To ma być w 240L? Ok. Już doczytałam, że 475. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Oj nie wiem czy 4 Centropygi dogadają sie w jednym baniaku? Nie miowiąc że korale tez przez nie ucierpią na 100% Ilość slimaków to chyba żart,pomnóż ich ilość razy 10 Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamoss1201 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Bedzie Ci naprawdę trudno trzymać 4 centropygi w 475. Ja mam dwie i dzisiaj wiem, że o jedną za dużo. 4 pokolce to też sporo chyba, ze chcesz mieć akwarium przede wszystkim z rybami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Cześć. - do tego litrażu 2 centropygi to max. jak planujesz sps-y to z centropyg polecam loricula i acanthops - wybrałeś 3 x zebrasoma - może troche z innych - xanthurum może prać się z hepatusem, a jak żółtek będzie ostrzejszy to bank moja propozycja pokolcy do tego litrażu: P.hepatus, Z. flavescens. C. strigosus lub trunctatus i coś ewentualnie 4 go - błazenki 2 nie 4 - P. kauderni 2-3 - rozgwiazdy piaskowe 2-3 szt - 1-2 babki kopiące - krewetki 3-5 szt (mogą być ambio i debeliusy) - ślimaki 10 turbo 3-4 piaskowe inne propozycje: N. magnifica, Gramma loreto, Salarias, brakuje dynamizmu - może 5 chromisów lub anthiasów squampinis albo dispar - zostaw jakieś miejsce na zakupy w stylu - jestem w sklepie, ale fajna ryba, będzie u mnie to biorę skały raczej mniej w akwa, aby ryby miały przestrzeń pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilcyc Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 dzięki wielkie za szczegółowe wyjaśnienia i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak wszystko ma pięknie żyć to z taką ilością ryb w 475 litrach może być ciężko koralom,zwłaszcza twardym,chyba średnio przyjmujemy 10cm ryb / 100 litrów wody (średnio) Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez robi (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 A jakie wymiary zbiornika ?? Ja bym Hepatusa do akwarium poniżej 150 cm nie wpuszczał Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilcyc Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 male uaktualnienie niestety nie będę miał 475litrów tylko 570l 160x60x60cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Kiedy coś pokażesz ,stelaż już zrobiony ? Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Centropyge bym odpuścił, jeśli w ogóle to lepiej harem niż 4 pojedyńcze sztuki, ale na harem akwarium właściwie za małe... tak więc bym odpuścił Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 A u mnie zawsze była po 1 sztuce cyntropage - 1 bicolor 1 bispinosa 1 loricolus i nigdy nie było problemu. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 A jakie wymiary zbiornika ?? Ja bym Hepatusa do akwarium poniżej 150 cm nie wpuszczał Słuszna uwaga Jędrzeju, jak będzie miał krócej, może nie wyhamować przy pogoni za Panią hepatusową i potłuc sobie jąderka biedaczek, he he pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) male uaktualnienie niestety nie będę miał 475litrów tylko 570l 160x60x60cm przemyśl temat powiększenia głębokości na 70-80 cm jeżeli masz miejsce kosztem wysokości a nawet długości 140x80*50 560 l pójdzie na szybie 12 mm nie będziesz żałował, przemyśl temat ja leciałem w długość, ale nic nie zastąpi głębii Chyba że masz miejsce i 120x90x55 lub 50 pozdr 60 tak się ma do 80-90 jak 2D do 3D HD ja żałuję głębokości 60 cm moje następne akwa będzie na gł 80-100 Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Gaber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Najprawdziwsza prawda plynie z ust Gabera Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 A u mnie zawsze była po 1 sztuce cyntropage - 1 bicolor 1 bispinosa 1 loricolus i nigdy nie było problemu. A u innych były problemy Centropyge są nieobliczalne, tak pod względem agresji, jak i pod względem podjadania korali. Z doświadczenia wiem, że Centropyge trzymane w parach bądź (lepiej) w haremach, są łagodniejsze dla współmieszkańców. Poza tym, one tak żyją w naturze a akwarystyka jest bądź co bądź sztuką trzymania ryb w warunkach możliwie zbliżonych do naturalnych. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie ma nad czym myśleć zbiornik już 8 kwietnia opuścił fabrykę . Nie mam zdjęć ale jest filmik ,na końcu filmu jest akwarium o którym mowa w wątku . Zachęcam do oglądania w jakości HD Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilcyc Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2013 kurcze ale wiecie z tym video jest problem bo jak na końcu jest mój baniaczek to nie sety film nie oddaje jego profesjonalnego wykończenia oraz naprawdę wielkiego kunsztu wykonania. Po baniaczek jechałem 200km do Szczecina ale jest opcja wysyłki i powiem wam wszystkim ze nie żałuje ale niestety przez prace wydłuża się mi remont i zdjęcia będą później. Co do obsady dziękuję za wszelkie wieści i wiedzę jaką ze mną się podzieliliście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo75 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Przemek jak zwykle sie postarał ... szkło wypasione ( ja osobiscie komin wywalił bym na zewnatrz ale są gusta i guściki ) pozdro PABLO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Plany planami a wyjdzie jak zwykle, to ładne to pożyteczne i będzie zawsze więcej niż się zakłada. Po czasie osiągamy "dojrzałość" i myślimy nie o wyglądzie akwarium a o kondycji zwierząt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach