trike3 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Witajcie Na jakiej głębokości powinna znajdować się ta pompa żeby optymalnie pobierała mieszaninę powietrza i wody ?? Mam taką pompkę na Meshu i chcę ją zastosować w odpieniaczu DIY, ale zauważyłem że ona jakoś bardziej przy powierzchni chce działać niż przy dnie sumpa. Poziom wody w sumpie 24 cm, i jak położę pompkę na dnie to przestaje pienić. Czy ktoś wie jak to policzyć, albo podpowiedzieć jak w/w ustawić prawidłowo ?? Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Według zaleceń producenta powinna być jak najbliżej powierzchni. Mam taka pompę w swoim pienidełku i faktycznie im bliżej lustra tym lepiej pieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Mają tak chyba wszystkie słabe pompy. Jeszcze w AB 2000 AS widać wyraźnie różnicę. Przy pompach o mocy pow. 30W staje się to już mniej zauważalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Czyli tak jak myślałem za wiele dobrego to z tej pompy nie wycisnę :-( Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 No ale to jeszcze nie jest sytuacja bez wyjścia. Pierwsze jakie się nasuwa to podniesienie całego odpieniacza. Pewnie jest też kilka innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Panowie bez przesady to nie jest taka straszne słaba pompa. W standardzie AM daje ją do Turboflotora Blue 1000 - może nie jest to jakiś potwór ale w niedużych zbiornikach daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Nie mówię, że nie daje rady, nie znam tej pompy. Chodziło mi tylko o to, że przy mocniejszych silnikach i większych przepływach, różnice w pracy, zależnie od głębokości zanurzenia, są mniej widoczne. Gdyby nie to, że jest na meshu (wolę igły) to chętnie bym ją wypróbował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 I znów nie można się z Tobą nie zgodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach