remkowski Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Zrobiłem sobie taki oto odpienek. Akwa jeszcze nie wystartowało. Mam nadzieje, że będzie działał. Wymiary: Wysokość ok. 58 cm Rura główna - śr. 20 cm, wys. 40 cm Rura nad pompą - śr. 15 cm, wys. 4 cm Rura odprowadzająca piane - śr. 8 cm, wys. 15 cm Kubek - śr. 20 cm, wys. 10 cm Rura nad pompą ma dekielki wyfrezowane tak, że wchodzą na ścisk, są demontowalne i ciśnienie pompy nie powoduje ich wypadania. Rury oraz okręgi z plexi zamówiłem w jednej z Bydgoskich firm zajmujących się reklamą. Żałuje, że mój projekt był na tyle niedopracowany, że nie zleciłem wykonania otworów bo są mało estetyczne. Proszę o opinie. Pompa Hydrofoarmer silence 9430.040. Musze jeszcze tłumik dokończyć. Zasypać go węglem? Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez remkowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 bardzo fajny odpieniacz aczkolwiek ja bym dał większy kubek Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj85 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 Wygląda nieźle ciekawe jak będzie pracował w akwarium. Cytuj http://212.182.113.4:83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 bardzo fajny odpieniacz aczkolwiek ja bym dał większy kubek Kupiłem rurę z odpadu. Na kubek trochę zabrakło po długości dlatego podłączyłem wężyk do kubka żeby odprowadzał syf do kanalizy. Powinno się sprawdzić? Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 a przewodu zasilającego pompę nie można puścić inaczej co będzie jak będziesz musiał bardziej skręcić na odpływie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) a przewodu zasilającego pompę nie można puścić inaczej co będzie jak będziesz musiał bardziej skręcić na odpływie? Nie wiem czy dobrze rozumiem ale na odpływie ma regulację - kręce rurą odpływową, która jest ścięta podobnie jak w BK. Czy to załatwi sprawę? Aaaa już kumam, chodzi Ci o to, że będzie przeszkadzał kabelek...hmmm no ale to chyba nie będe musiał na tyle dławic że kabelek nie przelezie...? Z tym kabelkiem to jest dłuzsza historia. Przy poprzedniej pompie (nizszy model) miałem dziurę w rurce głównej. No ale, żeby przedziać przez dziurę trzeba przeciąć kabel. Pompa okazała się wadliwa i miałem potem problem z reklamacją ale dzięki wszystkim znanemu nam sklepu, który mi bardzo pomógł z tym fantem udało mi się wymienić za niewielką dopłatą na nowszy model. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez remkowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) raczej nie trzeba tak dławic ale puki nie zalany lepiej jeszcze teraz zmiany wprowadzić ale jeśli chodzi o robotę to szacun Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez pawelkielce (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Z tym kablem zasilającym to dobrze ci radzą.Nie trzeba go ciąć wystarczy zrobić od spodu małe wcięcie na rurze przy składaniu i wcisnąć kabel .Ładna robota , zapodaj fotki jak pieni Tu masz przykład jak kabel jest poprowadzony akurat wcięcie jest w podstawie ale wiadomo o co biega; Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez erni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam Moim zdaniem to kabel zas. pompę w niczym nie będzie przeszkadzał , i Twoje rozwiązanie jest ok. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2013 a czemu aż takie komplikacje z wężykiem zasysającym powietrze i poprowadziłeś w poprzek rury z drugiej strony a nie bezpośrednio nad pompą na zewnątrz i do góry co skraca wężyk i długość jego zanurzenia w wodzie i może się mylę ale czy to nie straci na ilości zasysanego powietrza? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artkras Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2013 Sylwku, sorry, że się wtrancam Jeśli chodzi o ilość zasysanego powietrza to decydujący wpływ będzie miała głębokość zanurzenia pompy. Przy tej grubości wężyka (opory przepływu) jego większa długość o 10-20 cm nie będzie robiła różnicy w ilości zasysanego powietrza. Kolega wyprowadził wężyk z tej strony body, bo pewnie go umocuje na rurze do regulacji przepływu wody przez pienidło - tak się domyślam. Cytuj Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2013 Sylwku, sorry, że się wtrancam Jeśli chodzi o ilość zasysanego powietrza to decydujący wpływ będzie miała głębokość zanurzenia pompy. Przy tej grubości wężyka (opory przepływu) jego większa długość o 10-20 cm nie będzie robiła różnicy w ilości zasysanego powietrza. Kolega wyprowadził wężyk z tej strony body, bo pewnie go umocuje na rurze do regulacji przepływu wody przez pienidło - tak się domyślam. Na to nie wpadłem ale pomysł mi się podoba Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak stabilnie umocować tą pompe? Macie jakies pomysły?. Kiwa się na boki. Próbowałem z jakimiś podstawkami ale była lipa. Pompa od spodu ma niestyety owalny kształt. Myślałem o tym, żeby przykeić kawałek rurki w miejscu przejścia przez komorę główną o takiej średnicy żeby rura ssawna od pompy wchodziła na ścisk. Tylko nie moge dobrać nigdzie rurki o średnicy, która będzi idealna. Proszę o jakąś podpowiedź. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez remkowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2013 Zobacz jak jest rozwiązana podstawka w odpieńku u Darka http://nano-reef.pl/topic/27550-mini-bubble-king-200-wersja-diy/page__st__40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2013 Bierzesz rurkę akrylową lub pcv, odcinasz kawałek jej łuku - powstaje kołyska - zaokrągloną częścią przyklejasz do jakiejś podstawki akrylowej lub pcv a górne krawędzie do pompy. Czyli potrzebne są dwa elementy podstawka "_" oraz fragment walca "u". Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Kupiłem rurę z odpadu. Na kubek trochę zabrakło po długości dlatego podłączyłem wężyk do kubka żeby odprowadzał syf do kanalizy. Powinno się sprawdzić? Czynie obawiasz się zagrożenia spadku zasolenia w sytuacji jakby odpienek zaczął mocno wywalać i przelewać, a dolewka intensywnie pracuje dalej - u mnie w baniaku, ktory stał w pracy zasolenie spadło na 1,019. Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Gaber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2013 Gaber tego nie przewidzałem. Pozostaje mi albo częste zaglądanie do kubka i spuszczanie z niego syfu albo częste badanie zasolenia Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Cześć. Później miałem rozwiązane to tak baniak na dolewkę ma 20 l co wystraczy na dwa dni - jedyne zagrożenie przy przelaniu to fakt, że pompa po odejściu wody tylko w ostatniej komorze będzie sucha - grozi spaleniem pompy obiegowej - ryby przez dwa dni obejdą się bez odpieniacza, ale przy drastycznie niskim zasoleniu mogłyby nie przezyć. W baniaku w domu zrezygnowałem z odprowadzenia z pieńka - przy przelaniu nawet przez 2 dni i tak małe zagrożenie pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2013 Podstawka pod pompę zrobiona. Dzięki za podpowiedzi. Skończe tłumik i będzie git. Dorobiłem jeszcze podstawkę do rur. Te tłumiki to czymś wypełniacie? Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 zwodowany juz? Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Jeszcze troche, baniak odpalam na dniach. Napewno się pochwale jak działa Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach