niezlydawca Zgłoś Napisano 6 Lipca 2013 Hepatusa często zsypuje słyszałem nawet że ze stresu - nie wiem ile w tym prawdy ale u moje po 2 dniach ospa znika Cytuj 130l / panel / 4 x 24W Hagen Glow / 2 x ATI Actynic / 2 x ATI aquablue / weipro 2012 na newjet 1700 / 2 x Jvp 101 / miekkasy / Lps Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.K. Zgłoś Napisano 13 Lipca 2013 Najlepiej kupić malutkiego w sklepie lub "używanego" od kogoś Cytuj 300l + sump 100l, 55kg LR, 36kg LS, 2xTUNZE 6000, obieg DELTEC HLP 4040,oświetlenie HQI 150W +4 x39W ściemniane, APF 600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2013 A ja myślę, że cały szkopuł tkwi w aklimatyzacji i różnicy parametrów między tymi ze sklepu a naszymi. Im większa różnica parametrów tym bardziej go wysypie a aklimatyzując próbujemy to złagodzić ale chyba nie zawsze jest to możliwe. Dochodzi jeszcze kwestia kondycji ryby. Jednym słowem to chyba taki totolotek Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 14 Lipca 2013 To i ja opisze spostrzeżenia: dzisiaj dojechały zwierzęta od kolegi Salamander między innymi Hepcio. Sama droga, która trwała 8 godzin PKS-em mogła zestresować podopiecznego (wielki plus dla sprzedawcy za znakomicie przygotowaną paczkę ponieważ było trochę tych zwierzaków), postanowiłem więc cierpliwie aklimatyzować zwierzynę. Oczywiście Hepatus z racji największego zagrożenia powodowanego zmianą warunków aklimatyzował się najdłużej. Zdążyłem w między czasie wpuścić parę sztuk bezkręgowców, poprzyczepiałem korale aby później nie grzebać w akwa i tak po opróżnieniu 10 worków i łącznie 4 godz aklimatyzacji ryby postanowiłem ją wpuścić aby zdążyć przed zapaleniem się lampy. Po prawie trzech godzinach w głównym zbiorniku ryba dogadała się z resztą obsady, dopuszcza do siebie wargatka, pięknie prezentuje swe wdzięki przy przedniej szybie, zajada końcówkę zielonych glonów ze skał i o dziwo po takich przeżyciach ani jednej kropki dotychczas nie zauważyłem. Do aklimatyzacji przygotowywałem się dobry tydzień, zapobiegawczo podłączyłem lampę UV, nakupowałem suplementów oraz uzbroiłem się w zapasy czosnku aby być jak najlepiej przygotowanym. Mam nadzieję że nic się nie zmieni, nie trzeba będzie się martwić a jedynie cieszyć oko nowymi okazami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WojciechM Zgłoś Napisano 22 Lipca 2013 Wysypka zależy od stresu, zmiana parametrów wody, zmiana otoczenia może spowodować krótkotrwałą wysypką z mojego doświadczenia jeśli będzie dłużej niż 2 dni to trzeba przeciwdziałać Cytuj Akwarium 300l+70l sump+żywa skała ok 45kg+cyrkulacja 1x3500l+wave meaker WM-3 +UV18W +1x150w HQI+2x39W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Mario_ Zgłoś Napisano 24 Września 2013 Mojego Hepatusa też (na szczęście) ominęła wysypka. Mam już go drugi tydzień. Zastanawiam się czy to po prostu nie zależy od sklepu, w którym kupiono rybkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 24 Września 2013 A mojego jednak wysypało, po pół roku w baniaku. Podejrzewam stres po dłuższym grzebaniu w akwarium. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 24 Września 2013 ja kupiłem dwa w znanym sklepie Ich nie wysypało, od razu zdechły. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 24 Września 2013 Mój bohater dostaje wysypki regularnie. Po każdym większym czyszczeniu zbiornika, wpuszczeniu nowej ryby i wszystkim tym co wiąże się z jego stresem. Trwa ona do kilku dni, obejmuje tylko ciało bez płetw i znika równie szybko jak przyszła. Jako jedyna ryba przeżył "prawdziwą" ospę w moim akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 24 Września 2013 ja kupiłem dwa w znanym sklepie Ich nie wysypało, od razu zdechły. Nie ma czym się chwalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach