Skocz do zawartości
Macc

Prośba o opinię w sprawie sumpa .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie budowy swojego pierwszego akwarium i ma pytanie czy do zbiornika 225 l. sump o wymiarach ( dł/szer/ maksymalna wysokość ) 58x30x45 spełni swoją rolę czy będzie ciasno .

Czytam posty o sumpach i po prostu już dostaję " korby " i jestem dalej zielony w temacie .

A może lepiej odpieniacz Deltec MCE 600 i bez sumpa przy tak małych wymiarach .

Akwarium jest bez otworów i myślałem o pudełku przelewowym .

I teraz jakie pudło o jakim przepływie , jaka pompa , jaki odpieniacz do tak małego sumpa ?

Wiem że wiele pytań ale po prostu nie wiem jak się do tego zabrać .

Będę wdzięczny za pomoc , może ktoś ma "gotowca" , projekt tak małego sumpa :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję .

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki by to nie był odpieniacz to i tak sump ci sie przyda, umiescisz tam kupę gratów typu grzałka, czujniki dolewki i tego typu sprawy, plus różne media filtracyjne jak węgiel, siporax , glony czy co tam ci wpadnie do głowy.

Przy takiej wielkości sumpa (wcale nie wydaje mi sie taki mały) możesz np dwie komory zrobić tylko , wysokość to 40cm Ci chyba wystarczy a łatwiej będzie w nim manewrować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawaj sump i to bez zastanawiania się. 2 komory 1-wsza na spływ grzałkę i odpieniacz, 2-ga na powrót (tak z 16-18cm) zamiast pudełka przelewowego pomyślałbym o kominie zewnętrznym, pompa powrotna NJ 2300 lub 3000 odpieniacz polecam schurana 120

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump nie jest maly ale jak dasz rade zrobic wiekszy to zrobwiekszy zawsze se miejsce przyda w nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......dziękuję za rady , tak więc stawiam na sumpa , dwie przegrody + pudło przelewowe .

Proszę jeszcze o radę jakie pudło wybrać , czym się kierować przy zakupie , czy wogóle sa jakieś istotne różnice między nimi .

Edytowane przez Macc (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zamiast pudła dać komin zewnętrzny? Taniej wychodzi pomyśl o tym.

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz pudełka z sysemem durso, najlepiej wybierz takie, które ma 2 spływy - normalny na którym będziesz mógł zaworem ustawić i przelew awaryjny.

Ja mam pudełko blau z systemem durso i da się to tylko wyregulować aby nie hałasowało z niewielkim przepływem wody. Z jednym spływem pudełko to kiszka. regulacje pozomu wody w akwarium będziesz musiał robić tłumiąc pompę co zmniejszy jej strumień.

Najlepiej jednak pomyśleć o kominie, ale wtedy zdaje się trzeba akwarium nacinać na żywca robić grzebień w szkle :), albo koronę ale to nie zawsze jest praktyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komin jest pewniejszy niz pudelko....

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie komin ,czym jest 90 zł za przelw przy takiej inwestycji :) .

Edytowane przez LLS (wyświetl historię edycji)

Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdaję sobie sprawę że komin zewnętrzny byłby lepszy , ale podejrzewam że w Wałbrzychu nikt mi tego nie zrobi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy szklarz Ci to zrobi. No chyba że jest leniem

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś za dwa tygodnie będę zawoził zbiornik do Wałbrzycha ,więc mogę pomóc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś za dwa tygodnie będę zawoził zbiornik do Wałbrzycha ,więc mogę pomóc :)

PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz pudełka z sysemem durso, najlepiej wybierz takie, które ma 2 spływy - normalny na którym będziesz mógł zaworem ustawić i przelew awaryjny.

Ja mam pudełko blau z systemem durso i da się to tylko wyregulować aby nie hałasowało z niewielkim przepływem wody. Z jednym spływem pudełko to kiszka. regulacje pozomu wody w akwarium będziesz musiał robić tłumiąc pompę co zmniejszy jej strumień.

Najlepiej jednak pomyśleć o kominie, ale wtedy zdaje się trzeba akwarium nacinać na żywca robić grzebień w szkle :), albo koronę ale to nie zawsze jest praktyczne.

szukałem trochę tych pudełek z dwoma spływami ale coć nie mogę ich namierzyć , orientujesz się może która z firm oferuje takie pudła ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zamiast pudła dać komin zewnętrzny? Taniej wychodzi pomyśl o tym.

najgorsze jest to iż akwarium już stoi w domu i musiałbym szukać dobrego fachowca do wykonania komina zewnętrznego i cięcia szyby , a to może być problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne pudełko z dwoma spływami znalazłem tu

http://erybka.pl/product-pol-4912-Skimz-OM5000-Overflow-Pudelko-przelewowe.html

Ale... jest to pudełko z dwoma durso ale o dużym przepływie.

Powiem inaczej - pewnie i durso można by ustawić żeby nie siorbało (wiele osób opisywało to na forum) ale mi zależało na dużym przepływie przez sump i mocnym strumieniu powrotu obiegu do akwarium. Pompa obiegowa 3500l/h. Standardowe pudełko nie wyrabiało takiej ilości wody bez siorbania. Dodatkowo regulacja poziomu wody na spływie jest lepsza niż tłumienie pompy lub bypasy.

Ja kupiłem używane pudełko http://erybka.pl/product-pol-1922-Blau-Overflow-1500-Pudelko-przelewowe.html za 100 i dorobiłem sobie drugi przelot. Jeszcze nie odpalałem instalacji, zrobiłem tylko taki szybki test oryginalnego pudełka. Myślę że pod koniec tego tygodnia będę już miał wszystko uruchomione więc będę mógł coś dokładniej powiedzieć czy przeróbka zdała egzamin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek,

masz akwarium i odpowiedz Przemka, ze Cie odwiedzi i poskleja te pare szybek, a Ty znowu o pudelku ? Taki szklarz w domu to super okazja ! :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek,

masz akwarium i odpowiedz Przemka, ze Cie odwiedzi i poskleja te pare szybek, a Ty znowu o pudelku ? Taki szklarz w domu to super okazja ! :thumbup:

Stani , wczoraj właśnie rozmawiałem z Przemkiem , niestety nie wybiera się do Wałbrzycha osobiście :wallbash: , chociaż tak zrozumiałem i miałem taką nadzieję że uda mi się to załatwić i odpłatnie mi to zrobi .

Tak więc chyba jednak pudło , albo zupełnie zrezygnuję z sumpa , już sam nie wiem co zrobić :wallbash: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

225 litrowe akwarium bierzesz pod pache i idziesz do szklarza, niech wierci. Bez sumpa to nie akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne pudełko z dwoma spływami znalazłem tu

http://erybka.pl/pro...przelewowe.html

Ale... jest to pudełko z dwoma durso ale o dużym przepływie.

Powiem inaczej - pewnie i durso można by ustawić żeby nie siorbało (wiele osób opisywało to na forum) ale mi zależało na dużym przepływie przez sump i mocnym strumieniu powrotu obiegu do akwarium. Pompa obiegowa 3500l/h. Standardowe pudełko nie wyrabiało takiej ilości wody bez siorbania. Dodatkowo regulacja poziomu wody na spływie jest lepsza niż tłumienie pompy lub bypasy.

Ja kupiłem używane pudełko http://erybka.pl/pro...przelewowe.html za 100 i dorobiłem sobie drugi przelot. Jeszcze nie odpalałem instalacji, zrobiłem tylko taki szybki test oryginalnego pudełka. Myślę że pod koniec tego tygodnia będę już miał wszystko uruchomione więc będę mógł coś dokładniej powiedzieć czy przeróbka zdała egzamin.

ok , dzięki za informację i czekam na wyniki Twoich przeróbek .

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jest alternatywa , kupić akwarium z kominem takim jak chcesz w cenie pudełka :) Gdybym był osobiście w tych rejonach to bym pomógł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.