Skocz do zawartości
Jałoś

Co się dzieje z montiporą

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zaczyna mi wyglądać montipora:

1137-montipora2.jpg

Co się z nią może dziać i dlaczego? (chodzi o te białe placki)

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbielała częściowo, nie zaaklimatyzała sie.możesz sprubowac usunąć ten sbielały kawałek jednak skonsultuj sie jeszcze z kimś bardziej doświadcnym w spsach

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@błażej: to jest ta sama montipora. u mnie od pierwszej chwili, gdy przyjechała jest żółta, a tam była zielona

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewyrazne zdjecie.

Moze schodzic bo po prostu nie odpowiadaja jej warunki w akwa.

Ale moga byc tez inne przyczyny, sprawdz swojego korala pod katem pasozytow z ponizszego linku - najlepiej wieczorem lub w nocy

http://www.reeffarmers.com/tracygraynudi01.htm

Jesli je namierzysz to szesciopregi albo chrysus.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

białe placki na brzegach to po prostu przyrost, później zarośnie polipami.

Czy widzisz drobne polipki, są rozwinięte?

Kolor w dużej mierze zależy od światła, im niższa temp barwy światła tym bardziej żółty kolor, im więcej aktyniki tym bardziej soczyście zielono.

Dla mnie te brzegi wskazują, że ma silny przyrost, a jeśli coś w środku nie tak, może jakieś mechaniczne wcześniejsze uszkodzenia?

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rah: te białe bezpolipkowe brzegi rozumiem. mi chodzi o te białe placki w środku (np. lewy dól montipory i tam w środku korala pojawiła się biała plama) o te białe plamy się martwię. na tej w lewym dolnym rogu nie ma polipków, na tej białej plamie wyżej i bliżej krawędzi korala są polipki ale starsznie małe i niezbyt wyraźne

@tdew: dzięki za link. nic takiego o czym mowa (tew różne robaczki) nie widzę ani na montiporze ani w jej okolicy.

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postaraj sie zrobic porzadne tzn ostre zdjecie.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tdew: daj mi maila to ci wyślę normalne zdjęcia. tu jest ono skompreowane do wymaganych rozmiarów.

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz pewności co z nią jest to odłam palcami tą górną najlepiej wyglądającą część ze 3x3 cm i przyklej do skałki. Jeśli coś będzie nie tak z resztą to może uratujesz tą, a jak będzie wszystko ok to zostaną dwie. Ja jedną łamię co jakiś czas przy czyszczeniu szyb więc co chwilę jakieś szczepki robię. To jest chyba najłatwiejszy koralowiec do rozmnażania no i też najłatwiejszy zarazem do łamania :)

A fotki faktycznie niewiele mówią o charakterze tych "zbieleń"

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak długo to masz>>??od kiedy zaczeła ci bieleś i czy przypadmien nie spadła na jkąś skałke??

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tdew@wp.pl

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jałoś

Pod jakim światłem umieściłeś tą montiporę. U mnie była na dnie zbiornika (60cm) pod żarnikiem AC 14kk 400W, do tego 2x54W aktyniki. Jeżeli plamy nie rozszerzają się to ją poprostu zostaw, zbielałe miejsca zarosną tkanką. Jeżeli się powiększają to przenieś korala w mniej oświetlone miejsce bo może być poparzony, ewentualnie jak pisał błażej jeżeli zetkneła się z jakimś innym twardzielem to mogła zostać poparzona. Generalnie ta montipora u mnie w zbironiku rosła już w kilku miejscach, nawet 30cm bezpośrednio pod żarnikiem i nie było z nią problemów.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pawel: montipora nie dotknęła innego twardziela bo jest jedyna. Leży pod 2*24W ok 40 cm pod świetlówkami.

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3<1

PO4=0

Kh=9

takie mam ostatnie wyniki sprzed tygodnia. dziś może jutro zrobię testy i będą świerze wyniki

co do krabów i innych stworzeń: czasem przewali się po niej jakiś krab, czasem siedzi na niej SAlarias Fasciatus

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem fotki, to raczej nie sa pasozyty, zadnego nie widac. Pewnie to kwestia warunkow, na lepszych zdjeciach widac ze problem mocniej lub slabiej wystepuje prawie na calej powierzchni korala. Kroic tez nie ma sensu, akurat w jej przypadku nie ma efektu lawinowego schodzenia duzej czesci korala poczawszy od malego punktu. Jesli ma zejsc to zejdzie niezaleznie od tego w ilu bedzie kawalkach.

Poza tym masz takie sobie swiatlo, 48W to niewiele, montipory nie sa w tej kwestii wybredne ale wydaje mi sie ze to za malo.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tdew: właśnie wydaje mi się, że to jest kwestia za małego światła dla niej. Próbować przenieść wyżej tzn bliżej światła?

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Jalos.

Czy inne korale wygladaja O.K.? Byc moze, ze przy PO4 = 0 zaczynaja glodowac.

Pozdrawiam.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje przenieść wyżej, ok 10-20cm od świetlówek, może rzeczywiście jest poprostu za ciemno.

@stani

Nie wydaje mi się żeby przyczyną było głodowanie, u mnie po4, no3, no2 jest równe zero od bardzo dawna i mie mam żadnych problemów, wręcz przeciwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Pawel!

Czy dodajesz cos co mogloby byc pozywieniem dla korali ? Jezeli nie to musisz na te zerowe wyniki zwrocic uwage. Korale moga pozegnac sie w ciagu jednej nocy. Juz to przerabialem.

Moze tez tak byc, ze te testy sa nieodpowiednie.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam testy Salifert'a . Nie dodaje ?adnego po?ywienia. Ale glony rosn? wi?c w wodzie napewno jakie? ?ladowe ilo?ci azotan?w i fosforan?w s?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.