bleq Zgłoś Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Witam Koledzy powiedzcie mi jak to jest mozliwe ze tydzien po wymianie wszystkich wkładow oraz membrany osmozy tds pokazuje mi 099 !!!!!????? moj zestaw to wegiel aktywowany--> filtr sedymentacyjny-->wegiel aktywowany-->filtr sedymentacyjny --> osmoza--> żywica . wszystko firmy UMTS tds mam zalozony przed i po zywicy przed zywica czyli na wyjsciu filtra RO pokazuje mi 099 po zywicy pokazuje 100 ok zywice mam do wymiany co zrobie dzis ale skad na wyjsciu ze swiezego zestawu osmozy pokazuje 099 ???? wode z kranu mam ciut ponad 400 wiec nie ma jakiegos dramatu zeby tylko filtr do 100 potrafil zrobic poza tym na starym zestawie ktory wymienilem tds pokazywal ok 040 Z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam Edytowane 16 Maja 2013 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaSS Zgłoś Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Po pierwsze z żywicą coś musi być nie tak a po drugie masz węgiel zaraz przed membraną i jeżeli go porządnie nie wypłukałeś to mógł zniszczyć membrane jak puścił "dyma". Edit: Widze że zedytowałeś i jednak nie masz węgla przed osmozą. Przepłukałeś prefiltry a w szczególności wegiel pomijając membrane przed uzyciem? Masz odpowiednie ciśnienie w kranie? Edytowane 16 Maja 2013 przez LukaSS (wyświetl historię edycji) Cytuj xxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 16 Maja 2013 Hm... ja mam przed żywica 6-7. Na pewno osmozy jakoś odwrotnie nie zamontowałeś, czy co? Bo to wygląda, jakby tylko te filtry zrobiły swoje. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 16 Maja 2013 zle za pierwszym razem zapisalem przed osmosa mam sedyment osmoza dobrze podlaczona bo z drugiego wyjscia jest 450 teraz jak troche tam pomotalem to pokazuje na wyjsciu z osmozy 008 zywica do wymiany ale bede mial za kilka dni powiedzcie mi czy bez zywicy lac do akwa wode ??? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 16 Maja 2013 jak Ci pokazuje 008 to spokojnie możesz lać przez te parę dni baniak Ci nie wyleci w powietrze:) Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 16 Maja 2013 bleq pozwól że się podwieszę w Twoim temacie. Dzisiaj zamontowałem RO DI całkiem nowy i wynik mnie niesatysfakcjonujące. Czy muszę dodać jeszcze jeden filtr z żywicą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 jak dolozysz di to bedziesz mial 000- 001 ja tak wlasnie mialem wczesniej a teraz nie wiem co jes grane moze mam tdsa uszkodzonego bo go pare razy lekko podlalem Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 @walpie ale te 438 ppm jest przed membraną czy po? Teoretycznie TDS też się powinno kalibrować Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 Nie dawało mi to spokoju i rozebrałem wszystko od nowa. Okazało się że wężyki były w membranie zamienione ten czerwony, który idzie do kanalizy był na miejscu wody czystej. Mój błąd nie sprawdziłem tylko podłączyłem tak jak przyszło ze sklepu, a tu sobie ktoś żarcik zafundował lub się pomylił. Już jest wszystko na miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach