Skocz do zawartości
jacekberetłódz

Rhodactis sp. 07 jak oddzielić od skały

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje waszego sprawdzonego sposobu jak oddzielić rhodactisa od skały nie wyjmując jej ze zbiornika ,

przy próbie jakiego kolwiek działania grzyb się broni i wypuszcza cieniutkie nitki

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Innego sposobu nie ma, jeśli mocno jest przyrośnięty i nie ma szans by go podważyć (ja używałem mały śrubokręt) to albo go odetniesz albo oderwiesz na siłę .Na pewno będą z niego wylatywać te nitki i farfocle , po prostu się broni.Z każdego kawałka jaki zostanie na skale wyrośnie nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddzielić to jest zabawa, ja robiłem plastikową łyżeczką. Długo to trwa, lecz odszedł cały. Weź załóż rękawiczki, bo mnie coś musiało użreć (rhodactis, wieloszczet albo inne dziadostwo) w palec bo przez miesiąc miałem jakoś dziwnie czerwono fioletowy i swędział, szczypał :/

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei używam wykałaczki, też długo trwa ale odchodzą grzybki od skały w całości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te nitki i farfocle które pływają od rhodactisa mogą zaszkodzić reszcie życia w zbiorniku ??

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą. Jeśli spadną na inne grzyby, rozpuszczą się one w kilka godzin (jeśli mówimy o brązowych, rozpaćkanych glutach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Ja przy takich operacjach daje dorażnie na parę dni węgiel, zawsze wyciągnie jakieś toksyny z wody.

Czasami udawało się oddzielić grzybki od skałki wykałaczką , plastykową łopatką od lekarstw lub małym śrubokrętem jak były mało przyrośnięte.Mam odmianę Rhodactisów niebieskich gdzie grzyb ma 15cm średnicy a spód cały przyrośnięty w koło skałki i jest problem ,jak by go nie podważać to nie ma szans by odszedł.Oderwałem na siłę , poleciały farfocle, grzybek poszedł na inną skałkę i po czasie przyrósł.Nie ma problemu , szybko się regenerują.Niektórzy to mają nawet plagę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam sposób z małym śrubokrętem. czasami jest tak że grzyb rośnie na glonach wapiennych więc śrubokrętem trzeba zedrzeć glon i nie uszkadza się w ten sposób grzybka (tym śrubokrętem to dosyć mocno trzeba pojechać po skale)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja biore brzeszczot, i "Ciach go" razem z malutkim kawałkiem skały

2ef676195c8b05cd1669c2e6d8531c1fu977a854.png

Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue,

Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35,

Jebao RW4 + JVP 110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam najlepiej odciac z małym kawałkiem skały :) i mamy spokój z przymocowywaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można ustawić cyrkulację żeby woda silniej działała od spodu i za kilka dni sam się oderwie, u mnie zadziałało.

Wysyłane z mojego MID08 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cyrkulacją potwierdzone i nie trzeba zbyt dużo robić ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.