Skocz do zawartości
otarod

Pacific Sun Black Python 110W Masterd - ustawienie mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni jestem posiadaczem lampy Black Python 110W. Mam akwarium 80/40/40 128l. Wcześniej świeciłem 4x24 T5 (2 bluplus 1 purple i 1 aquablue special). Podoba mi się kolor "morski" - wchodzący bardziej w niebieski :) dlatego program aklimatyzacyjny nie bardzo mi sie podoba a chciałbym żeby od samego początku cieszyło mi oko, zwłaszcza że program aklimatyzacyjny ma trwać az 60 dni. Próbowałem znaleźć coś na forum lub w sieci ale niestety nie udało mi się. Z postów tutaj wyczytanych wynika żeby nie popalic korali nie mogę świecic od razu z mocą docelowa. Jako moc docelowa przyjmuje 0,6w w led na 1 litr czyli 125 x 0,6 = 75w. Moje obliczenia może są błędne ale obliczyć to jakoś musiałem wiec spróbowałem tak: 37 diod Cool White oraz 18 diod Blue (tutaj niestety nie znam proporcji między 450nm Royal Blue a 475 Blue - znaleźć już też nie mogłem) x 3W = 165W(wiem że jest to mniej niż 165W ale jakoś musiałem założyc do obliczen)

Chciałbym zacząć od świecenia 20%White i 50-55% Blue co wyjdzie według obliczeń z góry jakieś 49W. Lampe mam powieszoną jakieś 12 cm nad akwarium. Cichłem zacząć od świecenia 5h i co 2 dni wydłużać o 1h, a resztę doby księżycówka na 2%. Co myślicie o takim sposobie obliczenia bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Czy proporcja bedzie odpowiednia dla korali. Chciałbym żeby mi sie podobało i koralom.

Z obsady nie posiadam dużo bo nie chce ładować korali dopóki nie uporam sie do końca z dino, cyjano i glonami. Parametry według saliferta mam wszystko w normie a po4 i no3 niewykrywalne - ale jakoś im nie wierze do końca bo skąd te glony(?). Z korali mam kilka szczpek montipor w tym 3 talerzowe. Do tego seriatropore i stylophore i 2 LPS - caulastrea i euphyllia.

Mam nadzieje że wiekośc mojej wypowiedzi nie odstraszy osob które się na tym znają. Chciałbym żebyście przeczytali i odpowiedzieli mi bo wiem że moge sie bardzo mylic.

i jeszcze jedno pytanie. Czy muszę od razu dozować jod. Myślałem o płynie Lugola tylko nie wiem w jakiej ilości. Konieczy jest test na zawartość jodu? Trochę drogi ale jak konieczny to będę musiał kupić. Pozdrawam

Edytowane przez otarod (wyświetl historię edycji)

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.