Skocz do zawartości
Przemek78

Przyszła kolej i na mnie- skromne 64 litry

Rekomendowane odpowiedzi

Kicajec, Slovy- zapewniam was, że to wylinka. Sam się dałem nabrać bo kiedy to zobaczyłem w skałach to myślałem, że kraba szlag trafił. Jednak kiedy się bliżej przyjrzałem to zobaczyłem, że krab biega obok- no i wszystko się wyjaśniło.

Urban15- matrix płuczę ale rzeczywiście jakoś nie jestem z niego zadowolony. Za każdym razem kiedy uruchamiam kaskadę wylatuje z niej jakiś pył. Nawet po wypłukaniu i wyczyszczeniu filtra. Chyba zrobię jak mówisz. A na co zamieniłeś, na zwykła ceramikę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam trafiłem na twój wątek przypadkiem i od razu mi się rzuciło w oczy że masz matrixa w kaskadzie, też miałem ten wkład w filtrze, moja mała rada albo go płucz często żeby się tam syf nie zbierał(np. przy podmiance) albo od razu wywal do śmieci, u mnie zalegał parę miesięcy po czym go usunąłem i od rączki akwarium zaczęło się stabilizować. Pozdrawiam

No i wywaliłem tego matrixa- miałeś rację, od razu się poprawiło. Woda przejrzysta, piasek czysty, coś się zmieniło i idzie w dobrą stronę. A zamiast matrixa dałem wkład gąbkowy a na samo dno pod koszykami watę. Filtr płuczę co 3-4 dni a stratę wody uzupełniam świeżą solanką (około 0,5 - 1 litr), oprócz tego oczywiście podmiana co sobotę (4-5 litrów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kicajec, Slovy- zapewniam was, że to wylinka. Sam się dałem nabrać bo kiedy to zobaczyłem w skałach to myślałem, że kraba szlag trafił. Jednak kiedy się bliżej przyjrzałem to zobaczyłem, że krab biega obok- no i wszystko się wyjaśniło.

Urban15- matrix płuczę ale rzeczywiście jakoś nie jestem z niego zadowolony. Za każdym razem kiedy uruchamiam kaskadę wylatuje z niej jakiś pył. Nawet po wypłukaniu i wyczyszczeniu filtra. Chyba zrobię jak mówisz. A na co zamieniłeś, na zwykła ceramikę?

Zwracam honor....u mnie podobny motyw z pustelnikiem,Wsadził już tyłek w skałę i w zasadzie myślałem ,że to jego koniec bo wyłowiłem kraba ,okazało się jednak później ,że to wylinka, bo krab kilka dni później śmigał już po akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Dawno tu nie zaglądałem, ale też niewiele się dzieje w moim akwarium... Generalnie to prowadzę zbiornik chyba w najprostszy sposób jaki się da :), nie robię testów, nie leję żadnych mikroelementów, nie używam absorbentów. Tylko prosta filtracja i mini odpieniacz, podmianki po 5 l w tygodniu oraz dwa razy w tygodniu czyszczenie filtra z zalaniem go świeżą solanką- czyli dochodzi po ok. 3 litry w tygodniu. Używam soli Reef Crystals. Dwa, trzy razy w tygodniu dodaję "papu" dla korali, tzn. Korall Fluid... i to wszystko.

Od jakiegoś 1,5 miesiąca zero glonów, piasek w miarę czysty mimo, iż akwarium stoi przy oknie. Wcześniej musiałem czyścić szyby 2-3 razy dziennie! Ostatnio mam tylko drobny problem, który pojawił się w wyniku wczasów :)- 2 tygodnie kiedy podmiany były zmniejszone o połowę i chyba zbyt obfitego karmienia dały o sobie znać w postaci osłabionych korali. Zwiększyłem podmiany i po "kielichu wódki" :) i chyba jest lepiej.

Z obsady doszła xenia pulsująca, która w ciągu dwóch tygodni zwiększyła swoje rozmiary ze 4 razy!

W tej chwili intensywnie myślę... jak pozbyć się tej kaskady i przejść na sumpa bez nadmiernej ingerencji w zbiornik. Tylko dlaczego te pudełka przelewowe są takie drogie?

Pozdrawiam i poniżej wstawiam kilka zdjęć...

http://imageshack.us/a/img196/6103/zir6.jpg[/img]"]http://zir6.jpg

http://sy5t.jpg

http://qtwa.jpg

http://gtd1.jpg

http://ms9.JPG

x701.jpg

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz dopiero trafiłem na ten temat, akwarium ładne, ale:

a stratę wody uzupełniam świeżą solanką

Chodzi o wodę, która wyparowała? Od kiedy uzupełnia się to solanką, przecież zwiększasz przez to zasolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz dopiero trafiłem na ten temat, akwarium ładne, ale:

a stratę wody uzupełniam świeżą solanką

Chodzi o wodę, która wyparowała? Od kiedy uzupełnia się to solanką, przecież zwiększasz przez to zasolenie.

Oczywiście NIE chodzi o wodę, która wyparowała :). Może napisałem trochę zawile ale miałem na myśli, że czyszcząc filtr kaskadowy FZN-3 wymieniam w nim wodę, i tyle. Wyparowaną wodę uzupełniam wodą RO+DI za pomocą prostej automatycznej dolewki DIY.

Edit:

W poprzednim poście jest napisane, cytuję:

"podmianki po 5 l w tygodniu oraz dwa razy w tygodniu czyszczenie filtra z zalaniem go świeżą solanką- czyli dochodzi po ok. 3 litry w tygodniu"

Nie ma tu nic o uzupełnianiu wyparowanej wody solanką... :dizzy: ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś się dzieje... Mam wrażenie, że coś mi psuje wodę, tylko co?

Ostatnio trochę marnieją mi korale, nie otwierają się, albo się nie pompują, tylko birareum, zoantusy i xenia są ok, po rybach też nic nie widać. W ciągu ostatnich dwóch tygodni podmieniłem ponad 2 razy więcej wody niż normalnie, zacząłem lać wódką. Dwa trzy dni jest ok i potem znów to samo. Zrobiłem testy PH i KH, czekam jeszcze na NO3 i PO4. PH i KH są ok. Stawiam, że to azotany, tylko co jest przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej wodki radze sie wycofac,wczesniej czy pozniej zrobisz z akwarium bajoro. Pisze po probach w Reefmaxie,koledzy z forum ostrzegali,ze przy oryginalnym (czytaj raczej slabym) odpieniaczu na dluzsza mete raczej sie tej metody nie da stosowac.I mieli racje. Lalem vsv przez kilka tygodni w dwoch dawkach dziennie,zwiekszajac bardzo powoli dawke,tj. co tydzien o 0,2 ml/dzien i gdy doszedlem do dawki 0,8 ml dziennie (przez niecaly tydzien podawana w jednej dawce dziennie) akwarium zaczelo przypominac bagno - olbrzymie ilosci glonow na szybach,a na piachu kozuch z obumarlych bakterii.Masakra. Przestalem lac vsv z dnia na dzien,podmianka 10% i po kilku dniach znow w akwarium czysciutko :D.

baszurek nadaje mobilnie...(bez polskich znakow,gdyz po edycji wychodza krzaki)...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś się dzieje... Mam wrażenie, że coś mi psuje wodę, tylko co?

Ostatnio trochę marnieją mi korale, nie otwierają się, albo się nie pompują, tylko birareum, zoantusy i xenia są ok, po rybach też nic nie widać. W ciągu ostatnich dwóch tygodni podmieniłem ponad 2 razy więcej wody niż normalnie, zacząłem lać wódką. Dwa trzy dni jest ok i potem znów to samo. Zrobiłem testy PH i KH, czekam jeszcze na NO3 i PO4. PH i KH są ok. Stawiam, że to azotany, tylko co jest przyczyną?

małe akwarium - 4 ryby + korale +ślimaki... słabe odpienianie

i pewnie brak bakterii...

piszesz, że w ciągu dwóch tygodni robiłeś dwa razy podmianę... czyli sam sobie odpowiedziałeś... zbyt duże skoki parametrów w krótkim czasie...

Oczywiście gdybam - bo tak naprawdę nie wiadomo co się dzieje...

Piszesz, że nie robisz testów - ja też ich nie robię. Ale ja nie robię (już) gwałtownych zmian w akwarium. Przy tak małym akwarium - niestety trzeba uważać z karmieniem i podmiankami.

Proponowałbym przy następnej podmianie za 2 tyg dolać trochę bakterii i zostawić akwarium samemu sobie. Ogranicz karmienie jeśli oczywiście się da...

Przy podmianie przekop piasek - kup odmulacz i wyczyść piasek.

znam kilka osób, które trzymają xenie tylko po to, żeby widzieć czy woda jest ok... Ja sam zauważyłem, że jeśli zaczyna brakować jakichś mikroelementów, xenia zwija końcówki gałązek - rośnie, ale nie pompuje się cała

Więc skoro xenia ładnie polipuje można (wcale nie trzeba) przyjąć że nie jest źle - być może trzeba dać koralom też dychnąć...

ale...

ja się nie znam :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady...

Tak dla ścisłości to napisałem, że podmiany robiłem nie dwa razy w ciągu dwóch tygodni tylko dwa razy więcej podmian w ciągu dwóch tygodni niż normalnie, tzn. około 5 x 5 litrów. Rzeczywiście były to dość chaotyczne ruchy ale dawały efekt- korale się otwierały i pompowały a po 3-4 dniach znów było gorzej i robiłem kolejną podmianę. Równocześnie jak piszesz zmniejszyłem karmienie, odmuliłem podłoże i czekam aż się wszystko ustabilizuje.

Mam taką teorię, że podczas mojego urlopu (właśnie przed tymi 2 tygodniami) kiedy akwarium opiekowała się zaufana osoba i miała rozpisaną zmniejszoną ilość podmian nagromadziło się na tyle zanieczyszczeń, że zaczęło się dziać jak zaczęło. Kiedy przyjechałem widziałem, że coś się dzieje- choćby to, że na pompce cyrkulacyjnej pojawiła się kępa glonów (Nie widziałem ich od 2 miesięcy). Teraz musi to wszystko wyleźć ze skały i innych zakamarków i właśnie po to te podmiany. Ale rzeczywiście może już starczy i teraz pora dać trochę spokoju całemu systemowi.

A jeśli chodzi o wódkę to wiem, że trzeba wiedzieć kiedy przestać, traktuję to jako okresowe podtuczenie bakterii aby się namnażały. Tak jak w życiu- co za dużo to nie zdrowo :)

Jeszcze raz dzięki za rady i jak coś jeszcze komuś przyjdzie do głowy to liczę, że się podzieli ze mną tą wiedzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do wodki - stosowanie jako doraznego srodka poprawy parametrow jest pomyslem zlym,bo moze byc powodem hustawki parametrow,po chwilowej ich poprawie i zaprzestaniu dozowania,znow sie moga pogorszyc. Zreszta w malym litrazu jakiekolwiek nagle wieksze zmiany przynosza wiecej szkody niz pozytku.Wiem jednak z wlasnego doswiadczenia,ze nie jest tak prosto sie powstrzymac,sam ciagle tez cos tam kombinuje - efekt taki,ze wszystko niby sie kreci,ale nie do konca wyglada tak,jak powinno ;).

baszurek nadaje mobilnie...(bez polskich znakow,gdyz po edycji wychodza krzaki)...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne akwarium. Podoba mi sie jego lekkość, skały w sam raz i super ułożona, będzie cudo:)

64l OW + 20l sump, Rybki JonaFish, chemia AquaForest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Krakus1 :D

Właśnie zrobiłem testy i o dziwo nie jest źle (testy Salifert). Korale też wyglądają lepiej. Dobija mnie tylko ta kaskada, co bym do środka nie włożył to w wodzie pływa pełno pyłu. Wydaje mi się, że to przez brak grzebienia- po prostu te pyłki nie mogą trafić do rurki filtra. Tak sobie obserwowałem ten cały kurz i jak widzę jak brudy przepływają 2 cm od rury.... i nic, to mam ochotę zerwać tę kaskadę i wyrzucić do śmietnika.

Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić? Tylko nie mówcie o sumpie, pudełku przelewowym ani o kubełku bo wiem, że są to jakieś opcje ale na razie próbuję czegoś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wata filtracyjna na falowniki, ja bym obstawiał na to że czyści się jeszcze skała i syf wywala albo piasek pływa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, tak do filtrow jak i do odpieniacza, powinna trafiac woda z powierzchni zbiornika.

Wyjsciem moze byc doklejenie malego "balkoniku" z grzebieniem. To tam powinna byc zanurzona rurka pobierajaca wode do filtra. Warunkiem dzialania jest dbanie o odpowiedni poziom wody.

Inne kombinacje niz sump lub pudelko, przewaznie sie nie sprawdzaja lub nie sa wygodne.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do filtra to rzeczywiście nie wciąga tak jak by się można było spodziewać ale przy czyszczeniu widać, że zbiera pył i drobny syf. Jednak pomimo to też mam pełno śmieci na dnie. Do tego dochodzi średnia kultura pracy tego filtra. Skimmer można przełożyć z jakiegoś taniego filtra np hbl501, delikatna przeróbka i za jakieś 16zł - 20-zł masz skimmer.

Edytowane przez Krakus1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skimmer można przełożyć z jakiegoś taniego filtra np hbl501, delikatna przeróbka i za jakieś 16zł - 20-zł masz skimmer.

To niestety tak nie działa. Sam swego czasu oczepiałem skimmer z HBL-701 do Aquaela FZN-3 i nie sprawdzało się. Bardzo się namęczyłem, żeby działało, a potem wróciłem do HBL-701 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dobrze, że mnie naprostowałeś bo raz, że koledze bym źle doradził a dwa, że sam się do tego przymierzałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... dzięki za rady i uwagi.

Właśnie skończyłem zabawę z kaskadą, tzn. wymyśliłem sobie, że połączę filtr z typowym spływem z grzebieniem. Wykonałem coś w rodzaju pudełka z grzebieniem z tym, że bez wyprowadzenia poza akwarium. Zamiast tego połączyłem filtr od nasady rury zaciągającej ze wspomnianym pudełkiem. Pudełko znajdowało się na drugim końcu akwarium. Wszystko przebiegało nad lustrem wody i nawet działało! Jednak okazało się, że FZN-3 jest za słaby, tzn. nie było zjawiska zaciągania wody przez grzebień, woda sobie po prostu płynęła przez pudełko. Może gdyby zmniejszyć pudełko czy długość grzebienia to byłoby inaczej. Ja miałem grzebień o długości ok. 12cm + 3cm + 3cm, chyba za dużo. Generalnie to trochę się zirytowałem i zniechęciłem do takich kombinacji i na razie zostawiam po staremu.

Stani ma rację woda wpływając przez grzebień przy odpowiednim spiętrzeniu (oczywiście minimalnym) miesza się i wtedy poprzez spływ mamy szansę wyłapać większość zanieczyszczeń, które zbierają się na powierzchni. Każde inne rozwiązanie jest nieefektywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wytrzymałem długo nic nie kombinując...

Obserwując zbiornik zauważyłem, że wspomniane wcześniej drobne zanieczyszczenia (pył) unoszą się mniej więcej do 1/3 akwarium i nie dochodzą do rury zasysającej. Skrócenie rury o jeden segment nadal nie daje efektu- dalej jest za głęboko. Ściągnąłem więc przedłużki rury i na końcówce pierwszego elementu (tego wchodzącego do filtra) zamontowałem sitko z przedłużki. I jest dużo lepiej! Poprawa filtracji wg mnie jakieś 80%, trochę tego jeszcze pływa ale jest o wiele lepiej, powiedzmy, że na poziomie akceptowalnym.

Tak, że jeśli mogę poradzić coś użytkownikom FZN-3 to według mnie rura zasysająca powinna być krótka (tyle co 1 element, bez przedłużki) wtedy zanieczyszczenia, które zbierają się na powierzchni i mieszają się w toni wody (poprzez energię spływu kaskady) mają dużo większe szanse trafić do filtra. Jak napisałem u mnie jest duża poprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze jakiś update z foto? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak idzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.