Skocz do zawartości
robi

Nowy multi LED

Rekomendowane odpowiedzi

Hej znawcy i fachowcy ! co o tym myślicie ? (dyskusja otwarta)

http://reefbuilders.com/2013/05/27/100w-lumia-51-multichip-led-diy-masses/

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jakoś nie przekonuje, bo co jednego korala 100W będziemy naświetlać? Czy może trzeba taką lampkę metr nad akwa powiesić żeby ogarnęła cało powierzchnię :hope: No i pewnie odprowadzanie ciepła jest kluczową sprawą dla takiej lampki i tak dużej mocy.

Nie dajmy się zwariować rozumiem że marketingowcy się głowią i muszą się czymś wykazać ale czy maszynka im więcej ma ostrzy tym lepiej goli?

W moim mniemaniu takie zagęszczenie mocy na małą powierzchnie jest mało praktyczne w oświetlaniu akwarium.

Plusem jest to że fanie musi mieszać barwy tak ze nie ma efektu disco gdzie każdy kolor oddzielnie pada.

Dla mnie to fajne rozwiązanie ale jak by miała tak z 10-20W i kosztowało zbliżona była do adekwatnej mocy klasycznych diod.

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapomniałem dodać, znawcą nie jestem no i fachowcem w tej dziedzinie też nie. Dopiero ruszam z budową swojej lampki.

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest na razie sam moduł, prawdopodobnie zostanie on przysłonięty odpowiednią soczewką, która to zaś rozproszy światło.

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.