Przemek78 Zgłoś Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Witam Ponieważ właśnie wystartowałem z akwarium 60 l przyszło mi rozwiązać problem, którego zresztą od początku się spodziewałem. Mianowicie mówię o "filmie" na powierzchni wody... Jeśli chodzi o mój setup w zakresie filtracji to przewidywałem jedynie kaskadę FZN-3. Zastanawiałem się jak się pozbyć tej zawiesiny, wiem... są tzw. skimery w niektórych kaskadach, jednak nie podobają mi się te rurki wewnątrz akwarium. Wymyśliłem więc pewne "ustrojstwo", które w założeniu ma załatwić sprawę filmu, dodatkowej filtracji czy absorbentów oraz daje ewentualną możliwość montażu odpieniacza poza zbiornikiem. Poniżej wklejam rysunki poglądowe, ciekaw jestem waszych opinii i uwag. Rysunek 1- widok od przodu: - wlot wody poprzez grzebień i dalej pudełko przelewowe, zastanawiam się tutaj również nad zamontowaniem zwykłego węża lub "fajek" szklanych, które również będą działać na zasadzie naczyń połączonych z wymuszonym pompą obiegiem (ale o tym za chwilę) Aha- wymiary całości są tak dobrane aby całość stała za akwarium na szafce (akwa ma wymiary 60x30x35) - z tej strony widoczny jest również wylot wody, taki jak w kaskadach kaskada + odp- widok od przodu.pdf Edytowane 30 Maja 2013 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Dalej mamy rysunek 2- widok z tyłu - woda wpada poprzez pudełko przelewowe do komory filtracyjnej gdzie zaciągana jest przez pompę obiegową do komory odpieniacza - z komory odpieniacza przy "przepełnieniu" wylatuje na zewnątrz jak z klasycznej kaskady Chętnie wysłucham opinii, krytyki, rad.... kaskada + odp- widok od tyłu.pdf Edytowane 30 Maja 2013 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2013 Wersja powiększona- panel filtracyjny bez ingerencji w akwarium kaskada + odp- max-2.pdf kaskada + odp- maxi.pdf Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2013 A z czego planujesz to wykonać? Powiem Ci tak - mnie już mój panel wk.... To są naprawdę urządzenia mające mało miejsca w środku, weź sobie dorysuj jeszcze swoją rękę w tym Sketchupie i zobacz co tam zdziałasz. Niby fajne ale upierdliwe Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2013 Musisz rozplanować wszystko b. ergonomicznie. Weź pod uwagę umieszczenie grzałki, odpieniacza i adsorbentów. Oraz włókniny. Odpowietrzenie pudełka możesz podłączyć do zwężki venturiego przy pompie pomiędzy panelami, wtedy będziesz miał automatyczne odpowietrzanie. A gdyby zastosować pompę na igle i dwie zwężki, mógłbyś to zintegrować z odpieniaczem, Wtedy całośc obsługiwała by jedna pompa. Jest to wykonalne, uważam że gra warta zachodu - nie będziesz miał sprzętu w baniaku, a filtracja będzie b. sprawna. Tylko musiał byś zaprojektować wszystko od podstaw, no i kleić samemu, lub u któregoś z forumowych speców. Koszty będą, ale efekt wart zachodu... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2013 Bartek- zdaję sobie sprawę, że panele są jak to określiłeś upierdliwe dlatego zdecydowałem się tylko na kaskadę FZN-3, tylko wkurza mnie ten film na powierzchni wody, stąd ten pomysł (raczej w tej mniejszej wersji, czyli z dwoma komorami), no i będzie gdzie włożyć odpieniacz jeśli zajdzie taka potrzeba. Marek- bardzo trafne uwagi, myślałem o tym samym- zwężka venturiego do odpowietrzenia pudełka no i pompa do odpieniacza. O ile ze zwężką nie ma specjalnego problemu to już ze zintegrowanym odpieniaczem jest trochę zabawy z jednocześnie niepewnym efektem. Jeśli chodzi o pytanie z czego chcę to wykonać to myślałem o szkle- wiem karkołomne zadanie . Może się w to pobawię a jak będzie wykonane to na pewno pokażę efekt. Dzięki za uwagi i komentarz Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2013 Jeśli chodzi o film to w słodkowodnym przy FZN-2 zrobiłem sobie skimmer w postaci pudełka po tabletach mulsujących i połączyłem go z główną owalną rurką wężykiem chyba 10/8. Zbierało to ładnie, lecz przy systematycznych dolewkach. Pomyśl nad Tunze 9004 cena około 520zł - i masz odpieniacz, który zbiera film z powierzchni. Do panela też musisz włożyć odpieniacz, policz sobie robociznę, materiał, pompy. Nie widziałem tego Tunze na żywo, ale ja już bym się drugi raz w majsterkowanie z panelem nie bawił, chociaż majsterkować bardzo lubię Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_KRISU_ Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 co do filmu to jo ustawił pompa cyrkulacyjno do góry i wzburzo mi tafla i filmu nie mom Cytuj Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5 Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt http://nano-reef.pl/...oblemy-i-posty/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 co do filmu to jo ustawił pompa cyrkulacyjno do góry i wzburzo mi tafla i filmu nie mom Może dlatego, że masz panel W niektórych baniakach tworzy się dużo filmu, w innych mniej. U mnie, przez pierwsze 3-4 miesiące filmu było sporo. Teraz trochę i cyrkulacja na powierzchnię wystarcza. Pomysł zacny. jak tylko będzie działał, pewnie będzie się cieszył powodzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_KRISU_ Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 mi to powiedzioł Artur 85 łon mo 180 L i sump na dole u niego to działa więc jo też tak zrobił i u mnie też działo film mi sie urwoł pomysł fajny a i napowietrzenie wody sie zwiększo przez to więc same plusy Cytuj Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5 Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt http://nano-reef.pl/...oblemy-i-posty/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2013 To, że filmu nie ma na powierzchni to nie znaczy, że go nie ma w ogóle. Po prostu "brud" został rozproszony wewnątrz akwarium. Wydaje mi się, że nie bez powodu w akwariach morskich zazwyczaj stosuje się przelew w formie grzebienia, gdzie właśnie z powierzchni (bo tam mocno gromadzą się nieczystości) wpada woda do systemu filtracji. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach