Skocz do zawartości
ZiZi

Marea & Eheim

Rekomendowane odpowiedzi

Mam lacznie 3 pompy - wszystkie maja byc jako cyrkulacyjne.

Dla testow zalaczylem pierwsza z kubla 2250 (wydajnosc 1200 l) - z 400 l baniaka zrobil mi wirowke. Myslalem, ze marea 4400 rozsadzi akwa - okazalo sie, ze ledwo sie saczy... jak z kranu w wannie...a 3200 jeszcze gorzej. Dodatkowo Eheima nie slychac... za to marea - obie sa dosc glosne.

Macie jakies doswidczenia w tym temacie? Jedna pompa eheim z powodzeniem zastapi 3 marea 4400... jednak wiekszosc na formum kupuje marea - dlaczego ?

Jak jest z OR3500?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marea troche inaczej dmucha. Ma szeroki strumien wody a nie jak zwykle pompy punktowo.

Moja marea 6000 jest cicha i naprawde niezle dmucha.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy pompami eheim (czy innymi ze zwykłym wirnikiem np OR) a marea (czy też tunze stream) istnieje spora różnica. Pierwsze będą wytwarzały silny strumień wody przy relatywnie małym przepływie, natomiast drugie będą wytwarzały słaby strumień za to szeroki i o relatywnie dużym przepływie wody. Jeżeli szukasz pomp cyrkulacyjnych polecam drugi typ pomp, ale na twoim miejscu wybrał bym tunze np 6060 (wydajność 6000l/h, przy mocy 11W, bardzo ładnie dmucha), mam taką u siebie i jest cichutka. Nie wiem jak jest z marea, ale tunze przez pierwszy miesiąc są głośniejsze bo muszą się dotrzeć.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ustwie marea pod lustrem wody (pionowo do gory).. to ledwo nad nim wystaje strumien wody, eheim z metr wyzej... przeklada sie to na cyrkulacje w zbiorniku. Widac, ze woda sie rusza, po kilku sekundach, wraca woda wypchenita przez eheima (obieg)...marea tloczy szroki strumien ktory nijak ma sie co cyrkulacji.

Eheima nie slychac... szum tla... marea po zblizeniu do szyby wyje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel - po co mi duzy przplyw wody...skoro nie wplywa to dobrze na cyrkulacje.. nic sie nie dzieje. Za to pompa eheima robi co to powinna... miesza wode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZiZi

Korale lubią delikatny prąd wody, jeżeli skierujesz wylot z eheima na jakiegokolwiek korala to polipy się nie otworzą. Sukces zapewni Tobie delikatny prąd wody ale szeroki strumień. Nie wiem jak jest z marea ale tunze 6060 dmucha bardzo ładnie a prąd wody jest wyczuwalny 120 cm od pompy.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysle na tym pawel, moze masz racje, eheim jest wyczuwalny z 4 metrow, jak nie wiecej... troche mnie uspokoiles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze cos nie tak z ta Marea? Napewno strumien jest bardziej rozproszony ale ogolnie w akwa powinien byc wiekszy ruch niz przy tym Eheimie. Nie moge sobie wyobrazic jak pompa 1200 l/h moze w 400 l akwa cokolwiek ruszyc. Te Eheimy sa zbudowane do podnoszenia wody, moze dlatego ich strumien jest b.waski i silny. Ale gdyby na wyjsciu z Eheima podlaczyc szlauch tej srednicy co ma Marea na wyjsciu to by woda ledwo plynela. Cyrkulacja w akwa to jak wiesz nie jeden waski stumien wody przecinajacy wszystko na swojej drodze tylko strumien jak rzeka: silny i szeroki.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani masz sam Eheim jako obiegowa, kiedys pisales, ze w zupelnosci wystraczy.

Ta pompa robi mlynek.... woda wiruje, z marea nic sie nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ZiZi

Na obiegowa wystarczy (ale jej wydajnosc to ca.2500 l/h a nie 1200). Ja jej nie wliczam w cyrkulacje. Ona gdzies z tylu dmucha woda z sumpa za skalki i tyle z tego mam. Myslalem, ze pytasz o cyrkulacje w akwarium.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompy po dobie pracy ucichly :D Pozbylem sie wszystkich zbednych oslon... i dmuchaja troche lepiej. Eheim'a podlacze do deszczowni i ustawie ja pionowo, zminijszy to przpeplyw, akurat aby obmiatac 3 tylne szyby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialbym znowu rozdmuchiwac sprawy ale myslalem, ze na temat deszczowni kazdy juz cos poczytal a niektorzy sprawdzili jej dzialanie na wlasnej skorze (wodzie)...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosc trudno odpowiednio zaprojektowac cyrkulacje w trojkatnym zbiorniku...

Stani z deszczowni zrezygnowalem - z eheimem mozna by bylo sobie pociac palce o strumien wydobywajacy sie z otworow. Dolozylem za to jeszcze jedna maree 6000.

Teraz jest tak jak chcialem. Zero martwych stref.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaki to jest zbiornik(jakie wymiary)???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysokosc 60 cm, trojkat z scietymi rogami, troche ponad 400l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.