Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Kupiłem akwarium morskie i chciałem zrobić do niego szafkę.Proszę o pomoc w dobraniu materiału do jej zrobienia.Czy zwykła płyta meblowa się nadaję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie szafki są zawsze z płyty meblowej. Tak mam teraz przy 160l i tak miałem przy ponad 300l

Wszystko zależy jakie akwarium i jaka konstrukcja szafki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Z ciekawości użyłam opcji "szukaj" i wpisałam "szafka"

Polecam poszukanie kilku rozwiązań

Wiele osób ma zwykłą płytę meblową.

Wiele kobiet same składały szafki.

Dasz radę!

No i... dzień dobry!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam projekt całkowitego obudowania akwa. Czy z braku powietrza nie będzie ta płyta puchnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz może jak taką wentylacje wykonać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylację można zrobić na zasadzie otworu (jednego lub kilka) na wiatrak komputerowy 12V podłączony pod zasilacz i do gniazdka.

Ja stosuje 120mm z regulacją obrotów. np taki http://proline.pl/?p=EMX+UCTB12A+120MM

Są różne opinie czy powinien wyciągać powietrze z szafki czy je wdmuchiwać. Można też zrobić jeden wdmuchujący i drugi wydmuchujący.

Ja poprzedni miałem wyciągający z szafki ale często mi odpieniacz przelewał i mikrobąbelki (mgiełka) unosiła się w powietrzu. Wiatrak je wyciągał i przez co zaszkodziła mu słona woda. Działał ale zaczął terkotać. Poza tym podświetlenie diodowe w tym wentylatorze padło.

Teraz mam wdmuchujące powietrze do szafki i jest git.

W moim temacie masz więcej szczegółów

pozdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję. Na pewno skorzystam z rady i zrobię tak samo. Ps.pozazdrościć zestawu. Mój na pewno nie będzie taki z braku funduszy,ale nie wiadomo co będzie jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o szafkę to ja zrobiłem tak, najpierw projekt potem poszedłem do kilki leroy merlin i tam mają koszyk z wycinkami blatów akurat udało mi się dobrać kolorystycznie, wszystko po 5zł za sztukę :D

a więc tak, boki i góra blat 38mm, a tył, dół i drzwiczki kupiłem już normalną płytę 18mm, suma sumarą wyszło niedrogo i całkiem ładnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.