Skocz do zawartości
felek

360l prośba o weryfikację projektu

Rekomendowane odpowiedzi

więc poszedłem drogą ewolucji a nie rewolucji bo przyjemności nie można odkładać na później, życie jest zbyt krótkie B)

To podobało mi się najbardziej :w00t: .

Na temat kivi natknąłem się niedawno, i naprawdę mnie zainspirował i pobudził wyobraźnię. Też myślałem żeby wo gule oprzeć całe oświetlenie na świetlówkach max 4 x 54W i tak pewnie będzie, szczególnie jeśli jest to możliwe czego np. Ty jesteś przykładem.

Edytowane przez felek99 (wyświetl historię edycji)

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mnie naszło na jeszcze jedno pytanie, wczoraj jak odebrałem część skały i zacząłem sobie przymierzać do akwarium zrobionego z kartonu to zaczęło mi się wydawać że te 50cm wysokości może być trochę za mało. Zacząłem się zastanawiać czy jak obsadzę skałę koralami to po niedługim czasie nie zaczną mi wyłazić z wody. Jak myślicie robić wyższe np. 60cm wtedy były by już 432 l . Na pewno większa wysokość niesie ze sobą problem przenikania światła w głąb akwa oraz trudniejszy dostęp do akwarium(będzie potrzebny stołek, chociaż nie wiem bo jestem dość wysoki - 192cm więc może nie będzie tak źle). plusem jest większa objętość o 60l .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te szkiełko 60cm od ładnych paru lat i powiem Ci że mi nie przeszkadza że muszę wchodzić na palce jak mam coś z dna podnieść (bez szczypiec) a jestem niższy od Ciebie. Jak coś trzeba wyciągnąć a nie chcesz za bardzo moczy ręki to można zainwestować w dłuższe szczypce, ja mam takie http://allegro.pl/szczypce-do-roslin-manipulator-50cm-i3254382035.html i się spisują nieźle.

Bardziej mi przeszkadza, od wysokiego akwarium, jak muszę się zginać w pół w sklepach przed akwarium bo od góry dobrze nie widać a od boku jest nisko. Duża powierzchnia przedniej szyby ma swoje zalety bo i duży i mały ma co oglądać no i robi wrażenie dużo większego zbiornika w stosunku do objętości.

Co do oświetlenia to jestem fanem LED i to że będę mógł sam fajną lampkę zmajstrować kręci mnie jeszcze bardziej. Dla mnie świetlówka a LED to jak obraz analogowy porównać z HD. LED'y bardzo fajnie wyciągają kolory i więcej można poszaleć niż z lampą T5. Myślę, że jak będziesz odwiedzał morszczaków z okolicy i obejrzysz parę lampek LED to podzielisz moją opinię.

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc utwierdziłeś mnie w przekonaniu żeby zrobić wyższe. Co do oświetlenia również podobają mi się LED-y ale ze względów finansowych pozostanę na razie przy T5 . Marzy mi się Pacific Sun z tymi wszystkimi bajerami, zmienianiem kolorów itp. , ale cena robi swoje . Na oświetlenie mogę przeznaczyć maksymalnie 500zł , w których zmieszczę się z tymi T5 4x54W.

Dodatkowo natknąłem się na taką pompę http://allegro.pl/aqua-nova-ncm-10000-energooszczedna-pompa-i3245709863.html . Czy ktoś takiego cuda już używał ? Są jeszcze słabsze np. 6500l/h ale cena taka sama a jakbym dał te 10000l/h z lock-line to miałbym dodatkową cyrkulację .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo natknąłem się na taką pompę http://allegro.pl/aq...3245709863.html . Czy ktoś takiego cuda już używał ? Są jeszcze słabsze np. 6500l/h ale cena taka sama a jakbym dał te 10000l/h z lock-line to miałbym dodatkową cyrkulację .

No do wypompowywanie wody z piwnicy to się nada, do akwa twoich rozmiarów mocno przewymiarowana. 85W to sporo prądu które jest zamieniane na ciepło które z kolei trzeba będzie jakoś z baniaka odprowadzić w upalne dni i może to stwarzać problem no chyba że masz klimę w pokoju lub chiller to luz. Pamiętaj że dodatkową cyrkulację można załatwić efektywniej dużo taniej i dużo oszczędniej jeśli chodzi o moc, (patrz falownik). Jedyne zalety dużej wydajności obiegówki to błyskawiczne oczyszczanie wody z drobinek pływających w toni wodnej. W mojej opinii nie ma co przewymiarowywać obiegówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mówię że jeśli za mocna to żeby dać tą słabszą na 6500l/h . Bo słyszałem głosy że ta NJ3000 może być za słaba. Co do ilości watów to sama NJ3000 (55W) ma więcej watów niż ta AN 6500(50W). Więc teoretycznie z grzaniem wody powinno być gorzej przy NJ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał jakąś o wydajności 4500 l/h

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety co do pomp to się za dużo nie wypowiem bo żadnej z tych pompek nie miałem w rękach. Jedyne co mogę dodać to zwróć uwagę na spadek wydajności wraz z wysokością podnoszenia (dla Twojego układu- różnica wysokości lustra wody w akwa do lustra wody w sumpie) bo za większą mocą przy stosunkowo małej wydajności nominalnej może iść mniejszy spadek wraz z wysokością.

Dla przykłądu NJ 3000 (http://www.thecitygarden.fr/1008-1643-thickbox/pompe-a-eau-new-jet-nj-3000.jpg) masz dla 1,5m podnoszenia wydajność ~2000l/h. Realną wydajność obiegówki dobrałbym o 20% większą od wydajności docelowego odpieniacza (chodzi mi o ilość pobieranej wody nie powietrza) który będzie w sumpie tak żeby odpieniek zawsze dostawał świeżą wodę i żeby jego potencjalna wydajność nie była ograniczana przez mielenie po kilka razy tej samej (już oczyszczonej) wody.

Dla dość skromnego odpieniacza który mam (na pompie OR 2500l/h) to taka NJ3000 już wydaje się trochę za słaba stąd pewnie te głosy się brały ;) ale to przy domniemaniu że sumpa masz w szafce pod akwa a nie obok bo wtedy taka NJ3000 mogłaby wystarczyć.

Mam nadzieję że te moje dywagacje będą trochę pomocne w sprawie doboru pompy.

Ale jak wspominałem wcześniej to tylko moje wywody czysto teoretyczne :book::guitar:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w moim przypadku gdybym brał tego Reef Ostopus NW-200-6540B , na pompie OTP-3000S( po czym wnioskuję że o wydajności 3000l/h - nie mogę nigdzie znaleźć specyfikacji tej pompy ) potrzebowałbym te 3600l/h . A więc pompa NJ4500 po stracie miała by też pewnie około 1/3 mniej(nie mam tabelki, wnioskuję z tej podanej przez Ciebie) czyli była by akurat a nawet odrobinę za mała. Do tego dochodzi spadek mocy spowodowany kolankami, wiem że można połączyć wężem ale czytałem już że potrafią pękać.

Jedyne co mnie martwi przy tej pompie AN to to że może być głośna, nikt jej jeszcze nie używał i nie ma jak tego sprawdzić. I nie wiem czy ryzykować i brać tą AN (w przypadku gdy będzie za mocna zrobię jakiś bajpas ) czy zostać przy czymś sprawdzonym i wziąć NJ4500 , która będzie na styk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reef Octopus (Skimmer Pump) OTP-3000S (3000 L/hr)(Air 800 L/hr) - tak więc dobrze wnioskujesz z tym 3000l/h :thumbup:

Tu masz dane pompy NJ4500

http://www.aquariums...00_eaudemer.php

A jeśli liczyć według Ciebie czyli wydajność odpieniacza + 20% to NJ4500 będzie za słaba bo podczas podnoszenia wody na 1,5m wydajność spada do tych 3000l/h, no i braknie tych 600l/h a jest to 1/6 całej mocy więc wydaje mi się że to sporo.

Ale patrząc też z drugiej strony, po co pompa ma mielić tyle wody skoro odpieniacz przerobi tylko 3000l/h .

Tak więc uwzględniając wszystkie za i przeciw pozostanę przy NJ4500 lub czymś innym o zbliżonej wydajności .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robie baniak 120/50/50 interesuje mie jaki odpieniacz i jaką pompe obiegową zastosowałes -pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest w temacie , do którego link podałem post wyżej :turned: . Zależy co chcesz trzymać w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.