Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich,

Pomyslalem sobie ze i ja sie pochwale, akwarium co prawda jeszcze nie ma ale cos tam juz mam.

Jakis czas temu postanowilem ze pozbede sie swojej starej kosteczki z ktora byly same problemy od pierwszego dnia ( prawdopodobnie z braku sumpa), i zaloze nowe akwarium duzo mniejsze ale bez zadnej oszczednosci, na dobrym sprzcie i powoli co najwazniejsze.

Wybor padla na zbiornik ze szkla opti o wymiarach 70 x 60 x 60 czyli cos okolo 200l, ktore odbieram juz w ten weekend. Bedzie ono stalo na szawce od mojego starego akwarium, i tym razem sumpem ktory juz mam( zalaczam zdjecia). Niestety czeka mnie troszke dekoratorki w pokoju gdzie stalo stare akwarium, ale dla zony to jest wazniejsze niz moje nowe akwarium.

Sprzet- czesc sprzetu bedzie ze starego akwarium, a czesc juz zakupilem w miniony weekend,zona jeszcze nie wie ile wydalem ale niestety tego nie ukryje.

- pompa- Tunze 3000l/h regulowana- mysle ze wystarczy

- TMC auto top up- dwa splawiki, bardzo dobre recenzje

-swiatlo- giesemann teszla

- TMC aquaray 600 led ultra- 2no

- cyrkulacja- 3 no- Vortech mp10

-odpieniacz - jeszcze nie mam ale mysle o Bubble Magus Curve 5 albo Tunze Classic DOC Skimmer 9206

- phosban 150 reaktor

- TMC UV swiatlo do 400l akwarium

- grzalki, ro unit juz mam ze starego akwarium

- sol- juz mam Tropic Marin reef pro

Skala- planuje ok 30- 40kg, i 20 piasku.

Czy cos w sprzecie proponujecie zmienic. cos dodac, zabrac, prosze o porady.

Dodaje kilka zdjec,

post-14682-0-88909800-1370979607_thumb.jpg

post-14682-0-13658900-1370979623_thumb.jpeg

post-14682-0-53875800-1370979628_thumb.jpeg

post-14682-0-01954900-1370979636_thumb.jpg

post-14682-0-61859900-1370979642_thumb.jpg

post-14682-0-00258300-1370979651_thumb.jpg

post-14682-0-83977500-1370979657_thumb.jpg

post-14682-0-74091900-1370979673_thumb.jpg

post-14682-0-81884800-1370979838_thumb.jpg

Edytowane przez lester001uk (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RAFkru

Jaką obsadę planujesz bo z cyrkulacją to szalejesz :whistle:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie to:

po 1-wsze wydaje mi się że za dużo skały ja na moje 250 litrów mam 18kg i jest przynajmniej miejsce dla ryb, ale to zweryfikuje pewnie życie przy zakupie

po 2-gie chyba masz trochę za wysokie przegrody w sumpie i jak spłynie woda z akwa to Ci się nie pomieści

po 3-cie vortechy by starczyły dwa, ale z 3 ma będziesz miał większe pole manewru(zawsze można skręcić

po 4-te obiegówka spokojnie wystarczy

po 5-te życzę powodzenia :thumbsup:

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przeniosłam temat do odpowiedniego działu.

Ja też uważam, że skały będzie ho ho ho i jeszcze trochę:)

No, i jeszcze jedno: nie bój się żony:)Żony nie są takie złe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitac sasiada.

Fakt z cyrlkulacja zaszalales choc tej nigdy za duzo. Problem jednak moze byc ze w zgledu ze to kostka. W tych znacznie ciezej ustawic cyrkulacje niz w tradycyjnych brylach, a Vortech nie ma regulacji kierunku strumienia.

Odpieniacz Bubble Magus ma pompe 8 wat to zdecydownaie za malo, poza tym male body. Tunze tego modelu to wogole nie bierz pod uwage.

Podaj rozmiary komory w sumpie to latwiej bedzie cos doradzic. Ten wogole moglby byc przeprojektowany

Reszta sprzetu w pyte choc np UV nie bedzie potrzebne caly czas.

Sklay zdecydowanie za duzo 15 do 20kilo max

Zonie lepiej nic nie mow , a jak zacznei cos wzdychac :fish: wpadaj na browar, pogadamy w zaciszu. :beer:

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi,

Debora- zony wcale nie sa zle, ale mysle ze wiekszosc z nich nie przepada za naszym hobby( moja napewno)

Signarus- przegrody w sumpie sa dosc nisko, tak tylko to wyglada na zdjeciu ( dodaje nowe zdjecie sumpa)

- skale mam ze starego akwarium ok 80kg, takze 20kg uzyje w nowym a reszte moge sprzedac. W obiegu bedzie ok. 250l wody czy 20kg wystarczy.

- tez tak mysle ze z Vortechami przesadzilem, bede mial jeden na czarna godzine

RAFkru- na start miekkie i LPS, a z czasem moze sps

Powitac sasiada.

Fakt z cyrlkulacja zaszalales choc tej nigdy za duzo. Problem jednak moze byc ze w zgledu ze to kostka. W tych znacznie ciezej ustawic cyrkulacje niz w tradycyjnych brylach, a Vortech nie ma regulacji kierunku strumienia.

Odpieniacz Bubble Magus ma pompe 8 wat to zdecydownaie za malo, poza tym male body. Tunze tego modelu to wogole nie bierz pod uwage.

Podaj rozmiary komory w sumpie to latwiej bedzie cos doradzic. Ten wogole moglby byc przeprojektowany

Reszta sprzetu w pyte choc np UV nie bedzie potrzebne caly czas.

Sklay zdecydowanie za duzo 15 do 20kilo max

Zonie lepiej nic nie mow , a jak zacznei cos wzdychac :fish: wpadaj na browar, pogadamy w zaciszu. :beer:

Witam sasiada,

Dzieki, komora ma 37cm x 23cm

Narazie nie jest tak zle bo nie wie ile wydalem, ale statement lada dzien bedzie.

Skad jestes bo moze potrzebowal bym pomocy przy sumpie, no a powszystkim pomocy przy wypiciu browarku.

post-14682-0-43374400-1371019422_thumb.jpg

Edytowane przez Debora (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze zony nie sa zle :doc: do monetu kiedy dochodza do swiadomosci ze na hobby wydajesz wiecej niz na nie.

Miszkam kiilka minut od stacji Rotherhithe lub Canada Water. Pisz na priv

Jeszcze co do soli, przy tej obsadzie jaka planujesz moze byc zbyt bogata jak na start.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez to zmieniam mój baniak na 600 litrów 800 gdzieś w obiegu. Jeszcze przed ślubem :).

A co do twojego baniaka zapowiada się super pomyśl tak jak koledzy ci podpowiadają nad innym odpieniaczem ja mam w mojej 250l H&S 150 Jest dobry więc u ciebie też by się sprawdził a w cale nie jest taki drogi. Pogadaj ze Stani on tam pewnie coś dla Ciebie znajdzie :)

Jest:

Akwarium 170x60x60(650L). Odpieniacz Ati 250. Obieg H2O 4500. Skała około 50 kg. Cyrkulacja 2x Tunze 6105

Było

Akwarium 100x55x40(220L). Od pieniacz H&S 150 na pompie Tunze Hydrofoamer Silence 9430.040. Obieg NJ 3000. Skała około 24 kg!

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dorot

Sorry za offtop ale gorzej jest mieć męża któremu akwarium jest obojętne, czasami by się przydała jego pomoc o co zawsze musze prosić :veryangry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, teraz małe update,

Akwarium dziś nie odebrałem bo niestety musiałem iść do pracy. Mam jeszcze kilka pytań ;

Akwarium ma dwa otwory

1-34mm

1-45mm

Myślałem aby obu ich użyć jak spływ do sumpa, jeden spływ a drugi rewizja??

Pompa powrotna to Tunze 3000 l/h czy moge ja podlaczy na rurkach Eheim ?, czy tak można, czy one napewno wytrzymają.

Następne pytanie to rurki, czy muszą być akwarysteczne ( Aqua Medic) czy normalne pvc ze sklepu budowlanego, różnica w cenie jest bardzo duża. Jaki rozmiar rurek używać no i jakie i ile zaworow. Sorry za takie pytania ale nigdy nie miałem sumpa, i nie wiem jakie rurki mam kupić. Czy ma ktoś może schemat podłączenia sumpa.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.