krzlew Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 witam ,czy są jakieś przeciwwskazania w przypadku stosowania razem z ozonem ? odpieniacz wywala bardzo mokrą pomarańczowa piane tak ma być ? nie da rady ustawić na suchą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 chodzi Ci o jaki produkt Rowy ?? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 oczywiście rowaphos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 Ozon powoduje wytrącanie się wodorotlenków a w szczególności żelaza i manganu .Rowaphos to jest wodorotlenek żelaza III. Ozon też w wodzie reaguje gwałtownie z bromkami w wyniku czego powstają bardzo toksyczne bromiany . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) ozon stosuje od wielu lat z powodzeniem w moich zbiornikach ,używałem sole wielu producentów nigdy nie zważałem czy zawierają Br.Tak że wkładam tą historie miedzy mity .Rowaphos zastosowałam pierwszy raz bo nigdy nie była mi potrzebna ,@Damian myślisz jest jakieś ryzyko ,ktoś to sprawdził i miał z tym problem ? Edytowane 17 Czerwca 2013 przez krzlew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Większość producentów ze zwykłej oszczędności nie daje bromku do soli zapytaj kolegi @Pante(inż.zajmujący się zawodowo projektowaniem systemów oczyszczania wody) jaka jest pierwsza zasada podczas ozonowania wody pitnej (usunięcie właśnie bromku). Więc nie jest to absolutnie żaden mit ,a czysty fakt chemiczny .Co do tego że strąca się tlenek żelaza to poza estetycznymi walorami i zwiększona ilością żelaza w wodzie nie powinno się nic dziać jednak podczas używania rowy lepiej wyłączyć ozon z czystej oszczędności . http://www.os.not.pl/docs/czasopismo/1997/Olsinska_3-1997.pdf Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 dziękuje ,za ciekawy materiał ,co do Br. to ważna jest ich ilość oraz czas i ilość podawania 03 do wody, w akwarystyce używamy bardzo znikomych dawek . Z tego powodu to tez może nigdy nie miałem problemów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach