Skocz do zawartości
chickend

Rozwiniętą plaga aipatasi :(

Rekomendowane odpowiedzi

jak nie pomogą to proponuję aurigę, u mnie wyczyściła cały zbiornik a było bardzo dużo aiptasii.

120x60x60,odpieniacz DIY rura 200mm AB3000/1.12x20W led made in china,obsada Lps+parę Sps,new jet 2300 obieg,2x6045 cyrkulacja,balling,suplementy AF Coral A i V,Jod, węgiel+biopellety w planach.

6053_6143.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój brzydal je wszystko suche, mrożone no i oczywiście różyczki:) zjadł dawno wszystkie no prawie została jedna taka co mi się może schować i jej nie dorwie i cieszę się z tego bo mi sie podobają. Miał bym ich pewnie więcej ale jak zjadły mi krewetkę i błazna to wypowiedziałem wojnę. Brzydal nie podjada tego czego nie może:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja auriga jest zbyt leniwa na aiptasie. Dużo lepiej radzę sobie środkiem Aiptasia-X. Miałam taką plage jak na zdjęciach w pierwszym poście, a aktualnie skały prawie czyste. Gdzieniegdzie w zakamarkach jeszcze jakieś wąsiki wystają.

Mam jednak pytanie. Na tylnej szybie i na kominie została jeszcze spora ilość aiptasii. Na skałach plaga jest już w miarę opanowana, ale tylna szyba i komin wołają o pomstę do nieba. Korci mnie wziąć skrobak i wyczyścić nim szybę... Nie jest to chyba jednak trafiony pomysł. Prawda? Trudno mi też tam dojść strzykawą z Aiptasia-X. Auriga zbyt leniwa. Jej obecność jednak chyba wyklucza zakup krewetek od nanokaczora, bo auriga może im zrobić krzywdę. Co byście zaproponowali w takim przypadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrobak na pewno odpada - ukwiałki rozsieją się z pociętych strzępków. Jesli chodzi o aurige to spytaj nanokaczora ja aurigi nie miałem więc nie wiem, ale moje wunderwaffe są dosc spore i na żer wyłażą nocą, więc przypuszczam że mogło by obyć się bez ofiar. Ale to tylko moje przypuszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nanokaczor napisał, że nie ma doświadczenia w tej kwestii. :(

Czy ktoś trzymał Lysmata wurdemanni i Cheatodona aurigę w jednym akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydal jesli jest łowny da rade, a najlepiej dwa, wtedy wyżeraj ukwiały jeden przez drugiego.

gorzej bedzie z tym dużymi , ja bym odsysał. duza strzykawa, kawałek weżyka i jazda ;-)

7718_7930.png

250L + 120L sump wystartował 13.9.2016

Ok 20kg skały

Siporax 13L

Szkło 100x50x50 przód i boki opti

Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15

Dozownik Jebao dp-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Moja auriga jest zbyt leniwa na aiptasie. Dużo lepiej radzę sobie środkiem Aiptasia-X. Miałam taką plage jak na zdjęciach w pierwszym poście, a aktualnie skały prawie czyste. Gdzieniegdzie w zakamarkach jeszcze jakieś wąsiki wystają.

Mam jednak pytanie. Na tylnej szybie i na kominie została jeszcze spora ilość aiptasii. Na skałach plaga jest już w miarę opanowana, ale tylna szyba i komin wołają o pomstę do nieba. Korci mnie wziąć skrobak i wyczyścić nim szybę... Nie jest to chyba jednak trafiony pomysł. Prawda? Trudno mi też tam dojść strzykawą z Aiptasia-X. Auriga zbyt leniwa. Jej obecność jednak chyba wyklucza zakup krewetek od nanokaczora, bo auriga może im zrobić krzywdę. Co byście zaproponowali w takim przypadku?

Weź skrobak i zabij ile możesz. Jeśli masz krewetki to ukwiały się nie rozmnożą bo krewetki najchętniej zjadają małe ukwiały a omijają te duże szczególnie jeśli mają inne źródło pokarmu. Na tym właśnuie polega taktyka walki. Niszczysz czymkolwiek duże aiptasie - najlepiej i najłatwiej zniszczyć je mechanicznie a ich resztki oraz małe aiptasie zjadają krewetki.

Czy chaetodon nie zje krewetek to nie wiem bo nigdy go nie miałem.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź skrobak i zabij ile możesz. Jeśli masz krewetki to ukwiały się nie rozmnożą bo krewetki najchętniej zjadają małe ukwiały a omijają te duże szczególnie jeśli mają inne źródło pokarmu. Na tym właśnuie polega taktyka walki. Niszczysz czymkolwiek duże aiptasie - najlepiej i najłatwiej zniszczyć je mechanicznie a ich resztki oraz małe aiptasie zjadają krewetki.

Czy chaetodon nie zje krewetek to nie wiem bo nigdy go nie miałem.

Krewetek na razie nie mam. Właśnie rozważam zakup u Ciebie, ale pod warunkiem, że ktoś mi potwierdzi, że będą bezpieczne. W sumie czyszcząca skacze czasem po auridze i krzywdy sobie nie robią... Może poczekam w takim na krewetki z tym czyszczeniem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Mój brzydal zjadł pole ukwiałów takich samych jak on wielkich więc chyba nie ma z tym problemów. Fakt że wstydliwy i robił to zawsze gdy nie patrzyłem a tak chciałem widzieć jak ta plaga znika w jego pyszczku trochę szkoda ale trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.