Raf Zgłoś Napisano 5 Listopada 2013 Moja chlodziarka AT250 przystosowana do max 500 l u mnie chodzi w 200 w wakacje w największe upały w domu było 30 albo ponad w akwarium 28c takze cały czas chodziła aby utrzymać temperature 28c i nie dała rady obniżyć do 26 jezeli ktoś sie zdecyduje na chlodziarke to najlepiej odrazu sie zastanowić nad dobra lokacja najlepiej w pokoju gdzie nie świeci bezpośrednio słońce chlodziarka takze produkuje ciepło wsumie to pewnie jak by np w piwnicy ja miał to by pewnie ochlodzila 500l Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Klimatyzacja nie jest najlepszym rozwiązaniem, trzeba utrzymywać w pomieszczeniu temperaturę 20-22stopnie to jest normalnie zimno. I widok bezcenny syn ogląda bajki przykryty po szyję kocem a na zewnątrz ponad 30st.C. A to ciekawe co piszesz. Nie mozna trzymać własnie te 25? Dlaczego? Bo ja właśnie tak planowałam rozwizać ewentualne problemy z temperaturą przyszłym latem. Mieliśmy i tak w planie montaż klimy, wiec sadzilam, że wtedy nie bede miala problemu chłodzenia akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Klimatyzacja nie jest najlepszym rozwiązaniem, trzeba utrzymywać w pomieszczeniu temperaturę 20-22stopnie to jest normalnie zimno. I widok bezcenny syn ogląda bajki przykryty po szyję kocem a na zewnątrz ponad 30st.C. To znaczy że coś Ci strasznie grzeje wode może pompy a może lampa u mnie klima jest na 24-25 i z temperaturą nie ma problemu a świece t5. Przed założeniem klimy temperatura podchodziła pod 30 w akwarium. Klima to najlepszy sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyklista Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Zależy tez jak się klimę zamontuje u umiejscowi. Jak będzie wiała bezpośrednio na akwarium to w pomieszczeniu może być dużo więcej. Jak będzie z przeciwnej strony to niestety musi być ustawiona na mniejsza temperaturę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Moja nie dmucha prosto w akwarium jest ustawiona tak że kierunek jest zmienny i dmucha we wszystkie strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Wpadłem na pomysł zaadoptowania lodówki turystycznej na 12V i puszczenia przez nią wężyka z obiegu z wodą wolno płynacą. Dobry pomysł i mało kosztowny , skorzystam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Pamiętajcie o jednym, Moi Drodzy Państwo - fizyki nie da się oszukać. Każda chłodziarka elektryczna, to co zabierze z akwarium, odda na zewnątrz, plus jeszcze ciepło powstałe w wyniku procesu chłodzenia wody. Dlatego też wszelkie chłodziarki, czy to akwarystyczne, czy z lodówek mają sens tylko wtedy, gdy stoją w innym pomieszczeniu niż akwarium. Inaczej będą do pomieszczenia oddawać więcej niż zabiorą z akwarium. W rezultacie woda będzie się nagrzewała ... Powiecie - ale przecież te chłodziarki chłodzą akwaria. Tak, ale zobaczcie na wydajność i pobór prądu. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach