luft Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 Temat zachęcający do dzielenia się Waszymi koncepcjami nt zwierzaków jakie wpuszczacie lub same zasiedliły sie w sumpie. Możecie opisać strategie odnosnie decyzji umieszczenia danego zwierzaka w danej komorze sumpa, ciekawe historie oraz ostrzeżenia przed wypadkami i ryzykiem dla systemu jakie dana forma zycia potrafi zgotować wpadając w złą "dziurę". Pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 Temat, nad którym ostatnio mocno się zastanawiałem. W swoim zbiorniku głównym nigdy nie miałem aiptazji, może dla tego, że pierwszymi mieszkańcami były 4 krewetki kuekethali nie karmione pewnie z miesiąc czasu, może dłużej. Niestety w sumpie odkąd wrzuciłem glony spaghetti do zaimprowizowanego refugium zagościła również aiptazja (przylazła z glonami). Zastanawiam się, czy ktoś trzyma krewetki na aiptazję w sumpie i czy w takim przypadku należy dokarmiać je w sumpie czy wystarczy im to co spłynie z karmienia w zbiorniku głównym. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) U mnie sump to w sumie drugie akwarium tyle ze innego typu niz ten glowny. Nie ma komor na odpieniacze i filtry bo przeznaczenie to glownie zwierzeta i rosliny. No i piasek No ale gdzies ten i jakis tam sprzet musi byc. Grzalka schowana w rogu, Dolewka grawitacyjna z plywakiem, i maly tunze reefpack. Pompe obiegowa postanowilem umiesci na zewnatrz . Znajduje sie ponizej poziomy wody co sparwaia ze naweet w wypadku zaniku pradu pozostajaca w rurach woda powoduje ponowne zasanie wody i norlana prace obiegu. Fajaka bo ta zaciaga wode, zanuzona jest pod powierzchnie tylko 2-3 cm by na wypadek zatkania splywu ( i dwoch rewizji) baniak na gorze jest w stanie przyjac ten nadmiar. Dolot fajki zabezpieczony koncowka jaka montuje sie na pompy do odpieniaczy, dzieki czemu wieksze slimaki, glony nie maja mozliwoasci przeszszkodzic w racy pompy i calego obiegu. Co do zwierzakow: 3 nasariusy, 15 certih, kilka turbo, stomatella, tectus, i wiele innych roznego rodzaji ktorych nie probowalem identyfikowac. Setki tysiecy Spirorbis oraz kilka wiekszych rurowek w kilku rodzajach. Kielze, mysis, widlonogi. Kilka gatunkow spaghetti worms oraz liczne wieloszczety. Ruszajac lekko osad mnostwo wezowidel i ostarkodow oraz zwierzat ktore sklasyfikowalem jako robactwo. Mam kilka malzy, jakies oslonice, gabki. Oczywiscie jakze moglbym nie wymienic Aiptasi Roznorodnosc gatunkowa roslin i zwierzat bije na glowe ilsoc gatunkow w akwarium glownym. Obserwacja sumpa nie mniej intresujaca niz posiadanego akwarium A warunki stworzyc w miare prosto. Ogrzewanie jest, za cyrkualcje robi zrzut wody z komina, Oswietlenie najtansze. Pokram splywa ze zbiornika glowmnego a srodowsko dla zwierzat tworzy dzungla glonow i piasek. EDIT: A zapomnialem o roli. Zwierzeta te twarza pewna wspolzaleznosc dzieki czmeu powstaje mini ekosystem. Sytem ten oprocz ogromnej produktywnosc ulatwia nam utrzymanie niektorych gatunkow korali czy ryb, daje mega mozliwosci filtarcyjne. Azotany niewykrywalne, fosforany na przyzwoiych poziomach, a karmiac gabki weglem spada rowniez do zera. Zwierzaki te zyja na resztkach ze zbiorniak glownego a utrzymuje kondycje w calym stystemie Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 Mam kilka koloni żółtych gąbek które się fajnie rozrastają, narazie mają średnice ok 3-5cm ale marzy mi się że będą dalej rosły. Oprócz tego mysis i kiełże no i wiadomo kilka apitazi też się znajdzie Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach