wasik85 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Witam Od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl o zakupie mandaryna wspaniałego wiem ze mam mało skały bo ok 6-7 kg i ze jest ciezki w karmieniu ale znalazłem na internecie możliwość zakupienia pożywienia kiełże ok 200 robaczkow w jednej paczce . Moje pytanie brzmi co jaki czas musiałbym dokarmiac mandaryna i co wy o tym myślicie ? EDIT: mala korekta tytulu Pozdro Tester Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Kiełże znalazłeś słodkowodne czy morskie? Te słodkowodne nie pożyją długo w solance, a mandaryn jest rybą delikatną. Robaki z 7 kilo skały opędzluje w trymiga i będzie głodny ;-( Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasik85 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Kiełże morskie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 A jak byś uzupełnił stopkę, to by było miło! A jaką masz obsadę? Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasik85 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 2 blazenki jedna krewetka jedna babka jeden pterapogon Kilka korali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Mandaryn powinien to przeżyć :-) Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasik85 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Dzięki ale chodzi mi rownież na jaki czas starczy mu ok 200 robaczkow co ile go dokarmiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Jesteś pewny że będzie jadł kiełże ?może lepiej żywą artemie? Najlepiej jak w sklepie sprzedawca poda mrożoną artemie i ją wciągnie swoim pyszczkiem,wtedy masz pewniaka. Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 2 błazenki, jedna babka, jeden pterapogon...58 litrów...i jeszcze spledidus? Bałbym się wpuścić pictoratusa do takiej klitki a co dopiero wspaniałego. Poza gęstą obsadą będziesz miał jeszcze jeden problem - synchiropusy nie żerują agresywnie i błazny, apogony czy nawet babka mogą go wyprzedzić w dopchaniu się do żarełka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasik85 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 A czy ktoś dokarmia wspaniałego żywym pokarmem jak tak to co ile czy starczy jak bym wpuścił ok 200 robaczkow raz na 2-3 tygodnie ? Czy niestety będzie glodowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 @wasik85 jak możesz to podaj proszę linka do sklepu z tymi kiełżami bo z chęcią bym pomyślał o takim urozmaiceniu pokarmu o coś żywego, może nawet hodowlę bym sobie oddzielną założył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bocja Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Też poproszę o namiar na sklep z kiełżami. Ja dokarmiam mandaryna, żywą ochotką i artemią, mam go w 60l i jest gruby, mrożonek raczej nie je, chyba, że udaje, a jak nie patrzę to wcina:) u mnie ok 8 miesięcy jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasik85 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Mieszkam w uk i można zakupić na ebayu 250ml to ok 200 żywego jedzonka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Mieszkam w uk i można zakupić na ebayu 250ml to ok 200 żywego jedzonka Daj linka do aukcji. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasik85 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 A jak dokarmiacie ta artemią znalazłem tez żywa artemię 500 ml nie wiem ile jest tam na sztuki czy wszystko wlewacie naraz do baniaka i macie spokój na kilka tygodni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 2 błazenki, jedna babka, jeden pterapogon...58 litrów...i jeszcze spledidus? Bałbym się wpuścić pictoratusa do takiej klitki a co dopiero wspaniałego. Poza gęstą obsadą będziesz miał jeszcze jeden problem - synchiropusy nie żerują agresywnie i błazny, apogony czy nawet babka mogą go wyprzedzić w dopchaniu się do żarełka. Żadna różnica czy zielony czy wspaniały, mam u siebie z błaznami i innymi szybszymi rybami, daje sobie świetnie radę pod warunkiem, że żarcia ma dużo, a z moich obserwacji wynika, że podstawą jego diety jak nie mamy żywego papu jest wszelkiego rodzaju ikra, jaja coś drobnego, co osadzi się na skałach, piachu gdzie będzie mógł spokojnie zjeść... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Popieram. Moja parka mandarynów oprócz drobnych żyjątek uwielbia ikrę homara, tylko czekają aż opadnie na skały i piasek i zaczynają ucztę. Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Żadna różnica czy zielony czy wspaniały, mam u siebie z błaznami i innymi szybszymi rybami, daje sobie świetnie radę pod warunkiem, że żarcia ma dużo, a z moich obserwacji wynika, że podstawą jego diety jak nie mamy żywego papu jest wszelkiego rodzaju ikra, jaja coś drobnego, co osadzi się na skałach, piachu gdzie będzie mógł spokojnie zjeść... Tylko ile przy 50 litrach możesz wrzucić mrożonek aby przy pięciu rybach i tak małej przestrzeni mandaryn się najadł i nie załamać systemu? Wszystkie Wasze rady i spostrzeżenia fajne i cenne ale jak dla mnie to nadal za mały zbiornik dla tej ryby. Tak z ciekawości na czym się tam opiera filtracja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Piszemy ogólnie o karmieniu nie mówiąc o litrażu. Zgadzam się z kolegą,że zbiornik jest zbyt mały dla takiej obsady. Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dorot Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Robert możesz spróbować tego http://www.ebay.co.uk/itm/Live-Brine-Shrimp-180ml-Pack-Artemia-Tropical-Freshwater-Marine-Fry-Fish-Food-/320931344680?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4ab8ffb128 szukaj na ebay pod live marine food pełno jest tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Drobne mrozonki co by sie do dziubka zmiescily. Jak dla mnie podstawa jest duza ilosc skaly I minimum 200l na sztuke. Wtedy sam sobie poradzi... Robert- a morskie w UK nie sprzedaja? Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 3 Lipca 2013 Ja tam z pokarmem w uk sobie radzę: reefphyto.co.uk Chciałem linka z ciekawości bo nie widziałem nigdy kielzy na sprzedaż. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khmer Zgłoś Napisano 3 Lipca 2013 Starczy na początek... ale nie sądzę że będzie się w stanie odrodzić wystarczająca ilość pokarmu w Twoim baniaku ...będziesz patrzył jak chudnie i chudnie...Sprawdź w sklepie czy je mrożonki ...jak nie to pomyśl czy chcesz się "bawić" w dostawy-produkcje żywego pokarmu ....no chyba ze lubisz zdjęcia jak z obozu ... Cytuj Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2013 Akurat co do karmienia i obsady mam inne zdanie, ale nie o tym temat. Istotny jest wg mnie staż zbiornika, ilość naturalnego pokarmu, albo 100% pewność, że ryba wciąga pokarm zastępczy...jeśli nie trzeba karmić dużo, tak aby miała jak się najeść i nie ma, że boli, bo albo się wie co się kupuje, albo trzeba odpuścić Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasik85 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2013 A czy mandaryn zainteresuje się żywa artemią czy zdarzy wciągnąć ja zanim zrobią to inne domowniki akwarium Ponoć łatwo jest chodowac artemię w warunkach domowych czy to prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach